FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 11 z 12Strony:  <=  <-  8  9  10  11  12  -> 
22-04-25 09:31  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 8
Galerie - 1

Czapę od komina pomalowałem całą :D

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI
Forumowym napinaczom, mówimy stanowcze weź się za klejenie :)

28-04-25 22:23  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

na wstepnie dzieki Pany za szeroki odzew. Ciesze się, że mimo wszystko jeszcze ktoś chce te wypociny oglądać: ]
Na fali radości z ukończonego komina postanowiłem zmierzyć się z jednym z potworków i padło na górne 127mm mark 24. Jak to w Adamowych modelach wszystko pasuje na żyletę, więc i tym razem problemów z pasowaniem czy jakimiś wymiarami, to jakaś abstrakcja. Choć niezrozumiałym dla mnie jest fakt, dlaczego dolne kazamatowe 127 mają lufkę papierową, a górne jedynie szablon. Co ma dla mnie znaczenie, o tyle, że chcę wszystkie lufy zrobić z papieru jeśli to możliwe. Poza tą małą niespodzianką, cóż więcej. Projekcik posiada numerację dla 36 różnych części + kilka szablonów i nagle robi się cała masa drobnych ale istotnych elemencików które warto by wykonać. To co tu widać, to niemal w 100% zgodnie z założeniem autora. Jedynie pokusiłem się o delikatne modyfikację optyki celowniczej. Gdzie na jedynym zdjęciu które znalazłem sporo widać.
Generalnie, fajnie się je ulepiało, może nie na tyle że od razu wziąłbym się za kolejny taki zestaw, ale fajnie rosły i dały sporo frajdy.
pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

28-04-25 23:40  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Hubert 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 2

Oszalałeś z detalizacją😛 w setce by były spoko nawet. W trzysetce na pewno kleiłeś po setce😂
Wtedy ręka stabilna i nie zadrga przy detalikach takich

--
Jak na razie only Royal Navy choć nie wykluczam IJN

29-04-25 00:10  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
ADAM 12 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 8
Galerie - 1

Przyznaje, daje do myślenia fakt, że grubości kartonu zakładane pod 200, a w 300 też pasuje, więc śmiało można zadowolić fanów tej skali.
Napisz jeszcze jakie wrażenia daje fakt, że tej drobnicy mimo ręcznego wycinania wcale nie trzeba retuszować...
A akcja z tymi lufami udowadnia, że mam jeszcze dużo do nauczenia :D

PZDR

--
Ruto88 ;)
Barwionka RZĄDZI
Forumowym napinaczom, mówimy stanowcze weź się za klejenie :)

Post zmieniony (29-04-25 00:11)

29-04-25 07:22  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Sven 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 2
Galerie - 6

- 3

Chyba trzeba się sprężyć i wrócić do ledwo zaczętego Meksyka. Rewelacyjna detalizacja i wykonanie. Te elementy to z barwionki? Taka detalizacja i to jeszcze w 300 to faktycznie problem z retuszem bo albo nic albo wszystko lepiej malować, barwionka rozwiązuje problem. Karton to 120 g?

--
Sven

HMS Ark Royal

29-04-25 08:44  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Megaaaa! Przespałem post z kominem, a tutaj 127mm wleciało ;)
Jak widać barwionka daje duże pole do popisu przy detalach. Szacun za zwijanie rureczek ;)

--
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad

29-04-25 08:57  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Mózg się gotuje i czacha dymi jak na te cudeńka pacze

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

Post zmieniony (29-04-25 09:32)

29-04-25 10:48  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Tak barionka, robi robotę, bo to jednakbyło by dużo więcej pierdaczenia się, a tak jedynie drutki musiałem przelecieć.
Tak Adaś, jedynie gdzie mogłem rozwarstwić, ale nie chciało mi się: ], to te koło nastawy wychylenia działa, co prawda nie widać za mocno, ale jak już widać, to widać, że jest za grubo. W pozostałych przypadkach bez zakłuceń. Ahhh jedynie te blaszki przekładki między pociskami w urządzeniu do regulacji zapalnika, tam musi być z pojedynczej, bo inaczej się nie zmieści.
Co prawda zdarza mi się, korzystać ze wspomagaczy chemicznych podczas ulepiania, ale to tylko na dużym rozrzedzeniu 4,7volt, niemal homeopatia: ]
Kolejnym etapem będzie dozbrojenie kadłuba w druciarnie, detale na burtach i powoli przymierzam się do mocowania całości do pokładu. Ze względu na geometrię, trzeba będzie postawić reling w rejonie śródokręcia, bo potem nie będzie dojścia z pędzlem podczas malowania.

pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

Post zmieniony (29-04-25 10:49)

30-04-25 09:30  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
zablo1978 

Na Forum:
Relacje w toku - 16
Relacje z galerią - 28
Galerie - 30

- 11

Witam.
Dobrze Michał idzie, znowu mnie kusi aby zacząć ten model ale walczę z pokusami.

01-05-25 21:49  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 17

- 10

Michaś, patrząc co wyrabiasz, odechciewa się modelarstwa.
A było tak fajnie.
Jak teraz porównam swoje 300 do Twojego 300, szkoda było zachodu.
Trzeba się brać za mniejsze skale.

--
Pozdrowienia dla wszystkich

Winek (WiesławK)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 11 z 12Strony:  <=  <-  8  9  10  11  12  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024