FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 3Strony:  <=  <-  1  2  3 
23-02-25 12:05  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 2
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Piękna dłubanina <3

--
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I | Łódź z Gokstad

24-03-25 11:09  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Dzięki Kruszyna :)

Wracam z bardziej konkretną aktualizacją Shermana, czołg stanął na kołach :)
Na początek koła napinające i napędowe, w jednym napinającym popsułem trochę dekiel i musiałem go zeszlifować i pomalować, różnica koloru jest mocno wyciągnięta na zdjęciach, na żywo wygląda całkiem ok ;) Zawieszenie jest już zamocowane do kadłuba, przy czym wszystkie koła się obracają więc będzie można na końcu naciągnąć gąsienice przy pomocy koła napinającego. Teraz gąski, będą żywiczne, będzie trochę malowania i zabawy pigmentami. Do następnego :)

24-03-25 12:09  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

No pięknie:-)
Odnośnie pigmentów i wszelkiego typu zabrudzeń, szczególnie w obrębie układu jezdnego, to już w StuGu starałem się tak składać wszystko do kupy, aby można było dobrze pobrudzić wszystkie elementy. Jeśli wkleimy całe zawieszenie, koła na stałe, staje się to nieporównywalnie trudniejsze, acz nie niemożliwe do wykonania:-)

A propos nakładania pigmentów, polecam trzy bardzo fajne, krótkie i treściwe tutoriale Marcina Starszewskiego (nie mylić z Marcinem Straszewskim), który wykonuje fajne modele pancerki w plastiku i lubuje się właśnie w pigmentach:-)
1. Filmik nr 1 - praca z pigmentami
2. Filmik nr 2 - brudzenie gąsienic
3. Filmik nr 3 - brudzenie kół

Użycie tych technik pokazane jest oczywiście na plastikowych modelach, ale po odpowiednim zabezpieczeniu kartonu, można z powodzenie stosować je w papierowych wersjach modeli:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

24-03-25 17:55  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Dzięki StuGu :) i dzięki za podrzucenie filmików, bardzo się przydadzą, fajne wytłumaczone co i jak robić, na razie tylko raz używałem pigmentów i dalej jest to dla mnie nowy temat, więc każdą wiedzę wchłonę :)

30-03-25 12:32  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Budowa układu jezdnego Shermana dobiegła końca, gąski pomalowane i zamocowane :)
Gąski są żywiczne, pomalowane bazą Tamiya Nato Black, na to washe Valejo ( Light/Medium/Dark Rust), potem pigmenty AK (Rdza + dwa odcienie ziemi) i na to Pigment Fixer, wyszło chyba spoko :)

31-03-25 14:50  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Majk79   

Flaki odsprzedajesz?

01-04-25 11:00  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

IMO jak już tak mocno poszedłeś w z modyfikacjami w gąski, wypadałoby by też coś nakłaść w układ jezdny, hehehe, ciężki temat, sam bałbym się: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

01-04-25 14:25  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Majk79 - a jeszcze nie wiem co zrobię z tym co mi zostanie, jak skleję model to się będę zastanawiał, może silnik zrobię, zobaczymy.

Karas - też się boje więc zostanie tak jak jest :) na następny raz może mniej tego jasnego pigmentu dam bo on najbardziej oblepił chyba ogniwa.

02-04-25 15:15  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Piterpanzer 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 9

Silnik daj na scammella i masz rozwiązanie

--
Pozdrawiam i zapraszam 1-25 SCALE ARMOR FORUM oraz akcesoria i modele pancerne
PITERPANZER

03-04-25 14:40  Odp: [R] M4A4 Sherman VC Firefly - wyd. Haliński
Viz 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 6
Galerie - 3

Ooo i to jest całkiem fajny pomysł, Scamella jak dobrze kojarzę WAK chyba wydał, tylko nie wiem czy na pace będzie miejsce na silnik czy trzeba będzie jakąś przyczepkę dorobić.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 3Strony:  <=  <-  1  2  3 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024