FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 2Strony:  <-  1  2 
16-01-25 20:18  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
szad 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 17

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

I ja popatrzę bo przecie to cywil.

16-01-25 22:32  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

No to zostałem zaskoczony…!
Ale i tak się cieszę, bo w Twoim wykonaniu najprostszy model to Perelman warsztatowa !
Przedsmak już jest, czekam na kolejne odcinki !

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

02-03-25 09:08  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
tofiki 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 10

Będąc w Warszawie odwiedziłem muzeum i zrobiłem mnóstwo fotek jakby co to służę nimi Grzesiu

--
IN-NY Dom Kultury Ruda Ślaska

20-03-25 16:48  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Po ostrym starcie przyszedł czas na pewne perturbacje, które spowodowały zwolnienie procesu budowy do totalnego minimum.
W dużym skrócie walczyliśmy o zdrowie i życie naszej kotki Zuzi, co sprawiło, że przez 1,5 miesiąca modelarstwo nie było moim głównym zainteresowaniem.
Na szczęście udało się na razie doprowadzić kotkę do ładu, chociaż walka nie jest jeszcze zakończona.

Wróciłem do pracy nad modelem, ale nie była to droga usłana różami.

Nie będę wchodził w szczegóły, ale jest dużo drażniących niedoskonałości, które zwalam na karb choroby wieku dziecięcego projektanta:-)
Jakoś o tym wiem, że tak będzie, a jestem zawsze zdziwiony:-)
Błędne oznaczenia części do podklejania, niekonsekwencja, niedokładna instrukcja, praktyka i teoria nie idące w parze - to tylko tak na marginesie.

Gdzieś przeczytałem, że obiekt rzeczywisty, który znajduje się w Warszawie, został skrupulatnie pomierzony, aby powstał ten model. W mojej ocenie, nie do końca tak jest, bo wiele rzeczy jest pominiętych, albo źle zinterpretowanych (nie wiem jak to wytłumaczyć inaczej) przez autora.

A teraz wracamy do budowy.

Budka maszynisty - dosłownie. To wszystko jest bardzo małe i proste, ale niestety instrukcja i elementy zawarte w modelu nie ułatwiają zbudowania prawidłowej konstrukcji. Albo nie pasowało do miejsca przyklejenia na szerokość, albo na długość. Trzeba było więc mocno kombinować ze ściankami.
Koniec końców coś udało się ulepić. Od siebie dodałem nity na każdej powierzchni, gdzie takowe były.
Sam popełniłem błąd, bo kątowniki na podłodze powinny być przymocowane śrubami. Nie chciałem tego zmieniać z uwagi na duże ryzyko uszkodzeń.
Duży problem sprawił mi szary kolor retuszu. Jak zwykle zresztą, retusz poprawiam przez całą budowę, a na końcu przy brudzeniu i tak nie ma to większego znaczenia:-)

W dalszej części prac skupiłem się na wykonaniu dźwigni hamulca.
Konstrukcja zaproponowana przez autora była dość uproszczona i nieco za niska z powodu zbyt małej rączki samej wajchy.
Dodałem kilka elementów, przerobiłem to i owo, aby upodobnić ją do oryginału.
Dałem sobie jednak spokój z wykonywaniem zębów na których zaczepia się hamulec.

Przed wklejeniem dźwigni do budki, wykonałem siedzisko maszynisty.
Górną część wykonałem z listewek, pomalowanym i nieco postarzonych, obdrapanych. Pewnie przy generalnym weatheringu, będę jeszcze coś przy niej robił. Kolor podstawy zmieniłem na czarny, bo boki były w wycinance szare, a przód czarny.
Aby to wszystko wpasować w odpowiednie miejsce musiałem nieco przeszlifować gotowy element, by jako tako prosto siedział
Na tylnej ścianie są w oryginale jakieś część zawiasów, być może było tez jakieś oparcie, ale dokumentacji brak:-)

Koła.
Mam co prawda cały zestaw elementów wycinanych laserowo, ale jak zwykle prawie z nich nie korzystam.
Koła też postanowiłem wykonać, a przynajmniej spróbować zrobić samodzielnie z elementów zawartych w modelu.
Warstwę zewnętrzną, jeśli można ja tak nazwać, rozciąłem na dwie części, by łatwiej było wycinać i szlifować krawędzie.
Połączyłem wszystkie warstwy, ale z oklejek kół nie skorzystałem, bo rozdrażniło mnie to, że były za duże.
Poszlifowałem, pomalowałem, nawet kolor szary dobrze współgrał z tarczą wewnętrzną koła:-)

Elementy wiązarów były dość trudne do wycięcia z uwagi na okrągłe zakończenia elementów.
Ponieważ wycinanie skalpelem niosło ryzyko mniejszej lub większej kanciastości tych części, postanowiłem odciąć maksymalnie dużo naddatku, a potem zeszlifować na okrągło pozostałą, białą część, aż do linii obrysowej.
Bardzo dobrze sprawdziły się tutaj ściereczki szlifierskie firmy 3M, które zakupiłem we wszystkich dostępnych gradacjach - 400/600/800/1000/1200/1500.
Świetnie się sprawdzają, szczególnie, gdy mamy do czynienia z obłymi powierzchniami, ale nadają się do wszystkiego. Przy tym są bardzo skuteczne i trwałe, bo po zabrudzeniu, wystarczy je umyć i osuszyć. Polecam:-)

Koła umieściłem na osiach wykonanych z pręcika plastikowego Tamiya 2mm, którego zresztą używam cały czas, bo w tym modelu większość szablonów ma ten wymiar:-) Na razie ich nie polerowałem, jeszcze nie wiem w jakiej konwencji będę budował ten model - czy jeżdżącej z epoki, czy może jako eksponat muzealny po przejściach:-)

Tak prezentował się model na dzień wczorajszy, bo obecnie jest wyposażony już w zderzaki. Ale o tym już w kolejnym odcinku:)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 2Strony:  <-  1  2 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024