Kuba2025
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 2 Galerie - 4
|
Dzień dobry,
Taśmowe tworzenie pojedynczych ogniw gąsienic jest na tyle nurzące, iż nieco zmieniłem plany i w ramach odskoczni wykonałem koła nośne.
Poniżej przedstawiam proces ich tworzenia.
W związku z mankamentem opracowania polegającym na braku zadrukowania bandaży od strony zewnętrznej, przeszedłem od razu na karton barwiony w masie - w pierwszej kolejności nakleiłem go na tekturę 1mm i rozpocząłem proces wycinania cyrklem do kól.

Zdjęcie pokazuje kolejne kroki budowy części głównej koła.
1. Jako że nie lubię kleić elementów "w powietrzu" do każdego koła wyciąłem po dwa dodatkowe okręgi gr 1mm . Dzięki temu po sklejeniu w całość 4 okręgów + barwionka + warstwy kleju, otrzymałem okrąg grubości ok 4,5mm, czyli dokładnie tyle ile wewnętrzna oklejka.
2. Przygotowane okręgi skleiłem najpierw w pary, równolegle sklejałem ze sobą rewers i awers samego koła.
3. Po sklejeniu okręgów w całość (4,5mm), nastąpiło szlifowanie wewnętrznej strony, tak aby usunąć ewentualnych nierówności przed wklejeniem oklejki. Po szlifowaniu wyretuszowałem wewnętrzną krawędź okręgu. Do części głównej dokleiłem obręcz ze "śrubkami", przy czym starałem się zachować dopasowanie do wewnątrz.
4. Wklejenie oklejki wewnętrznej. Po wyschnięciu przeszlifowałem płaszczyznę, która miała być doklejona do części głównej.
5. Sklejenie obręczy i części głównej ze sobą. Tutaj starałem się, aby łączenie oklejki wewnętrznej wypadało "na żeberku", dzięki temu będzie ono zamaskowane potem.
6. Szlifowanie koła od zewnątrz, tak aby wyrównać w sumie 7 kół i obręczy pod oklejkę zewnętrzną. Po szlifowaniu wyretuszowałem obie krawędzie na czarno. Następnie przykleiłem oklejkę z barwionego kartonu. Tutaj starałem się, aby miejsce łączenia oklejki zewnętrznej wypadało dokładnie po drugiej stronie niż łączenie oklejki wewnętrznej. Dzięki temu, potem, po przyklejeniu koła łączeniem oklejki zewnętrznej do gąsienic do dołu, łączenie oklejki wewnętrznej wypadać będzie niejako u góry koła a ponieważ jest w niszy to nie będzie go widać.

Potem było już z górki - użebrowanie i ośrubowanie koła. Tutaj zauważyłem iż nadruki śrub są nieco przesunięte na pierścieniu. Zanim przykleiłem nakrętki, nakleiłem najpierw krążki imitujące podkładki. Pozwoliły one nieco również ukryć imperfekcje w nadruku śrub.

Następnie wykonałem elementy łączące koła, oraz kołpaki.

Całość półprefabrykatów prezentuje się następująco:

Na koniec pozostało połączenie w komplety.

Ewentualne nadlewki BSG pod śrubami powinny zniknąć po końcowym przelakierowaniu modelu bezbarwnym półmatem.
Pozdrawiam,
Kuba
|