FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 
19-06-25 21:04  Odp: [Relacja] (której w sumie miało nie być...) AH-64D Saraph, GPM, 1/2021
Lukee 

Niesamowita relacja i ogólnie wygląd klejonych przez Ciebie części! Zdjęcia świetne, retusz doskonały ogólnie cud miód i orzeszki. A model? Cóż, całe szczęście, że trafił w Twoje ręce :-)

19-06-25 21:45  Odp: [Relacja] (której w sumie miało nie być...) AH-64D Saraph, GPM, 1/2021
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

hehe, dzieje się: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

20-06-25 06:17  Odp: [Relacja] (której w sumie miało nie być...) AH-64D Saraph, GPM, 1/2021
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Niby pokazałeś dwa zrobione elementy, ale za to w taki sposób, że można patrzeć godzinami:-)
Elementy - zaznaczmy - pięknie i czysto wykonane.

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

20-06-25 12:14  Odp: [Relacja] (której w sumie miało nie być...) AH-64D Saraph, GPM, 1/2021
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Świetna robota pięknie pokazana i opisana.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

27-06-25 13:28  Odp: [Relacja] (której w sumie miało nie być...) AH-64D Saraph, GPM, 1/2021
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Kedzirer masz coś nowego do pokazania?

--
Skończone:
Bell AH-1F "Cobra", PZL W3-W "Sokół", Pantera, Sopwith F.1 Camel, Hawker Hurricane Mk.IIB, Messerschmitt Me 109 F-4, F-104G Starfighter, Mirage F1CT
W toku:
IJN Oyodo

27-06-25 17:36  Odp: [Relacja] (której w sumie miało nie być...) AH-64D Saraph, GPM, 1/2021
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Moim zdaniem:
Twoje zdolności manualne są ze wszech miar godne podziwu, z każdego elementu aż bije po oczach spokój i precyzja w obróbce kartonu👍
Temat, niestety w mojej opinii zasługuje na najwyższą pogardę...

--
GG 6801515

04-07-25 18:40  Odp: [Relacja] (której w sumie miało nie być...) AH-64D Saraph, GPM, 1/2021
Kedzier 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 7

- 1

No dobra Windus, zmotywowałeś mnie do krótkiej aktualizacji - mimo, że niewiele przybyło :D

Dziękuję za komentarze, ale jak zwykle przesadzacie :D

Czas na wspomniany już przeze mnie element 176. Aby żeberka były równo wklejone przygotowałem sobie szablon:

Na podstawie tego co zauważyłem na zdjęciach, to jeden z tych elementów znajduje się za otwieranymi drzwiami i ma uszczelkę - odwzorowałem ją za pomocą pomarańczowego kartonu:

Oto jak wyglądają przyłożone na sucho do modelu i z przymierzoną jedną z siatek

Znalezienie odpowiedniej siatki nie było tak łatwe jak się spodziewałem. Chciałbym serdecznie podziękować Michałowi, który po ostatnim poście się do mnie odezwał i podesłał drobną siatkę, którą miał w swoich zbiorach :) Oprócz tego szukałem siatek filtracyjnych, ale w większości wypadków należy zamówić min. 50x100cm - na szczęście firma SitoTech ma na allegro formatki 10x10cm - tak więc zamówiłem kilka rozmiarów, które wydawały mi się odpowiednie.

Do tej pory przymierzałem gołe siatki do modelu i nie udało mi się wybrać takiej, z której byłbym w 100% zadowolony. Na weekend planuje pomalować je na odpowiedni kolor i przymierzyć jeszcze raz, może wtedy coś wybiorę. Oto porównanie 2 z których jestem najbardziej zadowolony z oryginałem

Kadłub na tym etapie wygląda tak. Brak jakichkolwiek znaczników symetrii na elementach poszycia momentami sprawia trudność.

Najwyższa pora na pierwszą wręgę :) Aby ją ustawić w odpowiednim miejscu w na kadłubie odrysowałem miejsce gdzie powinna się znaleźć, wkleiłem ograniczniki oraz kawałek tektury który wyznacza środek. W odpowiednio wyszlifowanej wrędze wyciąłem rowek, w który włożę wspomniany kawałek tektury - dzięki temu mam pewność, że będzie ona w osi

W międzyczasie dłubię również jakieś drobiazgi - aktualnie goleń kółka ogonowego. Tutaj już na samym początku niespodzianka. Wg instrukcji elementy 84a i 84b mają inny kształt - natomiast na arkuszu elementy 84a i 84d wyglądają identycznie...

W dodatku na tym zdjęciu widać, że powinno one mieć zmienną grubość

Zatem zabrałem się za modyfikacje tych elementów

Po dopasowaniu wysokości tego elementu do reszty części, zmianie sposobu mocowania i zmianie kształtu kilku szczegółów wyszło mi coś takiego:

Trochę temu brakuje do tego co widać na zdjęciu prawdziwej maszyny, ale ze względu na rozmiar tego elementu odpuściłem sobie m.in. skręcanie sprężyn widocznych w tylnej części :D

--

04-07-25 20:51  Odp: [Relacja] (której w sumie miało nie być...) AH-64D Saraph, GPM, 1/2021
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Brakuje? Toż to lepsze jak oryginał :-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

05-07-25 00:28  Odp: [Relacja] (której w sumie miało nie być...) AH-64D Saraph, GPM, 1/2021
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

prawie jak wydruk żywiczny ci to wyszło = SUPER :D

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

07-07-25 13:43  Odp: [Relacja] (której w sumie miało nie być...) AH-64D Saraph, GPM, 1/2021
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Kedzier jak ja lubię oglądać Twoje relacje.
Nie doczytałem albo przeoczyłem ale czy arkusze przed klejeniem impregnowałeś?

--
Skończone:
Bell AH-1F "Cobra", PZL W3-W "Sokół", Pantera, Sopwith F.1 Camel, Hawker Hurricane Mk.IIB, Messerschmitt Me 109 F-4, F-104G Starfighter, Mirage F1CT
W toku:
IJN Oyodo

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024