FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 8 z 10Strony:  <=  <-  6  7  8  9  10  ->  => 
29-03-25 18:29  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

A zwróciliście panowie uwagę w filmie, jak chłopak po ułożeniu desek nad ładownią, przepięknie je lepikował z wiaderka przy pomocy szczoty...??

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

29-03-25 21:07  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, malusi cd, tzn. tylko glenu glendu

Panowie, krótko i pokrótce dotychczasowe,
według źródeł niemieckojęzycznych ewery były małymi, od 10 do max 30 m, płaskodennymi, jedno lub dwumasztowymi jednostkami o małym zanurzeniu, ok .1,20-1,50 m, z mieczami po obu burtach, do żeglugi w przybrzeżnych rejonach M.Północnego w obszarze dzisiejszej Holandii, Niemiec i Danii, objętych działaniem przypływów i odpływów. Pod koniec XIX wieku zaczęto obok drewnianych budować stalowe.

I właśnie ze względu na te przypływy i odpływy były małe, płytkie i płaskie, mogły wjechać wszędzie, osiąść w czasie odpływu na błocie, bez obawy,że sie co połamie, załadowywac, wyładować i dowieźć czy wywieźć różnistości wszelakie.

Różnica poziomu wody między przypływem a odpływem np. na Dolnej Łabie od Cuxhaven do Hamburga to średnio nieco ponad trzy metry .
Jak spojrzeć na mape tamtych rejonow ujście Wezery, Łaby , Holandia itd, to tam jest miliony milionów różnych dopływów, odnóg, wysepek, dziur, wiosek, osad, wszędzie trzeba było jakoś dojechać.

Termin żegluga szuwarowo bagienna pasuje do tamtych terenów, z niem. Wattenmeer, jak woda odpływa to robi sie tam błotko, można kilka godzin chodzić i złota jakiego szukać.

Panowie polecam krótki filmik o bardzo podobnym, również besan ewerze, wyb.1909, MS Emmi z Assel, wioska czy miasteczko w okolicy Dolnej Łaby, lewobrzeżnej,

Uratowana od zezłomowania, zakupiona przez entuzjastów, film jest z roku 2015 , w filmie jest mowa o kosztach renowacji , oszacowali na 125 tysięcy euro, chcieli przywrócić stan pierwotny, maszty, żagle , ładownie przerobić na pomieszczenie muzealno-pamiątkowe i organizować przejazdzki.

Ile z tych zamierzeń sie im udało, nie wiem, ich strona internetowa nie za bardzo, na pożyczonym fejsboku znalazłem zdjęcia z jakiegoś fajeru w grudniu 2024, w przerobionej ładowni, siedzą,piją , lulki palą.

Film jest krótki, 7 min, ale bardzo ciekawy, w środku filmu pokazane są czarno białe zdjęcia z masztami i zaglami.
Panowie, polecam obejrzeć, co prawda "w kuchni przy dziecku",ale jest tam wiele ciekawych szczegółów wartych obejrzenia

https://www.youtube.com/watch?v=AgvOJpp3508

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt, Dziwaczka

30-03-25 21:32  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, cd, zamontowałem drugą winde,winda też na korbły, które pominąłem.

Jako zawodowy partacz, niechluj i bałaganiarz, nie robie w modelu nic ściśle wg planu, najpierw jedno skończyć, a dopiero potem zabierać sie za drugie, ino skacze po elementach jak pchły po mojej kufajce i onucach.

Tera właśnie przylepiłem podstawe dużego masztu i na próbe z próbnym cienkim patykiem, sprawdzam kładzenie masztu, i sie okazało, że nie będę tego robił i maszt będzie nieruchomy
Maszt u podstawy ma mieć 4 mm średnicy, na górze 2mm, a patyk, na którym susze onuce, 5mm , więc ślifu ślifu w wiertarce.

Panowie, polecam kolejny filmik, nie związany z ewerami i wiatrowcami, ale … coś o tych wyśmiewanych, pogardliwie nazywanych, szuwarowo bagiennych.

Holenderskie małżeństwo, plus chłopak z Polski, mały piesek i kot, jadą na furmance, Holender i jego żona obydwoje mają prawo jazdy na furmanke i mogą sie zmieniać przy lejcach.

Chłopak z Polski dogląda furmanki 2 tygodnie, a potem jedzie na dwa tygodnie do domu, a przyjezdza drugi, i tak w koło wojtek od czterech lat.
Furmanka ma 135 metrów na 11,45 metrów, a ciągnie je ponad dwa tysiace koników.

Na filmiku ta sympatyczna para Holendrów opowiada po niemiecku, chłopak po polsku.

