Radek
Na Forum: Relacje w toku - 10
|
Kilkanaście lat temu skleiłem II wydanie Łosia z Gomixu, a jeszcze wcześniej I wydanie sygnowane jako FLY MODEL. Ogółem licząc również Małego Modelarza i ostatnio Kartonową Kolekcję to będzie moje 6 podejście do modelu tego kultowego samolotu.
Ostatnie wydanie Gomixu zawiera wersję w polskim i rumuńskim malowaniu. Przyznam, że to malowanie rumuńskie bardziej mi się podoba, przede wszystkim dlatego, że dolne powierzchnie modelu są pokryte farbą srebrzysto-szarą, która ostatnio została uznana jako zgodna z rzeczywistością.
Model z ciekawości chciałem też porównać z Kartonową Kolekcją. Istotną przewagą modelu Gomixu jest możliwość wykonania pełnej komory bombowej, również kadłubowej oraz ruchome sloty skrzydeł. Można by stwierdzić, że model Gomixu jest bardziej kompletny i szczegółowy, jednak autor projektu nie przewidział wewnętrznego poszycia na elementy oszklenia, co ma KK. Na szczęscie można to wykonać samodzielnie lub wykorzystując siatkę poszycia drugiego modelu (jak wspominałem wycinanka zawiera dwa kompletne modele)
Porównując wnętrza i wyposażenie opracowań KK i Gomixu to istotnie się różnią.Z dodatków wykorzystam wytłoczki oszklenia ze sklepu Gomix oraz żywiczne koła ze sklepu GPM i żywiczne magazynki i karabiny Vickersa ze sklepu KK.
Poniżej to co udało mi się do tej pory zrobić.

--
pozdr, Radek
|