FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 
04-05-25 13:46  [Przywitanie] Na początek
Joni   

Witam wszystkich klubowiczów,
Jestem tu nowy. Trzydziestolatek. Niedawno założyłem konto. Moja przygoda z modelarstwem zaczęła się w młodości od zestawów plastikowych, głównie samolotów. Popełniłem wtedy też parę niezbyt ambitnych makiet. Zdarzyły się też jakieś pojazdy w 1/72. Liznąłem trochę wargamingu w postaci figurek z LOTR, które w tamtym czasie (początek lat 2000) stawały się popularne. Na tym się skończyło, ale od jakiegoś czasu znowu wróciły ciągoty do modelarstwa. Założyłem konto teraz, ale obserwuje forum od dłuższego czasu. Myślę, że nawróciłem się na karton😆🤣 Wygląda na to że daje o wiele większe możliwości i można właściwie zrobić coś z niczego 😀 Opierasz się może na wycinance na początku, ale możliwości waloryzacji są nieograniczone - czego nie można powiedzieć o plastiku. Będę zaczynał od zera, więc proszę o wszelkie uwagi. Noszę się zamiarem popełnienia dwóch modeli, które wydają mi się proste: Aerosanie NKL-26 PK-Graphica i Wagon Cysterna 201 Ra od Answera. Ogólnie najbardziej mnie interesują modele kolejowe i samolotów. Co myślicie o tych modelach na początek? Ktoś siedzi w tych tematykach?

04-05-25 18:15  Odp: [Przywitanie] Na początek
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Witaj na Forum !
Powodzenia w klejeniu życzę i serdecznie pozdrawiam.
Ryszard

04-05-25 19:35  Odp: [Przywitanie] Na początek
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Bądź pozdrowiony chęci pełny.
Pierwsza rada - nie śpiesz się podczas klejenia.
Skalpel w dłoń i do roboty!
powodzenia

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

04-05-25 23:15  Odp: [Przywitanie] Na początek
Joni   

Dzięki za zachętę 😃 Podobno stara zasada mówi: Trzy razy przymierz, raz przyklej - czy jakoś tak. Więc pośpiech nie jest wskazany... Jakieś rady z aerosaniami? Rozważam zamontowanie silniczka elektrycznego do obrotu śmigła. Zasilanie schowałbym w podstawce.

05-05-25 03:38  Odp: [Przywitanie] Na początek
ABC 

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 23

Na początek najlepsze sa samoloty z WAK-u ,mam na mysli liczne z tego wydawnictwa samoty jednosilnikowe bez cudów wianków a i tak fajne. Bywa ze sam je robie bo maja rewelacyjna grafikę a naprawde postronny obserwator a nawet sedzia modelarski nie przezywa tego czy sa wnęki podwozia i czy odzielpne stery. Prosty, szybko ,pięknie (bywa ze na zawodach sie te modele przebijają w seniorach nawet). Jezeli chodzi o pojazdy to polecam modele z wydawnictwa Junyj Modelist Konstruktor , można nabyć w sklepie Orlik chyba tylko w PL. Modele nie prymitywne a łatwe z obazkowymi instrukcjami i fajne. Z kolei to dla poczatkujacych nic nie polęce bo to trudna kategora. No chyba ze proste lokomotywki z wydawnictwa Swiat z Kartonu.

05-05-25 07:36  Odp: [Przywitanie] Na początek
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

@ABC Może te czeskie modele drobnej archtiektury ?

--
pozdro
Wojtek
-------------------------------------------------------------------------------------

Post zmieniony (05-05-25 07:36)

05-05-25 10:43  Odp: [Przywitanie] Na początek
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Nie wiem czy wspomniane aerosanie gdzies zakupisz - raczej nigdzie.
Dostępne są tylko poniższe:
https://allegro.pl/kategoria/modelarstwo-modele-kartonowe-1272?string=aerosanie

05-05-25 11:29  Odp: [Przywitanie] Na początek
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Cześć,

Najlepiej będzie, jeśli zaczniesz prowadzić relację - wtedy pomoc będzie najefektywniejsza.
Na początek może nie baw się w niepotrzebne wodotryski, jak silniczek do śmigła itp.
Wielu zaczynało w animuszem i wielkimi planami, szpachlowanie, malowanie, dodatki, światełka, koraliki... a po 2 tygodniach nikt już o człowieku nie słyszał, nie mówiąc o zaczętym modelu.
Na początek sklej model starannie, "prosto z pudła".
Nie twierdzę, że inne podejście jest skazane na porażkę, ale za dużo już było falstartów. A zrobisz, jak zechcesz:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

05-05-25 12:26  Odp: [Przywitanie] Na początek
Joni   

@ABC Z WAKu chodzi za mną Morane-Saulnier G i Pfalz E.I. Wydają się proste, acz spektakularne z tym olinowaniem 😄
@Ryszard To będzie chyba trzeba gdzieś poszukać w internecie, bo te nkl-16 to trudniejszy temat. Te szyby mnie nie zachęcają...
@ Stugu Trzeba przyznać że naoglądałem się różnych ambitnych projektów więc pewnie stąd takie pomysły😆 Więc może lepiej coś z minimalną waloryzacja. A tak z innej beczki to konto mi nie do końca działa, bo nie dostałem e-maila zwrotnego do aktywacji. Da się coś z tym zrobić?

jakie noże polecacie? Żeby był tani, ale nie od razu się stępił.

05-05-25 12:30  Odp: [Przywitanie] Na początek
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

tylko Olfa AK4. Za ok 37 pln masz skalpel i 30 ostrzy
Wierz mi, innych nie warto - próbowałem łącznie z chirurgicznymi, choć te mogą się przydać do specyficznych zastosowań ze względu na wiele kształtów ostrzy
Ewentualnie Olfa z ostrzami segmentowymi 9mm. Też używam i wychodzi to tanio

--
pozdro
Wojtek

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024