FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 9 z 9Strony:  <=  <-  5  6  7  8  9 
06-05-25 19:46  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

Tak to u mnie wygląda:

Mógłbyś w skrócie napisać, na czym polega trzecia metoda?

--
Pozdrawiam,
Arek

06-05-25 21:23  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

O teraz to ładnie widać

miałem na myśli użycie Surace>Curve Network o którym już wcześniej pisałem
zamiast loft i swep 2 rails który jest tak naprawdę loftem z dodaniem prowadnic brzegowych

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

06-05-25 22:58  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

No tak, tylko funkcja networkSrf potrafi stworzyć powierzchnie o zbyt dużej ilości punktów (może jest dokładniejsza ale nieedytowalna). Można temu zaradzić funkcją rebuild surface i zmniejszyć ilość punktów kontrolnych, by można było taką powierzchnię łatwo edytować. Na koniec, i tak wszystko się sprowadza do przesuwania punktów kontrolnych, dlatego tak ważne jest by było ich jak najmniej.

--
Pozdrawiam,
Arek

07-05-25 08:43  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

I właśnie rebuild robiłem przy każdej metodzie i to co uzyskałem z automatu najlepiej wyglądało po użyciu networku

--
pozdro
Wojtek
-------------------------------------------------------------------------------------

07-05-25 18:17  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Ależ dysertacja naukowa n!
Tak jak pisałem - szpachla na podposzycie, dokładny (!) szlif, xero z poszycia, cięcie na paski (kostki) i szczegółowe pasowanie, przycinanie etc. i gotowe !

07-05-25 19:48  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

Metoda "na zdolnego blacharza" też się sprawdzi, tylko trochę pyląca jest ;)

--
Pozdrawiam,
Arek

08-05-25 12:40  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Tak Ryszardzie. Potwierdzam.
Etap podposzycie+szpachla zrobiłbym tak samo jak już zrobiłem.
Oklejanie poszyciem docelowym tak jak ty piszesz.

Jednocześnie potwierdziłem, że model DA się skleić tak jak jest, ale nie jest to łatwe
oraz wymaga ingerencji w rejonie rufy.

Ale...cała zabawa z Rhino ma na celu poprawienie zauważonych przeze mnie defektów,
a przy okazji także nauki narzędzia pod przyszłe projekty od zera..
Wygenerowanie nowej powierzchni ma umożliwić wygenerowanie nowego szkieletu i oklejek,
co z kolei zredukuje prace ze szpachlą..

--
pozdro
Wojtek

Post zmieniony (08-05-25 12:46)

09-05-25 18:07  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
fitter 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14
Galerie - 29

- 10

Żółtodziób napisał:
> Jednocześnie potwierdziłem, że model DA się skleić tak jak jest, ale nie jest to łatwe
> oraz wymaga ingerencji w rejonie rufy.

Dzięki Kolego, bo już zacząłem wpadać w depresję, jaki to ze mnie projektant, że jedynie sam jestem w stanie skleić to co zaprojektowałem ;)

--
pozdrawiam
fitter
----------------------
nie projektuję - po prostu robię sobie model...
----------------------

15-05-25 13:39  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Szkielet i podposzycie idzie na drukarkę
i będzie lepione nadal - zobaczymy co tam namodziłem

--
pozdro
Wojtek

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 9 z 9Strony:  <=  <-  5  6  7  8  9 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024