FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 7Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  -> 
18-05-25 09:40  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 6
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 28

- 4

Ogólna bryła już jest i warto by zacząć ją uzupełniać w szczegóły zewnętrzne i wewnętrzne.
Zewnętrzne.
Bąble na skrzydłach. Pomimo podobnego kształtu każdy z nich (jeden z dwóch na stronę) zaprojektowany w inny sposób i przez to wygląda lepiej, a drugi gorzej.

Wloty na okapotowaniu.silnika,

Są jeszcze inne drobiazgi, ale nie ująłem ich na oddzielnych zdjęciach więc proszę ich wypatrywać w tle na innych.

Wyposażenie kabin, za sprawą grafiki robi bardzo dobre wrażenie.
Tablica przyrządów.

Jak już zacząłem zabawę z wnętrzem, to pozostałe elementy jego wyposażenia tak szybko się robiły i równie szybko lądowały w miejscu docelowym że nie załapały się na indywidualne fotki. Generalnie wszystko do siebie pasuje, ale nie należy tego porównywać z oryginałem, dlaczego? Ano proszę rzucić okiem na kabinę radiooperatora, wyposażenie za jego plecami sugeruje że musiał mieć możliwość do nich dostęp, forma jego fotela w modelu zdecydowanie to uniemożliwia. W kabinie pilota też mamy kfiatka, drążek sterowy wchodzi na styk miedzy busolą a fotelem pilota.

CDN...

rogerk, dość celny strzał ;-)

I nie spamuję już (tak myślę) w swoim temacie...

--
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI & LANCISTI

18-05-25 09:59  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
Kilmister 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 9
Galerie - 27

- 3

Ceva, "obudziłeś" relację to sprowokowałeś pytanie czy wyoblenie końcówek skrzydeł jest symetryczne? Końcówka lewego wydaje się "dalej" zaokrąglona i to zaokrąglenie obejmuje również czerwone światło, natomiast zielone wygląda na sklejone bez kształtowania. To "perspektywa" czy jest tam delikatna różnica? Poza tym ja nie wiem jak Ty operujesz kartonem, że jest tak nieskazitelnie czysty i idealnie gładki, to jest kurna niemożliwe...

--
Born to lose - Lived to win

Ukończone: Kirovec K-700A, Biełaz-7555, LIAZ 100.55D, Mercedes GP 1908, Wall-e, Spit Mk. Vb Trop, Pe-3, F6F-3 Hellcat, Tomahawk Mk. IIb, Ła-5, Hurricane Mk. I, Westland Whirlwind Mk.I, A6M2 "Zero", Ił-2 Sturmovik, B-25 Mitchell Mk.II, PZL 50A "Jastrząb", Bf 109G-6, Bf 109F-4, SB2U-2 Vindicator, B5N2 Kate, Ki-61 HIEN, Ju88C-6, Ki-43 Oskar, Reggiane Re-2000, KRAZ-260, Spit Mk Vb

22-05-25 13:31  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
Lazarus 

Na Forum:
Relacje w toku - 15
Relacje z galerią - 13
Galerie - 22

Rewelacja!

23-05-25 08:41  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 6
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 28

- 4

W dzisiejszym odcinku powierzchnie sterowe, czyli rzeźba, rzeźba i jeszcze raz rzeźba...

Ster kierunku, początek czyli jego szkielet

Poszycie steru do szkieletu pasowało całkiem nieźle...

...a trochę gorzej do statecznika. Jakby na pierwszy rzut oka nie było widać problemu, to proszę zwrócić uwagę na szczelinę miedzy statecznikiem i sterem.

Parę ruchów papierem ściernym i pasuje już znacznie lepiej.

Stery wysokości w przeciwieństwie do kierunku szkieletu nie posiadają.

Dorobiłem więc dźwigary, poszycie rozciąłem dla jego łatwiejszego kształtowania i pasowania.

Co z tego jak ster wysokości wystaje poza obrys statecznika...

Trzeba było wprowadzić korekty w poszyciu steru. Rozkleiłem więc poszycie i usunąłem nadmiar z krawędzi natarcia steru. Przy okazji wyciąłem w poszyciu fragmenty poszycia w miejscu zawiasów, wpuszczając je w poszycie steru. Znacznie sensowniej to wygląda niż to co zaproponował projektant. Widać to zresztą na stateczniku pionowym , gdzie tego nie poprawiłem, a można porównać z zamieszczonymi niżej zdjęciami.

Rzut okiem na finał ogonka.

Zostały jeszcze lotki, a więc ostatnia w tym wejściu porcja rzeźby.
Wstępna przymiarka ukazuje punkt wyjścia.

Co robić, więc czas czynić kombinacje, cięcie i rżniecie. Zdjęcia robione w trakcie walki więc niezbyt postarane, ale widać ile rżnięcia było...

