Piterski
Na Forum: Relacje w toku - 9 Relacje z galerią - 1
- 1
|
Relacja
Poprawiam te moje wstawki w szkielecie tak by przylegał jak najlepiej do pokładu. Zmobilizowały mnie do tego przymiarki samych boków nadbudówki, nie przystają idealnie ale skoro można coś poprawić to poprawiam.
W między czasie pokażę "kominy".
Autor przewidział w nich trzy wręgi. Na szczycie jedna i dwie szczątkowe wewnątrz. Ja we własnym zakresie dodałem kilka dodatkowych by komin nabrał sztywności. Jak widać dokleiłem mu paski łączące, przewidziane w modelu, by pewniej przykleić go do nadbudówki głownej.
Na świetlik kominy wchodzą mi odrobinę szerzej niż przewidziane na nie otwory. Gdybym go w nie wcisnął to wyszedł by ale jakiś zwężany dołem jak również nie mam pewności, że udało by mi się go dobrze skleił na bocznym pasku łączącym.
Obawiałem się że będzie mi sprężynował, a ja staram się by elementy zeszły się praktycznie na sucho. Tak więc podciąłem go od wewnętrznej strony na wysokość. Widać tę różnicę na długości ściany na zewnątrz.
Również te skośne ścianki o których mówiłem warto wyciąć z naddatkiem i na koniec docinać tak jak wam wyjdzie kształt. Ja dałem sobie w miejscu styku wręgę, a jeden pasek dosztukowałem bo wyszła mi krzywa szpara na łączeniu.
Wolałem taki widoczny paseczek dosztukować niż łatać ją klejem.

By spożytkować aktywnie posiadany czas, a również dlatego, że z masztu wychodzą rury w boczne kominy to zabrałem się za formowanie komina. Nie jest sklejony. Formowanie u mnie wygląda standardowo. Czyli zwilżony i wstępnie nadany kształt łuku na piankowej podkładce za pomocą drewnianego "patyczka", potem dalsze formowanie w palcach i na udzie, jak zwijanie cygar.
Na koniec łuk zwilżony od środka BCG i po wchłonięciu kleju gładki pręt stalowy i formowanie końcowe aż do uzyskania praktycznie docelowego kształtu. Na koniec złapałem to kilkoma paskami taśmy i tak będzie wysychał dla utrwalenia kształtu. Zapewne trzeba będzie jeszcze nad nimtrochę popracować ale dojdzie tez wręga w górnej części, może dorobię i w dolnej.

CDN...
--
W budowie: Halny; PGM17
|