FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 
04-03-25 10:23  Odp: [R] Cywilec, taka niby zagadka, co to ?
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Z jakiego wydawnictwa te plany?

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

04-03-25 21:06  Odp: [R] Cywilec, taka niby zagadka, co to ?
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Fitter, to 1:100, ok. 21 cm

Waldek, jak skończę to wszystko co wiem, powiem, teraz to by była wskazówka, chyba , że ktoś zgadnie, co to, ale nie sądzę, aby komu sie chciało zgadywać.

Te plany to dwa arkusze, jeden duży, drugi mały , 1:50, zamówione rok temu w ciemno, jak otworzyłem, to byłem z lekka rozczarowany, nie to , że jakaś kaszana, ino takie sobie.

Aktualizyjum ino aby, lewą burte przykleiłem, ale na rufie ostatnie kilka centymetrów nie, bo będę mataczył i śtukował , bo zbrakło.

Elementy graficznie są ciekawe, jest nawet coś, czego nigdy nigdzie nie widziałem, mianowicie ruła od komina piecykowatego z daszkiem na "podpórkach", "jak w rzeczywistości", a może mie gdzieś umkło ?

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

06-03-25 17:23  Odp: [R] Cywilec, taka niby zagadka, co to ?
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, cd, drewniane aktualizyjum

jestem w trakcie zapylania ziemianki. Miękka balsa, to jakby taka drewniana plastelina, ino sie pyli straszliwie.
Dlatego manipulacje takie, dla kogoś, kto jest w tzw. związku, nie wskazane.

Kilka dalszych informacyj,
W zródłach znalazłem medytacje na temat pochodzenia ogólnej nazwy tego małego wiatrowca, czego to panie tak zwani językoznawcy nie wymyślą,
jeden twierdzi, że to już w 1200 którymś tam, w jakimś rękopisie,znalazł TO, a drugi w innym rękopisie znalazł TAMTO, a trzeci OWO.

No i te wszystkie cztery , jakieś 300 lat temu tfu ! ewoluowały do nazwy używanej do dzisiaj.
Jezdziło tego pełno i w dawnej Holandii, pł.Niemczech , Szlezwiku i Danii.
Praktyczne, małe, tanie, płaskodenne, wszędzie wjechało

--

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

Post zmieniony (06-03-25 17:28)

06-03-25 21:10  Odp: [R] Cywilec, taka niby zagadka, co to ?
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Lubię stare coastery. Bardzo lubię.

--
Free papermodel LCP(S)

10-03-25 21:00  Odp: [R] Cywilec, taka niby zagadka, co to ?
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, cd,

Dolepiłem windę "wielozadaniową", do kotwicy, podnoszenia i opuszczania masztu i do żagli, oraz zejściówkę.
Do windy autor narysował dwie korbły z papieru, wyrzuciłem, z drutu też nie będę robił.

Pokrywka z desek na małej ładowni ino tak sobie leży, bez kleju.
Przylepiłem już część podwodną i zaczynam pasy, panie, pasy.

Oczywiście te pasy to będzie straszliwy kicz, na chybił trafił, na planach, które mam, pasów nie ma , a nawet jak by były, to nie wiedziałbym jak je ugryźć.

Ten stary MM w tle to dlatego, bo dokonałem przetasowania w kolejności rozgrzebańców do skończenia, to jest teraz nr 3, kuterek kończę dłużej niż pokrótce i wskakuje norman od p.Karpińskiego.

--

10-03-25 21:50  Odp: [R] Cywilec, taka niby zagadka, co to ?
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Świetna wiadomość, bardzo chętnie popatrzę na relacje z budowy wiekowego Małego Modelarza.

PS. Uważam że pomysł z dorobieniem dna to był dobry pomysł.

--
W budowie: Halny; PGM17

Post zmieniony (10-03-25 21:52)

16-03-25 20:19  Odp: [R] Cywilec, taka niby zagadka, co to ?
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, cd, jak wspominałem wcześniej, te pasy tu, to takie fiu bzdziu, ani w te ani wewte , ale pasy, panie, pasy !

Nazwe na burcie dla niepoznaki wygryzłem.

W takiej stareńkiej książce z 1962 roku "Dawne żaglowce" ( autor p.Przemysław Smolarek, był min, dyrektorem Muzeum Morskiego w Gdańsku)
nazwa tego typu wiatrowców jest wspomniana w jednym z rozdziałów.

A tu obłożyłem sie pasami, i tera "wyglądam lepiej jak klasycznie"

--

16-03-25 20:27  Odp: [R] Cywilec, taka niby zagadka, co to ?
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Brystol w moim odczuciu to Ci bardzo dobrze wyszło a model znacznie na tym zabiegu z częścią denną zyskał.

--
W budowie: Halny; PGM17

16-03-25 21:25  Odp: [R] Cywilec, taka niby zagadka, co to ?
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Strzelam z armaty gładkolufowej - szmaka !

16-03-25 21:46  Odp: [R] Cywilec, taka niby zagadka, co to ?
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Model robi się piękny, a nazwa i tak nic mi nie powie.

--
Free papermodel LCP(S)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024