Docelowo spód lotki został usztywniony kawałkiem tekturki wspomagając jej płaskość i łączenie fragmentów poszycia. Dźwigar też dołożony, bo w projekcie oczywiście brak.

I gotowe lotki. Krawędzie natarcia nie zamknięte, ale po przyklejeniu i tak niewidoczne.

Na koniec ciekawostka, jak różnią się obrysy lotki oddzielonej i zintegrowanej z poszyciem skrzydła.

Lotek zamontowanych w miejscu docelowym niestety nie uwieczniłem na zdjęciach, będą widoczne na zdjęciach późniejszych (chyba?).

CDN...

Kilmister, aż poszedłem rzucić okiem na model żeby mieć pewność, że to o czym piszesz ma/lub nie ma miejsca i jednak nie ma. może i wyoblenie końcówek z jednej i drugiej strony nie jest w 100% identyczne, ale na pewno żadna z nich nie jest płaska. Rzut oka na model sprawił że dostrzegłem braki w retuszu klosza światła pozycyjnego, do uzupełnienia przed galerią.

--
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb

GUZZISTI & LANCISTI

24-05-25 11:26  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
rogergk   

ceva : I nie spamuję już (tak myślę) w swoim temacie...

Uważaj na ukształtowanie części 42, 43, 47 i połaczenie ich z centropłatem , sama cz 43 ma inny odcień (jest jaśniejsza, bez 'zabrudzeń' w J-20)
Polecam od razu do cz 40 przykleić 41 l i p ja tego nie zrobiłem i później 'się bawiłem'
Dodatkowo zwróć uwagę na statecznik pionowy oraz jego oprofilowanie z kadłubem - mi tutaj nie pasowało i musiałem podszlifować statecznik , co wywołało kolejne błędy - ale to mógł być mój błąd jako 'młodzika'

Powyższe uwagi dotyczą tematu : 3x RE.2000 z MSModel

--

Post zmieniony (24-05-25 14:19)

24-05-25 12:18  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

rogergk, to jest relacja z zakończonej budowy, ten model już oglądałem skończony. Tak więc twoje wskazówki może się przyszłym budowniczym przydadzą ale Wojtek już go skończył.

--
W budowie: Halny; PGM17

24-05-25 14:22  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
rogergk   

Piterski bardzo słuszna uwaga.
Mój wcześniejszy post mógł kogoś prowadzić w błąd. Dlatego też edytowałem post , wraz z dopiskiem iż moje uwagi dotyczą tematu : 3x RE.2000 z MSModel /czyli przedstawionych 3 silników przez cevę/

25-05-25 08:28  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 6
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 28

- 4

Żeby pilotom na głowę nie padało przybyło przykrycie ich miejsc pracy. ;-)

Kabina pilota.
Do przeszklenia wykorzystałem firmową wytłoczkę może i jest dość krystaliczna ale ukształtowana na zbyt małym kopycie, przez co krawędzie tworzywa owiewki wywijają się na zewnątrz utrudniając przyklejenie ramki, ramki która wymaga też małych korekt. Do tego to wspomniane kopyto chyba nie do końca ma właściwy kształt, bo płaskie boczne szyby wiatrochronu ze swą płaskością wchodzą ~3mm w obłości limuzyny. Wątpię żeby w oryginale tak było. Na zdjęciach modelu nie udało mi się tego uchwycić.

Gotowa osłona najmniej pasuje w okolicy wiatrochronu do wycięcia w kadłubie. Dało by się to zapewne poprawić i podciąć poszycie kadłuba, ale nie chciałem ryzykować że zrobię o jedno za głębokie cięcie za dużo...

Kabina operatora.
Wycięty wcześniej fragment ramki oszklenia wrócił wraz ze szkłem na swoje miejsce i wraz z ruchomą (zapewne w oryginale) częścią zamknął kabinę.

CDN...

rogergk z Piterskim, już się dogadali więc w ramach nie spamowania we własnym temacie fotka nieaktualnego już stanu prac nad Re.

Poszycie kadłuba w obrębie kabiny jak widać skleiłem w większy fragment i całość pasowałem i przykleiłem do szkieletu. Pasowanie i moje wykonanie połączeń poszycia w okolicach przejścia w oprofilowanie skrzydła raz wyszło lepiej raz gorzej. A cz.43 nie tylko w J-20 ma inny odcień, tak samo jest w Re.200GA. Grafika i brudzenie ogólnie jest wykonane na odpie..ol...

--

GUZZISTI & LANCISTI

25-05-25 09:00  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
El Comandante 
moderator

Na Forum:
Relacje z galerią - 6
Galerie - 13

Śliczności, piękny model, jak zwykle :)

--
>> El Comandante - dla znajomych Renia <<
GEKOn

25-05-25 12:15  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Piękny model!
Jak dla mnie perfekcyjnie wykonany.
Aż zazdroszczę umiejętności…

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 7Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024