FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
04-03-25 20:42  [R] PZL 37B Łoś 1 Flotylla Bombowa Brasov GOMIX
Radek 

Na Forum:
Relacje w toku - 10

Kilkanaście lat temu skleiłem II wydanie Łosia z Gomixu, a jeszcze wcześniej I wydanie sygnowane jako FLY MODEL. Ogółem licząc również Małego Modelarza i ostatnio Kartonową Kolekcję to będzie moje 6 podejście do modelu tego kultowego samolotu.
Ostatnie wydanie Gomixu zawiera wersję w polskim i rumuńskim malowaniu. Przyznam, że to malowanie rumuńskie bardziej mi się podoba, przede wszystkim dlatego, że dolne powierzchnie modelu są pokryte farbą srebrzysto-szarą, która ostatnio została uznana jako zgodna z rzeczywistością.
Model z ciekawości chciałem też porównać z Kartonową Kolekcją. Istotną przewagą modelu Gomixu jest możliwość wykonania pełnej komory bombowej, również kadłubowej oraz ruchome sloty skrzydeł. Można by stwierdzić, że model Gomixu jest bardziej kompletny i szczegółowy, jednak autor projektu nie przewidział wewnętrznego poszycia na elementy oszklenia, co ma KK. Na szczęscie można to wykonać samodzielnie lub wykorzystując siatkę poszycia drugiego modelu (jak wspominałem wycinanka zawiera dwa kompletne modele)
Porównując wnętrza i wyposażenie opracowań KK i Gomixu to istotnie się różnią.Z dodatków wykorzystam wytłoczki oszklenia ze sklepu Gomix oraz żywiczne koła ze sklepu GPM i żywiczne magazynki i karabiny Vickersa ze sklepu KK.
Poniżej to co udało mi się do tej pory zrobić.

--
pozdr, Radek

05-03-25 07:26  Odp: [R] PZL 37B Łoś 1 Flotylla Bombowa Brasov GOMIX
Majk79   

Ta wersja na pewno powinna mieć inne kaemy.

05-03-25 07:41  Odp: [R] PZL 37B Łoś 1 Flotylla Bombowa Brasov GOMIX
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Powtórka z rozrywki.

Powodzenia :)

--
Skończone:
Bell AH-1F "Cobra", PZL W3-W "Sokół", Pantera, Sopwith F.1 Camel, Hawker Hurricane Mk.IIB, Messerschmitt Me 109 F-4, F-104G Starfighter, Mirage F1CT
W toku:
IJN Oyodo

07-03-25 14:15  Odp: [R] PZL 37B Łoś 1 Flotylla Bombowa Brasov GOMIX
Lepic 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

O proszę, rumun się robi :D
Co do siatek wewnętrznych kabiny to chyba szkoda psuć tych z drugiego modelu....
Lepiej z zapasu koloru wydziergać :D
Ja też mam to nowe wydanie i mocno się waham czy robić standard czy po mojemu (malować)
Ten błękit dolnych powierzchni .... no jest jaki jest, kwestia gustu
Pokusiłem się o porównanie przekrojów kadłuba tego wydania i tego z MM-a(KK) i wyszło mi,
że Gomixowy jest ciut za niski.... ale może ja się nie znam....
Na razie mam za mało by założyć relację,ale będę sobie Twoją podglądał :D

Powodzenia!

--
Praca uszlachetnia,a lenistwo uszczęśliwia...

07-03-25 19:28  Odp: [R] PZL 37B Łoś 1 Flotylla Bombowa Brasov GOMIX
Radek 

Na Forum:
Relacje w toku - 10

Z rzeczy, które pewnie Wam też rzuciły się w oczy, fotel pilota jest za szeroki, z prawej strony fotela jest za mały prześwit, aby członek załogi mógł się przedostać np. na tył kadłuba. W modelu z KK jest pod tym względem ten fotela lepiej zaprojektowany.

--
pozdr, Radek

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024