FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 3Strony:  <=  <-  1  2  3 
19-05-25 08:28  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
Kuba2025 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Dzień dobry,

Dzisiaj prace nad kadłubem.

Zacząłem standardowo od szkieletu. Szkielet zaprojektowany, jako klejony na styk. Osobiście wolę na pióro i wpust, części nie klei się wtedy w powietrzu, a ładnie się zazębiają. Stwierdziłem iż zaproponowane użebrowanie to za mało w stosunku do rozmiarów kadłuba, więc wykonałem dodatkowe wzmocnienia, które nie tylko usztywniły główna bryłę, ale stanowić będą podporę pod płytę główna. Apropo płyty głównej - dopiero po wycięciu jej i uformowaniu dotarło do mnie jakie to "lotnisko" jest.

Potem przyszła kolej na oklejki. Tu, w przeciwieństwie do szkieletu pozytywne zaskoczenie. Oklejki pasują idealnie, co więcej jest to chyba pierwsze opracowanie (a przynajmniej pierwsze z którym ja się spotkałem) , w którym instrukcja pokazuje które oklejki maj zachodzić na siebie i w jakiej kolejności. Kluczem bezproblemowego sklejenia jest przyklejanie ich w kolejności zgodnej z instrukcją.

Następnie detale wanny.

Na koniec wahacze - dodatkowo uplastycznione śrubami:

Teraz zostaje skończyć gąsienice i poskładać wszystko do kupy.

Pozdrawiam,
Kuba

19-05-25 17:01  Odp: [R] K2 BLACK PANTHER 1:25 ANGRAF
danielw 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Świetna relacja, wykonanie bardzo czyste, precyzyjne i fajnie uplastyczniane/wzbogacane. Śledzę z uwagą i wielką frajdą, tym bardziej, że u mnie czeka na półce jako jeden z nielicznych współczesnych. Na podstawie wcześniejszych relacji i zdjęć wydaje się, że kostki pancerza reaktywnego mogą być wyzwanie zarówno z/w na mikre rozmiary jak i fakt że i tak wydają się być delikatnie za duże.

--
Warsztat: Pz.Kpfw VI Ausf.H1 Tiger (Afryka) , Ursus A + TK3 (Wrzesień '39) , Ukończone: ----

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 3Strony:  <=  <-  1  2  3 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024