FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 15 z 15Strony:  <=  <-  11  12  13  14  15 
10-02-25 21:50  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Zabrałem się za formowanie komina. Masakra bez BCG nawet nie ma co podchodzić do tego kartonu.
Tak moja wina trzeba było go skserować i zobaczyć jak autor to sobie wymyślił.
Poniżej widać co się dzieje z tym kartonem, formowałem go po nasączeniu klejem, przy ślinie się rozleci, i formowałem dłutkami kulkowymi. Od środka łącze cienkim papierem milimetrowym (takim bez brokatowego nalotu).

Jak to jutro wyschnie to zwilżę element, pociągnę z zewnątrz BCG i spróbuje wyrównać te spękania tak jak zrobiłem to z tej strony.

Przy okazji radzę wyciąć te skrzydełko na dole z naddatkiem, ja będę musiał je sztukować.

CDN...

PS. Tak sobie pomyślałem, że dobrze iż nie robię wideo relacji bo to byłby horror ...

--
W budowie: Halny; PGM17

Post zmieniony (10-02-25 21:53)

10-02-25 22:01  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Ja w ogóle podziwiam Cię za samozaparcie w walce z tym prehistorycznym kartonem...
Widziałem ten model sklejony na "świeżo" pod koniec lat '80-tych i ilość detali na pokładzie mnie przerażała że tak w ogóle można :D
Podglądam dalej z nadzieją że efekt zachwyci jak wtedy👍

--
GG 6801515

11-02-25 08:50  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Postaram się Cię nie zawieść, ale chyba się skutecznie na jakiś czas z staroci wyleczę :-D

--

11-02-25 22:48  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Z kolejnym kominem poszło mi znacznie lepiej ale inaczej się za niego zabrałem. Tak więc jako walor edukacyjny dla początkujących kilka wskazówek.
Przede wszystkim postanowiłem uformować cały komin bez klejenia tak by trzymał kształt.
By uniknąć załamań kartonu na miejsca gięcia od strony nie zadrukowanej nanosiłem pędzlem ślinę (może brzmi słabo ale dla mnie ma lepsze właściwości niż moczenie wodą) i jak karton się zwilżył to przecierałem jeszcze to miejsce "wykałaczką z klejem BCG" tym poniżej Brand Clear Glue. Ma trochę inna konsystencje i inaczej się kartron zachowuje niż po Astrze.

Kiedy prawie całkowicie wsiąkła ta mieszanina w karton to brałem pręt sporo grubszy niż docelowa średnica zaginania i starałem się na nim w palcach takie zagięcie uformować.
Trzeba to robić cierpliwie z wyczuciem i bez pośpiechu.

Kolejno bierzemy mniejsze średnice prętów do tej praktycznie docelowej. i czynność powtarzamy czyli zmieszamy promień zagięcia. Papier jest plastyczny bo nasączony.
Cały czas robię to w palcach nie na podkładce by mieć kontrole i możliwość dociskania kartonu do pręta.

Jak widać można zminimalizować efekt pękania papieru i elementu jak to miałem poprzednio.
Gdyby Papier zdążył wam za bardzo przeschnąć to wystarczy pędzelek i lekko zwilżyć bez kleju.
Oczywiście jak wszystko tego też trzeba się empirycznie nauczyć ale pozwala to poradzić sobie nawet z tak mało przyjaznym kartonem.

To już prawie koniec bo teraz biorę dłuta kulkowe i kładę element na twardej macie i na niej pocierając kulkami staram się uzyskać docelowe zagięcie kartonu.

Efekt końcowy powinien być jak poniżej. Komin trzyma kształt bez kleju. Teraz dopiero w ruch poszła Astra, łączenie po krawędziach i wklejanie paseczków jak w poprzedniej odsłonie.
Wyprzedzając fakty powiem że taki element można łatwiej potem dopasować już po sklejeniu do kształtu docelowego jaki ma mu nadać wręga.

CDN...

--

12-02-25 07:37  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Lukee 

Zaokrąglone wzorcowo :-)

19-02-25 21:35  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Pogaduchy
Podładowałem baterie na PGM17 i od poniedziałku działałem już znowu nad Halnym.
Na jego pokładzie są takie "ażurowe" pomosty w miejscu drzwi. Plany Modelarskie przedstawiły to jak poniżej.

