Brystol
Na Forum: Relacje w toku - 5 Relacje z galerią - 6 Galerie - 26
W Rupieciarni: Do poprawienia - 2
|
Panowie, cd, zaplątałem sie w śnurkach i patykach.
Autor w instrukcji podaje, że olinowanie w tym modelu zredukował do minimalnego minimum, bo dodanie, czy uwzględnienie "prawdziwego", wykraczałoby poza model kartonowy, więc zgadzając sie z jego mniemaniem, pozostanę również przy jego mniemaniu i dodam tylko kilka elementów, korzystając z tzw. literatury.
Moja Erna będzie frankensztajnem, bo korzystam z opisów różnistych ewerów.
Zamieszczone tu zdjęcia żagli pochodzą z książki "Ewer Maria", autorzy to Jobst Broelmann i Timm Weski, wydanej w 1992 roku przez Urbes Verlag.
Drewniany ewer "Maria" stoi od 1958 roku w muzeum w Monachium, wycofany z rybałki, murszał w błocie przypływów i odpływów, w jednym z prawobrzeżnych dopływów Dolnej Łaby.
Uratowany od śmierci w tym błocie, pocięty na dwumetrowe segmenty, bo takie były wymiary drzwi w muzeum, złożony i do dzisiaj można go oglądać, Gugła pokaże . https://de.wikipedia.org/wiki/Maria_(Schiff,_1881)

No to sie panie dzieju w kowala bawie, sklepałem drut mosiężny o śr.1 mm na płasko i wypiłowuje haczyk, a haczyk zahacze o te bryle w rogu, ale to jeszcze łohoho, abo jeszcze dalej.
Zrobiłem drugie gibadło, to już na serio, ale jeszcze nie przyklejone.

Było pytanie o tego fenigusia, to feniguś-krasnoludek-kurdupelek, w sam raz dla Panów Forumowiczów, którzy sie tak lubują w pokazywaniu swoich wyrobów z grosikiem.
To jest feniguś nieobiegowy, reklamowo-pamiątkowo-prezentowy, pozłacany próba 549, sprzedawany od czasu do czasu przez banki i firmy sprzedające monety okolicznościowe, jest jeszcze 1 marka, też taka, obie monety o średnicy 8,1 mm .
Załatwiłem Ernie ładunek , no bo musi zarobić na klej, drut i tekture , 80 ton węgla kamiennego.

--
brystol jest gupi! lalalalaala!
Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt, Dziwaczka
Post zmieniony (12-04-25 15:09)
|