FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4  -> 
19-05-25 08:28  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Kuba2025 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Dzień dobry,

Dzisiaj prace nad kadłubem.

Zacząłem standardowo od szkieletu. Szkielet zaprojektowany, jako klejony na styk. Osobiście wolę na pióro i wpust, części nie klei się wtedy w powietrzu, a ładnie się zazębiają. Stwierdziłem iż zaproponowane użebrowanie to za mało w stosunku do rozmiarów kadłuba, więc wykonałem dodatkowe wzmocnienia, które nie tylko usztywniły główna bryłę, ale stanowić będą podporę pod płytę główna. Apropo płyty głównej - dopiero po wycięciu jej i uformowaniu dotarło do mnie jakie to "lotnisko" jest.

Potem przyszła kolej na oklejki. Tu, w przeciwieństwie do szkieletu pozytywne zaskoczenie. Oklejki pasują idealnie, co więcej jest to chyba pierwsze opracowanie (a przynajmniej pierwsze z którym ja się spotkałem) , w którym instrukcja pokazuje które oklejki maj zachodzić na siebie i w jakiej kolejności. Kluczem bezproblemowego sklejenia jest przyklejanie ich w kolejności zgodnej z instrukcją.

Następnie detale wanny.

Na koniec wahacze - dodatkowo uplastycznione śrubami:

Teraz zostaje skończyć gąsienice i poskładać wszystko do kupy.

Pozdrawiam,
Kuba

19-05-25 17:01  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Świetna relacja, wykonanie bardzo czyste, precyzyjne i fajnie uplastyczniane/wzbogacane. Śledzę z uwagą i wielką frajdą, tym bardziej, że u mnie czeka na półce jako jeden z nielicznych współczesnych. Na podstawie wcześniejszych relacji i zdjęć wydaje się, że kostki pancerza reaktywnego mogą być wyzwanie zarówno z/w na mikre rozmiary jak i fakt że i tak wydają się być delikatnie za duże.

--
Warsztat: Pz.Kpfw VI Ausf.H1 Tiger (Afryka) , Ursus A + TK3 (Wrzesień '39) , Ukończone: ----

16-06-25 08:13  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Kuba2025 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Dzień dobry,

Dzisiaj pokażę gąsienice - kot stoi już na swoich łapach.

W pierwszej kolejności przygotowałem pojedyncze elementy. Następnie przyszła pora na żmudne składanie ogniw w systemie taśmowym. Poszczególne kroki pokazują kolumny począwszy od lewej. Na koniec poskładałem wszystko do kupy - kolejność również przedstawiona na zdjęciu. Ogólnie w opracowaniu jest dosyć duże zamieszania z ilościami elementów na gąsienice. Niektórych jest za dużo, innych za mało. Ogólnie mnie wyszło, przy moim sposobie wykonania gąsienic - wyszło 75 ogniw na stronę.

A tak prezentują się założone na model (jeszcze nie przyklejone)

W dalszej kolejności planuje wykonać boczne ekrany wraz z kostkami ERA.
Pozdrawiam,
Kuba

16-06-25 08:40  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Kuba2025, piękna drobiazgowa robota, gratuluje umiejętności i uzyskanego efektu.

--
W budowie: Halny; PGM17

16-06-25 10:20  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Szacun za wydłubanie tego z ręki. Mi siada psycha do takich zabaw: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

17-06-25 21:30  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Piotr P. 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 1

Kapitalna robota! Mega szacun.

--
Pozdrawiam
Piotrek

18-06-25 07:47  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Szzczerze podziwiam za takie podwozie w standardzie.

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

18-06-25 07:58  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Gąsienice wymiatają, szczególnie, że są zrobione w standardzie, z retuszem krawędzi. A do najłatwiejszych nie należą.
Super efekt, super robota!

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

18-06-25 17:08  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Piękne gąski :) i cały model też!

18-06-25 22:31  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
ekul   

Bardzo elegancko 👌

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024