Art
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 5 Galerie - 27
- 8
|
Wybaczcie, że dopiero teraz odpisuję, ale byłem trochę zakręcony.
Jednak nie próżnowałem, o tym za chwilę.
Ryszard
Nici w świetle dziennym mają kolor beżowo-szary i chyba są ok. Światło żerówek sporo je rozjaśnia. Ale też jak pływałem po… fotografiach, woda morska wybiela i wyjaławia kolory lin.
Rak bezanrei jest z rodzaju „łańcuszka” w formie łączonych kulek, nabyty w sklepie z bardzo tanią biżuterią, chyba za 30 złociszy (i faktycznie był i złoty i skromny 😉
Natomiast rak grotrei na poniższych fotkach jest z koralików z dodaniem drewnianych przetyczek/dystansów.
Tomasz K,
ależ mi zrobiłeś niespodziankę. Faktycznie wyciągnąłem wówczas kadłubek z pudła i dopiero teraz się doczekał dalszej realizacji.
Swoją drogą pochwalcie się, czy ktoś z Was dłużej budował model? Mi wyszło 39 lat ! 😊
Jak przy każdym modelu, zgromadziłem sporą biblioteczkę o Kolumbie. Ale najfajniej mi się czytało biografię odkrywcy akutorstwa Jakowa Swieta. Zachęcam Was do tej lektury.
Mariusz, przesadzasz. Wiesz dobrze, że chęci potrafią najwięcej, umiejętności i wiedza nie są tak ważne i wiele ich nie trzeba, a mnie to właśnie dotyczy. Determinacja w dążeniu do celu potrafi wiele zdziałać.
Jestem przekonany, że jak rozpoczniesz, no to bracie p o p ł y w a s z !!
Tymczasem wywołane przez Was dmuchańce, czyli Marysia w… bikini 😉
(przy grotżaglu dodam jeszcze buliny do widocznych "koluch", ale to w końcowej fazie budowy)

W edycji dodam zdjęcia z budowy żagli:
1) likowanie, czyli "obszywanie" brzegów liną, a faktycznie jej przyklejanie wikolem

2) wiązanie bonetów (części grotżagla). Wiązanie polegało na tym, aby jednym pociągnięciem szybko zrzucić bonet w przypadku zerwania się porywistego wiatru. Był to rodzaj refowania żagla, zmniejszania jego powierzchni (zazwyczaj na noc - tak wynika z zachowanych zapisów w pamiętnikach Kolumba z odkrywczej podróży).
Ta karta, to rodzaj ściągawki jeszcze z poprzedniego modelu (Sao Gabriel Vasco da Gamy).

--
W budowie: Pancernik Borodino; Wodnosamolot PBY CATALINA; Czołg MERKAVA Mk II;
Zbudowane ostatnio: STS Lwów;
Zapraszam do: http://art-modele.pl/
Post zmieniony (15-03-25 00:13)
|