FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 9 z 10Strony:  <=  <-  6  7  8  9  10  -> 
05-04-25 20:56  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Niezłe!
Trochę mnie zadziwiasz, bo czasem to lecisz, jakby Ci nie za bardzo zależało, a kiedy indziej wzbijasz się na szczyty detalizacji. No ale to Twój model i ma Tobie przynosić frajdę. Domyślam się, że detale, które Ci frajdę przynoszą, są bardziej wymuskane.

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

06-04-25 11:58  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Lelum Polelum 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 3
Galerie - 3

- 10

Z tymi detalami, to, mam wrażenie, Brystol nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. On się coraz bardziej rozkręca i coraz bardziej mu zależy.
Miło podglądać Twoje relacje Brystolku. Z niecierpliwością czekam na każdy kolejny wpis.

--
serwusik

06-04-25 18:33  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie Waldek i Lelum Poleleum, zawstydzacie mnie, spłoniłem sie jak 50-letnia dziewica na widok skalpela do cięcia modeli.

a z detalami, to tak żem sie rozkręcił, aż mnie po...j...-kręciło !

w modelu jest buda dla pieska pokładowego i ją trochę dla pieska wygody zmieniłem, ściany tapeta na zielono, bo zielone uspokaja, na jednej ścianie telewizor OLED 8K, na drugiej lodóweczka na mięsko i kosteczki, na podłodze materacyk mięciusi, a w rogu piecyk, tzw.koza.

Po porcie i okolicy sie rozeszło, że jest willa z wygodami i przylazła niedzwiedzica z małymi niedźwiadkami i chciała wille zająć, ale milusi piesek pokładowy ją przepędził.

A gibadło działa, gibie sie w oba kierunki, na burty i do góry, gibadło jest ino wetkane, nie sklejone, to wersja próbna , niechlujna, drucik poziomy osmarkany glutem, że nic nie widać, ale sie gibie tak jak trzeba. robie drugie, już nie próbne-prontotyp, ino seryjne.

Na fenigu widać wszystkie elementy nowego gibadła, brakuje drugiego kółeczka-zaślepki od dołu, przy jarzmie na maszcie, gdzieś mi uciekło.

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt, Dziwaczka

Post zmieniony (06-04-25 18:49)

11-04-25 20:09  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, cd, zaplątałem sie w śnurkach i patykach.

Autor w instrukcji podaje, że olinowanie w tym modelu zredukował do minimalnego minimum, bo dodanie, czy uwzględnienie "prawdziwego", wykraczałoby poza model kartonowy, więc zgadzając sie z jego mniemaniem, pozostanę również przy jego mniemaniu i dodam tylko kilka elementów, korzystając z tzw. literatury.

Moja Erna będzie frankensztajnem, bo korzystam z opisów różnistych ewerów.
Zamieszczone tu zdjęcia żagli pochodzą z książki "Ewer Maria", autorzy to Jobst Broelmann i Timm Weski, wydanej w 1992 roku przez Urbes Verlag.

Drewniany ewer "Maria" stoi od 1958 roku w muzeum w Monachium, wycofany z rybałki, murszał w błocie przypływów i odpływów, w jednym z prawobrzeżnych dopływów Dolnej Łaby.
Uratowany od śmierci w tym błocie, pocięty na dwumetrowe segmenty, bo takie były wymiary drzwi w muzeum, złożony i do dzisiaj można go oglądać, Gugła pokaże . https://de.wikipedia.org/wiki/Maria_(Schiff,_1881)

No to sie panie dzieju w kowala bawie, sklepałem drut mosiężny o śr.1 mm na płasko i wypiłowuje haczyk, a haczyk zahacze o te bryle w rogu, ale to jeszcze łohoho, abo jeszcze dalej.
Zrobiłem drugie gibadło, to już na serio, ale jeszcze nie przyklejone.

Było pytanie o tego fenigusia, to feniguś-krasnoludek-kurdupelek, w sam raz dla Panów Forumowiczów, którzy sie tak lubują w pokazywaniu swoich wyrobów z grosikiem.
To jest feniguś nieobiegowy, reklamowo-pamiątkowo-prezentowy, pozłacany próba 549, sprzedawany od czasu do czasu przez banki i firmy sprzedające monety okolicznościowe, jest jeszcze 1 marka, też taka, obie monety o średnicy 8,1 mm .

Załatwiłem Ernie ładunek , no bo musi zarobić na klej, drut i tekture , 80 ton węgla kamiennego.

--

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt, Dziwaczka

Post zmieniony (12-04-25 15:09)

12-04-25 00:47  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Oooo, ślad węglowy wyczuwam, planeta spłonie, o panie armatorze, co to będzie... . Nie masz tam jakiego litu, albo kobaltu z Afryki, ekologicznie dziećmi wydobywanego?
😱

Piękniusio, glancusio! Jakby to Brystol napisał. 😁

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

14-04-25 11:52  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, cd, guzdram sie z patykami, uturlałem w wiertarce górny patyk na maszcie głównym, według posiadanej literatury, patyk miał widelec.

Tenże widelec wyskrobałem w palcach z dwóch zapałek, drewienko zapałczane jest mięciusio-kruchowate i łatwo sie skrobie i ślifuje,

w widelcu było ślizgadło, klocek z twardego drewna, ślizgadło w orginale było na osi między ramionami widelca i mogło sie gibać, ale nie mam takiego wiertełka i w moim widelcu gibać sie nie będzie, bo i tak za małe, żeby co tam wiercić.

wg makulatury, ramiona widelca były umocowane trzema kutymi gwoździami i dodatkowo dwie kute obręcze, obręcze z masionki będą .

Niestety, moje czernidło nie zaczerniło mi pierścienia na haku, złoto jakie czy co, że czernidło nie działa.
i będę musiał malować, abo innego drutu szukać.

na obu końcach widelca były otwory, dla liny z kulkami, takie mniejsze od malusich kuleczek mam, więc będą na widelcu.

--

14-04-25 11:59  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Może i "brystol jest głupi ..." ale jednak potrafi fanie modelować detale w tak nawet zdawało by się prostym modeliku.

--
W budowie: Halny; PGM17

14-04-25 14:29  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Nie jest głupi tylko ... "sprawny intelektualnie inaczej" :-)
Się podobają te drewienka !

14-04-25 15:32  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

może "intelektualno-nienormatywny" ? 😁😂🤣

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

14-04-25 16:40  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Dziwny   

Witam.

Panowie, czytajcie ze zrozumieniem.

Pierwsze primo: "brystol", a nie "Brystol". Wyraźnie jest tu zaznaczone, że chodzi o artykuł papierniczy, a nie o naszego kochanego forumowicza.
Drugie primo: "gupi", a nie "głupi". Za moich czasów używało się tego określenia wobec kogoś, kto wcale nie jest głupi. Jak już brakło argumentów wobec kogoś, kto raczej miał rację w dyskusji, to kończyło się taki spór mówiąc "Aaaa... GUPI jesteś".

Pozdrawiam,
Dziwny

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 9 z 10Strony:  <=  <-  6  7  8  9  10  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024