FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 6Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 
03-04-25 20:46  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
stachooo 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 23
Galerie - 29

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 16

- 4

Bardzo podoba mi się to, co pokazałeś do tej pory :-)

P.S. Co następne?

--
Pozdrawiam, Stachu

Samoloty z kartonu - mój blog modelarski

Samoloty z kartonu - Facebook

Caponowanie to jest dodawanie elementu baśniowego do modelarstwa.

03-04-25 20:47  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
Sprudin 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 2
Galerie - 7

Co tu się dzieje. W jednym wątku nadaje Piterski, w drugim Sasquatch. Jeszcze chwila, a Arovista tu przywieje :)

--
Hope is the first step on road to disappointment.

04-04-25 09:20  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 6
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 28

- 4

Kurła, już dwa dochtory wzięły mnię na obserwację, to niepokojące, zaczynam się pocić między szynkami i obgryzać paznokcie u stóp...
;-)

A tym czasem zapowiadany ciąg dalszy, czyli kolejny segment kadłuba tym razem zawierający wnękę haka do lądowania. Ta wnęka ma przewidziane wzmocnienie w postaci szkieletu. W przypadku poziomego wzmocnienia (Hi2) autorowi się nieco kompiuter omsknął...

Naprawa była prosta, odcięty klin we fragmencie został wykorzystany do korekty kształtu.

Poszycie kolejnego segmentu, przygotowane do montażu, podklejone oczywiście dodatkowa warstwą kartonu. Szkielet wnęki przyklejony do poprzedzającej wręgi i wyklejony kawałkami zapasu koloru zamiast do tego przewidzianych przez autora elementów, które ze względu na swoją powierzchnię musiały być wykorzystane w dalszym etapie budowy.

Sklejenie wszystkiego do kupy z mojej strony udało się lepiej niż łączenie poprzednich segmentów i mógłbym być z tego zadowolony, gdyby nie minimalne przesunięcie fragmentów znaku przynależności państwowej na sąsiednich segmentach. Nie wiem czy rozjechało się to projektantowi czy grafikowi, mnie raczej nie, bo linie podziału blach i kolorów góra/dół się pokrywają.

ps. kolejna wręga znowu pasowała.

CDN...

--
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI & LANCISTI

05-04-25 08:48  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 6
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 28

- 4

I cyk, znowu aktualizacja i znowu kolejny segment w stronę ogona, tym razem to już ostatni w tym kierunku.
Segment zawiera wnękę koła ogonowego i gniazdo mocowania statecznika poziomego. W przypadku szkieletu pojawia się mały błąd, do poprawy, ale nie przez odcięcie podłużnicy, a poprzez dosztukowanie brakującego fragmentu wręgi.

Poszycie segmentu moim zdaniem też wymaga korekty tyle że jego konstrukcji. Skleić dołem, odciąć język od góry.

Ułatwi to montaż zarówno segmentu jak i później znajdującego się na nim statecznika.

Wnęka koła ogonowego nie posiadała wyklejek ścian bocznych, zostały przeze mnie wykonane z wygospodarowanych fragmentów innych części, bo kawałki zapasu koloru miały za małą powierzchnię i stanowiły raczej wypełnienie arkusza niż faktycznie użyteczny zapas koloru.

CDN... .

--
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb

GUZZISTI & LANCISTI

05-04-25 23:22  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Pięknie, równo, czysto. Przesunięcia na znakach bym nie zauważył, gdybyś nie napisał. Pewnie mniejsze niż 0,5 mm?

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

06-04-25 09:18  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
SeWo77   

Czym kleisz segmenty do siebie? Ładnie wychodzi

06-04-25 18:31  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 6
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 28

- 4

Tył kadłuba skończony, trzeba więc przenieść się na przód.
Osłona silnika sklejała się bez większych sensacji (wręgi nadal pasują!), jednak trzeba było dołożyć od siebie coś tak oczywistego jak wewnętrzne ścianki wlotu powietrza, bez tego wlot wyglądał by jak na poniższych zdjęciach.

Dorobiłem więc z szarego kartonu barwionego w masie to co projektant pominął.

Nie jest idealnie, ale lepiej niż bez tego.

Jak widać na zdjęciach nie udało mi się ogarnąć poprawnego zgrania ze sobą fragmentów błyskawicy, zapewne trochę w tym mojej winy, ale chyba nie do końca...

ps. Waldek K, na żywo twój zachwyt byłby zdecydowanie mniejszy...
ps2.SeWo77, BCG.

CDN...

--

GUZZISTI & LANCISTI

07-04-25 08:34  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 6
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 28

- 4

Przód z resztą połączony i...

Spore to się robi, brzydkie i właśnie następuje krytyczny etap mający wpływ na ciąg dalszy, czyli próba retuszu ubytków koloru poszycia.

Prosze.

Wyszło słabo, szczególnie na zdjęciach, na żywo jest lepiej, obawiam się że lepiej nie będzie, ale będzie..

CDN....

--

GUZZISTI & LANCISTI

07-04-25 09:28  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Ceva dlaczego retuszujesz krawędzie po sklejeniu - mam tu na myśli np. wręgę z tyłu kabiny?
Jakich farb używasz?
I domyślam się, że model będzie jeszcze lakierowany?

--
Skończone:
Bell AH-1F "Cobra", PZL W3-W "Sokół", Pantera, Sopwith F.1 Camel, Hawker Hurricane Mk.IIB, Messerschmitt Me 109 F-4, F-104G Starfighter, Mirage F1CT
W toku:
IJN Oyodo

07-04-25 09:44  Odp: [R] Fairey Firefly FR MK.I 1:33 Modelarstwo kartonowe (proArte)
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Chryste jakie słabo? owszem trochę widać, ale np ja nie znam, a chętnie bym poznał, sposobu na to jak wyretuszować takie miejsce by się płynnie zlało z rastrem wydruku.

--
W budowie: Halny; PGM17

Post zmieniony (07-04-25 19:35)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 6Strony:  <=  <-  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024