FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 
02-03-25 21:58  [G] Rendez vous - Stug 40 Ausf. F - Wak
JaCkyL 

Na Forum:
Relacje z galerią - 2
Galerie - 30

Witajcie :)
Ostatnio było odrabiane zaległości i model "Twardego". Dzisiaj coś zupełnie nowego - Sturmgeschütz 40 Ausf.F z WAK. Model znany i lubiany, genialnie zrobiony w standardzie przez StuGa ;) Nie wychodzą mi modele robione w standardzie, wiec oczywiście model pomalowałem.

Zaczęło się od fotki modelu plastikowego, który zobaczyłem na FB i pomyślałem "wow! musze cos takiego mieć!". No i jest :) Pół roku dłubania, ok 300 klejo-godzin. Powstał model i bardzo rozbudowana podstawka, a może diorama.

Oglądajcie :) Później będą zdjęcia z budowy, i tam napiszę co i jak powstawało.

Pozdrawiam
Jacek

--

Post zmieniony (02-03-25 22:52)

02-03-25 22:34  Odp: G] Rendez vous - Stug 40 Ausf. F - Wak
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Fiu,fiu…

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

02-03-25 22:37  Odp: G] Rendez vous - Stug 40 Ausf. F - Wak
JaCkyL 

Na Forum:
Relacje z galerią - 2
Galerie - 30

To lecimy ze zdjęciami z budowy.

Kadłub bez większych zmian. Zrobiłem tylko ryflowane błotniki, znalazłem w zapasach grawerowany laserowo arkusik, papierowy. Wystarczyło dopasować. Aż nożyk połamałem...

Koła.
Napinające i napędowe z wycinanki, dodałem tylko śrubki z profili plastructa.
Koła jezdne dostałem mocno zaawansowane od kolegi Tomasza "Guns", chciał wyrzucić jako słabe... Skończyłem i naszykowałem do malowania.

W międzyczasie przyjechały gadgety drukowane 3d od Emp3d, figuranci i gąsienice.

Malowanie pojazdu fikcyjne, mniej więcej kamuflaż niemiecki. Pierwszy raz w życiu malowałem takie kamo aerografem, trzeba było potrenować.
Malowane farbami akrylowymi Tamiya i AK.

cdn.

02-03-25 22:41  Odp: G] Rendez vous - Stug 40 Ausf. F - Wak
JaCkyL 

Na Forum:
Relacje z galerią - 2
Galerie - 30

Malowanie gąsienic.
Podkład zwykły czarny spray, potem metalizer i brudzenie gotowymi "szuwaksami" AK i pigmentami.

cdn.

02-03-25 22:51  Odp: G] Rendez vous - Stug 40 Ausf. F - Wak
JaCkyL 

Na Forum:
Relacje z galerią - 2
Galerie - 30

Budynek.
Zaczęło się od tego zdjęcia. Niestety nie znalazłem zdjęć tej pracy od drugiej strony, trzeba było kombinować, bez ściągawki.

Budynek zrobiony od podstaw z kartonu, styroduru i patyczków do mieszania kawy i troszkę forniru. Podstawa z płyty MDF, brzegi oklejone fornirem.

Dachówki to również wydruk 3d.

Oczywiście zawsze cos musi pójść nie tak. Gotowy budynek i drogę psiknołem czarnym sprayem, jako podkładem. Zapomniałem, że w takim sprayu jest agresywny rozpuszczalnik. Co się stało widać na jednym ze zdjęć. Trzeba było rzeźbić od nowa.
Spray się sprawdza jako podkład przy modelu, do styroduru niekoniecznie.

Reszta budynku, okna, zasłonki, podłogi itp.

cdn.

02-03-25 23:03  Odp: [G] Rendez vous - Stug 40 Ausf. F - Wak
JaCkyL 

Na Forum:
Relacje z galerią - 2
Galerie - 30

Reszta detali. Większość zrobiona od podstaw, ale np. Misio to wydruk 3d.

Kolejna dostawa wydruków 3d, tym razem od Kacpra Gabera, polecam. Szczególnie czekałem na rower :) Próbowałem robić sam ale jakoś nie wychodziło.

Rury i pstryczek-elektryczek zrobiłem już sam.

Figuranci.
Nie umiem malować figurek, dopiero się uczę, figurki nr 4,5,6 i kot :) . Prosty sposób pokazał na Youtoobe Nightshift, czarny podkład, potem biały aerografem i reszta malowana już pędzlem, ale dużo cieniutkich warstw, prawie brudna woda.

To by było na tyle :)
Na wszelkie pytania chętnie odpowiem!

Pozdrawiam
Jacek

--

02-03-25 23:44  Odp: [G] Rendez vous - Stug 40 Ausf. F - Wak
krzysiek 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Galerie - 1

W pierwszej chwili odbiera mowę , powodując uśmiech . Widzę ,że było dużo zabawy . Bardzo mi się to podoba !!!

--
Pozdrawiam !

Post zmieniony (03-03-25 00:15)

03-03-25 06:55  Odp: [G] Rendez vous - Stug 40 Ausf. F - Wak
guns 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 3

Brawo, Brawo, Brawo!
Poezja! Wyśmienicie polepione i pomalowane.
Na każdym zdjęciu widać kunszt i ogrom pracy włożonej w budowę modelu oraz podstawki.
Wszystkie dodatki w postaci gramofonu, roweru, kota, gazety na oknie czy dziecięcych zabawek są jak wisienki na torcie.
Ten tort musi być mocno wiśniowy.
Każde zdjęcie dech zapiera w piersi.
Cieszę się że w niewielkim stopniu miałem udział w budowie tego modelu.
Raz jeszcze brawo! Brawo! Brawo!

--
Tomek

Post zmieniony (03-03-25 06:59)

03-03-25 08:22  Odp: [G] Rendez vous - Stug 40 Ausf. F - Wak
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Oj zapiera dech w piersi. Ty to jednak jesteś "wariat".

--
W budowie: Halny; PGM17

03-03-25 09:01  Odp: [G] Rendez vous - Stug 40 Ausf. F - Wak
jacob 

Gratuluję Jacku! Piękna praca z całą masą ślicznych detali. Jedna tycia wątpliwość - ten kocyk na Stugu jest taki promieniotwórczo zielony w rzeczywistości, czy też może zdjęcie tak go mocno wyjaskrawia?
Super extra diorama tak czy inaczej, GRATKI!

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024