FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 7Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  -> 
05-05-25 14:37  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Lukee 

Tutaj są szczegółowe wymagania PRSu. Ale to dla jednostek współczesnych - możliwe, że okręty i to drugowojenne miały inne ale raczej nie sądzę.
https://prs.pl/wp-content/uploads/kon_c3.pdf

A tutaj obrazowo...
https://www.charter.edu.pl/baza-wiedzy/repetytorium-motorowodniaka/swiatla-sygnalizacji-wzrokowej-statkow/

--

05-05-25 16:48  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
piotr d   

W czasie DWŚ obowiazywała konwencja z 1910 o zapobieganiu kolizjom na morzu, która wymagała, obok innych świateł nawigacyjnych zależnych od wielkości i rodzaju napędu, zapalania naa jednostce wyprzedzanej światła białęgo widocznego z odległości minimum jednej mili morskiej w zakresie
.
[edit] zbaboliłem, poprawnie: dwa rumby w stronę rufy do lewego trawersu do prawego, tj 67 1/2 ° z obu burt, jak dzisiaj.

Światło mogło być normalnie wygaszone i zapalane w czasie trwania manewru wyprzedzania.

[edit] W USA "Inland Rules", obowiązujące na wodach wewnętrznych i w wybranych ptrzybrzeżnych, wymagały, jeśli światło rufowe było stałe, widoczności w zakresie 12 rumbów od rufy, tj. po 67 1/2 ° z obu burt.

--

Post zmieniony (05-05-25 17:28)

05-05-25 17:27  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Dziękuje, spróbuję zrobić te lampy zobaczymy czy mi to wyjdzie.

--
W budowie: Halny; PGM17

05-05-25 20:00  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

W sklepach pasmanteryjnych, są do kupienia różnej grubości żyłki sylikonowe, bardzo polecam, od dawna szeroko stosuje właśnie do różnego rodzaju lampek nawigacyjnych, jak i zamiennik dla drutów gdy nie potrzeba sztywności. Od dawna wszelkiego rodzaju wenty i grzybki stawiam właśnie na żyłkach sylikonowych, nóżki pod lornety i przyrządy nawigacyjne też. Oprócz tego że sylikon rewelacyjnie klei się za pomocą CA, to jeszcze łatwo się go maluje. a pyrgnięty przypadkiem się odchyli i wróci do pierwotnego położenia. Do tego w pasmanteryjnych kupuje drutki miedziane posrebrzane. Dużo zalet mało wad.
pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

05-05-25 20:52  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Karas dzięki za ten trop. Dzięki temu już zamówiłem taka żyłkę średnicach 0,8 i 1mm. Powinna być idealna na lampy, okleję ją rozwarstwionym kartonikiem. Spróbuje na niej klej do foli Micro Kristal Klear.

--

Post zmieniony (05-05-25 20:52)

06-05-25 22:32  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Czeka mnie wyzwanie z relingami bo siateczka od Wojtka już jest w drodze ale w między czasie postanowiłem skleić łódeczkę no bo prosta.
Niestety wychodziła mi konstrukcja płaskodenna i nie tylko mi bo tak jest wyrysowana. Zaczałem więc od docinania szczytu pasków dna a skończyło się na sklejaniu z poszczególnych ścianek.

Myślę, że teraz jednak bardziej przypomina tę oryginalną na pokładzie choć to nadal nie do końca jest jeszcze ten kształt. No ale to i tak był szczyt moich możliwości.

CDN...

--

10-05-25 23:37  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Jako, że dostałem od Wojtka* siateczkę, którą wykorzystam do budowy relingu, to zmuszony byłem przygotować sobie farby Pactry. Padło na tę firmę bo u zarania początków tej relacji je dobrałem do mieszania kolorów do retuszu. Trochę mi zajęło ich przygotowanie, bo starałem się bardziej zbliżyć do koloru wydruku, ale z efektu jestem zadowolony.
W ten oto sposób powstaje mój pierwszy reling. Jest jeszcze niedoskonały, uczę się wykonania i technologi, zacząłem od złej kolejności i się nabiedziłem.

Oto efekt mojej pracy.

*Wojtku bardzo Ci jestem za nią zobowiązany.

PS. I jeszcze z ukłonami dla kolegi Karas.

CDN...

--

Post zmieniony (10-05-25 23:43)

13-05-25 10:09  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Nabieram wprawy, a i odcinek relingu prostszy do wykonania i robiony w odpowiedniej kolejności.

CDN...

--

13-05-25 15:05  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

a prawidlowa kolejność to od góry do dołu? Dla kolegi pytam ;)

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

13-05-25 17:23  Odp: [Relacja]Kanonierka PGM17
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Wygodniej od dołu do góry, można operować drucikiem np, przeplatając go za słupek i potem stamtąd wysunąć górą.

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 7Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024