Te pomosty zwróciły moją uwagę przy pasowaniu nadbudówki bo zauważyłem, że mocno wchodzą na włazy.

Skoro autor tak to przewidział to postanowiłem, że je trochę chociaż obniżę i zaczęła się kolejna demolka.
Nie pierwsza ale mam nadzieje, że już ostatnia w tym modelu.

Tak więc Szacowni widzowie i uczestnicy, działam. Model nie poszedł w odstawkę.

Relacja
Jak wspomniałem zaczęło się ostateczne pasowanie elementów układanki, w końcu trzeba ją kiedyś posklejać.
Poniższe prace to moja indywidualna koncepcja wykonania, odmienna od tej w instrukcji.

Już na etapie po sklejeniu szkieletu nadbudówki raz, że mi coś nie bardzo pasowała, to jeszcze trudno było uzyskać jej stabilność.
Autor zakłada przyklejenie na pokładzie czegoś w formie fundamentu, na który się ją zakłada wraz z poszyciem.
Mi tu nie pasowały te elementy więc postanowiłem, że skleję ją w całość i osadzę na pokładzie.
Pokład jest wygięty więc ja również dałem pionowe wstawki by uzyskać przyleganie spodniej części do pokładu.

Autor w instrukcji zaleca poczernienie krawędzi tego fundamentu bo jak przypuszczam ma to ukryć ewentualne niedokładności w pasowaniu styku z pokładem.
U mnie w każdym bądź razie takie niedokładności powstają, ale mam swoją własną koncepcję jak je trochę zamaskować.

CDN...

--

Post zmieniony (19-02-25 21:36)

20-02-25 21:57  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Poprawiam te moje wstawki w szkielecie tak by przylegał jak najlepiej do pokładu. Zmobilizowały mnie do tego przymiarki samych boków nadbudówki, nie przystają idealnie ale skoro można coś poprawić to poprawiam.

W między czasie pokażę "kominy".
Autor przewidział w nich trzy wręgi. Na szczycie jedna i dwie szczątkowe wewnątrz. Ja we własnym zakresie dodałem kilka dodatkowych by komin nabrał sztywności. Jak widać dokleiłem mu paski łączące, przewidziane w modelu, by pewniej przykleić go do nadbudówki głownej.
Na świetlik kominy wchodzą mi odrobinę szerzej niż przewidziane na nie otwory. Gdybym go w nie wcisnął to wyszedł by ale jakiś zwężany dołem jak również nie mam pewności, że udało by mi się go dobrze skleił na bocznym pasku łączącym.
Obawiałem się że będzie mi sprężynował, a ja staram się by elementy zeszły się praktycznie na sucho. Tak więc podciąłem go od wewnętrznej strony na wysokość. Widać tę różnicę na długości ściany na zewnątrz.
Również te skośne ścianki o których mówiłem warto wyciąć z naddatkiem i na koniec docinać tak jak wam wyjdzie kształt. Ja dałem sobie w miejscu styku wręgę, a jeden pasek dosztukowałem bo wyszła mi krzywa szpara na łączeniu.
Wolałem taki widoczny paseczek dosztukować niż łatać ją klejem.

By spożytkować aktywnie posiadany czas, a również dlatego, że z masztu wychodzą rury w boczne kominy to zabrałem się za formowanie komina. Nie jest sklejony. Formowanie u mnie wygląda standardowo. Czyli zwilżony i wstępnie nadany kształt łuku na piankowej podkładce za pomocą drewnianego "patyczka", potem dalsze formowanie w palcach i na udzie, jak zwijanie cygar.
Na koniec łuk zwilżony od środka BCG i po wchłonięciu kleju gładki pręt stalowy i formowanie końcowe aż do uzyskania praktycznie docelowego kształtu. Na koniec złapałem to kilkoma paskami taśmy i tak będzie wysychał dla utrwalenia kształtu. Zapewne trzeba będzie jeszcze nad nimtrochę popracować ale dojdzie tez wręga w górnej części, może dorobię i w dolnej.

CDN...

--

27-02-25 21:31  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Relacja
Sklejam powoli dalej, może bardzo powoli bo jakoś tak forma niskich lotów ale drobnymi krokami w przód.

CDN...

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 15 z 15Strony:  <=  <-  11  12  13  14  15 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024