FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 3Strony:  <=  <-  1  2  3 
12-03-25 15:37  Odp: [R] "Santa Maria" - podróż sentymentalna II - MM nr 4-5/1976
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Wspaniale wygląda ! Rzeczywiście, ma swój klimat.
Zawsze marzyłem o budowie takiego modelu, ale do tego trzeba mieć olbrzymią wiedzę i jeszcze większe umiejętności !.

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

14-03-25 23:42  Odp: [R] "Santa Maria" - podróż sentymentalna II - MM nr 4-5/1976
Art 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 5
Galerie - 27

- 8

Wybaczcie, że dopiero teraz odpisuję, ale byłem trochę zakręcony.
Jednak nie próżnowałem, o tym za chwilę.

Ryszard
Nici w świetle dziennym mają kolor beżowo-szary i chyba są ok. Światło żerówek sporo je rozjaśnia. Ale też jak pływałem po… fotografiach, woda morska wybiela i wyjaławia kolory lin.

Rak bezanrei jest z rodzaju „łańcuszka” w formie łączonych kulek, nabyty w sklepie z bardzo tanią biżuterią, chyba za 30 złociszy (i faktycznie był i złoty i skromny 😉
Natomiast rak grotrei na poniższych fotkach jest z koralików z dodaniem drewnianych przetyczek/dystansów.

Tomasz K,
ależ mi zrobiłeś niespodziankę. Faktycznie wyciągnąłem wówczas kadłubek z pudła i dopiero teraz się doczekał dalszej realizacji.
Swoją drogą pochwalcie się, czy ktoś z Was dłużej budował model? Mi wyszło 39 lat ! 😊

Jak przy każdym modelu, zgromadziłem sporą biblioteczkę o Kolumbie. Ale najfajniej mi się czytało biografię odkrywcy akutorstwa Jakowa Swieta. Zachęcam Was do tej lektury.

Mariusz, przesadzasz. Wiesz dobrze, że chęci potrafią najwięcej, umiejętności i wiedza nie są tak ważne i wiele ich nie trzeba, a mnie to właśnie dotyczy. Determinacja w dążeniu do celu potrafi wiele zdziałać.
Jestem przekonany, że jak rozpoczniesz, no to bracie p o p ł y w a s z !!

Tymczasem wywołane przez Was dmuchańce, czyli Marysia w… bikini 😉
(przy grotżaglu dodam jeszcze buliny do widocznych "koluch", ale to w końcowej fazie budowy)

W edycji dodam zdjęcia z budowy żagli:

1) likowanie, czyli "obszywanie" brzegów liną, a faktycznie jej przyklejanie wikolem

2) wiązanie bonetów (części grotżagla). Wiązanie polegało na tym, aby jednym pociągnięciem szybko zrzucić bonet w przypadku zerwania się porywistego wiatru. Był to rodzaj refowania żagla, zmniejszania jego powierzchni (zazwyczaj na noc - tak wynika z zachowanych zapisów w pamiętnikach Kolumba z odkrywczej podróży).
Ta karta, to rodzaj ściągawki jeszcze z poprzedniego modelu (Sao Gabriel Vasco da Gamy).

--
W budowie: Pancernik Borodino; Wodnosamolot PBY CATALINA; Czołg MERKAVA Mk II;

Zbudowane ostatnio: STS Lwów;

Zapraszam do: http://art-modele.pl/

Post zmieniony (15-03-25 00:13)

15-03-25 09:30  Odp: [R] "Santa Maria" - podróż sentymentalna II - MM nr 4-5/1976
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

39 lat ! to prawie jak wyrok dożywocia

" zgromadziłem sporą biblioteczkę o Kolumbie"

Art, czy mógłbyś uszczegółowić i podać wszystkie pozycje

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

15-03-25 11:10  Odp: [R] "Santa Maria" - podróż sentymentalna II - MM nr 4-5/1976
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Ogólnego wizerunku tego statku nie sposób pomylić z jakimś innym i wiem że nawet osoby nie będące w temacie przeważnie nie mają z tym problemu.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

Post zmieniony (15-03-25 13:42)

15-03-25 13:31  Odp: [R] "Santa Maria" - podróż sentymentalna II - MM nr 4-5/1976
yak   

Przy Chocimskiej 14 będą dumni :-)

20-03-25 16:20  Odp: [R] "Santa Maria" - podróż sentymentalna II - MM nr 4-5/1976
Art 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 5
Galerie - 27

- 8

Brystol,
z biografii Kolumba, jak wspomniałem wcześniej, bardzo fajnie się czytało pracę Jakowa Swieta.
Ponadto warto przeczytać fabularyzowane opracowanie o Kolumbie autorstwa Jerzego Cepika, a także wydanie albumowe Lorenzo Camusso – Podróże Kolumba 1492-1504 no i oczywiście pamiętniki z odkryć naszego bohatera.
Warto też zapoznać się z autorską opowieścią J. Molendy – Krzysztof Kolumb. Odkrywca z wyspy Chios.

Poza biografiami można przebrnąć przez ogólne opracowania dotyczące samych odkryć: Historia odkryć geograficznych Praca zbiorowa wyd. PAN; HISTORIA ODKRYĆ GEOGRAFICZNYCH I POZNANIA ŚWIATA W ZARYSIE ZBIGNIEWA DŁUGOSZA oraz Na koniec świata Historia odkryć geograficznych.
Sięgnąłem też do lektury podstawowej, którą Kolumb miał non stop przy sobie, czyli Marko Polo - Opisanie świata.

Poza tym zaciekawił mnie proces budowania nowych społeczności i państw w Nowym Świecie po Kolumbie. Tutaj warto sięgnąć np. po Historię Meksyku Tadeusza Łepkowskiego, czy M.Z. Dankowskiego - DZIEJE I KULTURA AMERYKI ŁACIŃSKIEJ.

Stary,
Masz w zupełności rację, ta sylwetka statku jest niepowtarzalna, choć jak wynika z wielu opinii do jakich dotarłem, nie znamy konkretnego wyglądu Santa Marii, tym bardziej, że żaglowiec osiadł na mieliźnie podczas pierwszej wyprawy i posłużył za materiał do budowy osady na nowym lądzie.

Kolejne dwa żagle zawieszone. Pozostał jeszcze żagiel bukszprytowy

Niezawodna, ciekawska Panna Julia

--
W budowie: Pancernik Borodino; Wodnosamolot PBY CATALINA; Czołg MERKAVA Mk II;

Zbudowane ostatnio: STS Lwów;

Zapraszam do: http://art-modele.pl/

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 3Strony:  <=  <-  1  2  3 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024