Jest scena, gdzie zaopatrują sie w siano i owies dla tych swoich koników, 19 ton, za prawie 17 tysięcy euro, trzy razy drożej jak przed wojną na Ukrainie, słowa komentarza.
po drodze jeden z koników zaniemógł, pozostałe koniki musiały ciągnąć same, sympatyczny Holender wezwał lekarza, lekarz zbadał w kilkanaście minut, dał malusie lekarstwo i skasował 2500 euro plus dojazd i odjazd

Warto Panowie obejrzeć ten 14-minutowy filmik, nawet nie znając, w kuchni przy dziecku, naprawdę warto, nawet z tymi wnerwiającymi reklamami
Na filmiku furmanka jedzie ponad 600 kilometrów , z Antwerpii do Ludwigshafen

https://www.youtube.com/watch?v=fSvSOLrkTnM

--

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt, Dziwaczka

Post zmieniony (30-03-25 21:35)

02-04-25 14:11  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, cd, budowa kadłuba w końcu zakończona, tzn. odbojnice na burtach i poręcze z czarnej masionki na nadburciach przyklejone i zabrałem sie za domki na rufie.
W sterówce dorobiłem "meble", szafke z tyłu i szafko-pulpit z przodu, do niego przytkam później kolumnę ze sterem.

Autorowi sie chyba cuś pomyliło, drzwi w sterówce są skośne, rombowate. abo może i takie były, bo stolarz to jaki wizjoner był ?
W wycinance nie ma podłogi w sterówce, ale jest buda dla psa.

Ster spróbuje zrobić po swojemu, drewniano-papierowy, jak sie nie uda, to wstawie wycinankowy. Maszt główny gotowy.

--

02-04-25 15:45  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Czy prawidłowo skleiłeś sterówkę ?
Tzn. czy prawa strona nie ma być lewą ? Wtedy drzwi nie byłyby tak skośne.

02-04-25 16:12  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ryszardzie, od ponad dwóch lat nie ruszyłem ani kropli.

Tak jest w wycinance, po lewej drzwi do naklejenia, a pod drzwiami na ścianie, ta cienka, pozioma, brązowa kreska, to miejsce do przyklejenia stopnia, widać dziwaczność.

--

02-04-25 17:19  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Jaki z tego wniosek ?
Ano kilka kropel wprowadzić do organizmu a świat będzie prosty ! -))

02-04-25 18:24  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Może byś jeszcze wyciął te niebieskie okienka, bo to teraz takie ni pies ni wydra?

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

03-04-25 17:40  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Waldemarze Zdegustowany !
Rozumiem Twoją zdegustację, kilka ględów wcześniej ględziłem, że kilka okienek zostawię, bo takie ładniusie niebieściusie.

Panowie, cd, przykryłem dach, zamontowałem podstawe drugiego masztu i zostały na pokładzie do zrobienia tylko drobiazgi, dwa koła i łódka .

Zaczynam medytacje nad masztami i sznurkami. W wycinance jest tylko schemat ogólny, taki typu przyklej patyk do patyka.
W nabytych w ciemno planach, o których wspomniałem wcześniej, też tylko ogólne ogólności, bez szczegółów.

A mie sie ubzdało, że sobie zrobie trochę tak, sam nie wiem jak, jakieś okucia panie, dyrdymały, może jeszcze nawet żaglomistrzem zostane, jak będę duży.

W swojej makulaturze znalazłem kilka pozycji, gdzie są bardzo podobne jednostki, min. rybackie, drewniane ewery , no to podpatrze i będę próbował.
Ten galimatias tutaj, to akurat nie ewer, ale bardzo podobny, loma z Zalewu Wiślanego , Zatoki Gdańskiej i dalej na Inflanty.

--

05-04-25 19:22  Odp: [R] Ewer "Erna", vth-Verlag, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, cd, jestem w trakcíe medytacji z budową gibadła łączącego przedni maszt z bomem głównego żagla.

Gibadło jest trakcie lepienia, dojdą jeszcze dwa elementy, jak sie po skończeniu nie będzie chciało gibać z burty na burte i trochę góra-dół, to zlepie na fest i tyle.

Szkic pochodzi ze wspomnianego wcześniej zródła , autorstwa dwóch autorów.

zaczęłem oblepiać papierowe żagle brązowym śnurkiem bezkłacznym.

Koło ratunkowe zrobiłem ze śnurkiem, który jest za gruby, bo nie miałem cieńszego bez kłaków, ten tu, to 0,3 mm, jak nie znajde o wiele cieńszego, to zrobie z drutu, a te fiuu …. do śmietnika

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 8 z 10Strony:  <=  <-  6  7  8  9  10  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024