FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 9 z 9Strony:  <=  <-  5  6  7  8  9 
26-01-25 19:46  Odp: [R] Łódź z Gokstad | WAK | 1:72
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Wojtek, imienniku mój masz chyba rację. Jeśli wioślarze siedzieli tyłem do kierunku rejsu to wskazane dulki na dziobie nie miały sensu. Idąc tym tokiem rozumowania, to chochlik jest w instrukcji.

--
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie: Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone: A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I

15-02-25 15:42  Odp: [R] Łódź z Gokstad | WAK | 1:72
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Od razu przepraszam za fotki, ale oświetlenie naturalne dzisiaj ze mną nie chciało współpracować.
Doświetliłem fotki lampą, to nabrały jakiegoś niebieskiego zabarwienia.
Muszę doszkolić się w obsłudze aparatu przy złych warunkach oświetleniowych.

Co do modelu, to kadłub skończony.
Wszystkie kartonowe elementy wykonane.
Czas na patyczkowo-sznurkowe ustrojstwa ;)

Klapki do dulek wyciąłem laserem z rezerwy koloru.

Jest też batalion żywicznych wiosełek. Planuje aby łupinka, była pod pełnym żaglem z wyciągniętym wiosłami.

--
Pozdrawiam
Wojtek

15-02-25 16:38  Odp: [R] Łódź z Gokstad | WAK | 1:72
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Pogratulować - widać ile precyzyjnej pracy włożyłeś dotychczas !
Powodzenia !

23-02-25 12:11  Odp: [R] Łódź z Gokstad | WAK | 1:72
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Ahoj!

Na początek trochę prywaty i autorefleksji.
Pewnie wielu z Was śmiechnie przed ekranem, ale muszę gdzieś to wylać 😉 Muszę przyznać, że klejenie sznurków wyczerpuje całkowicie moje pokłady cierpliwości. Nie sądziłem, że linki będą mnie wprowadzać w stany frustracji. Po dwóch nieudanych próbach wykonania podstawowego oplotu myślałem, że ciepnę całym modelem o ścianę. Czułem, że z nerwów żołądek podchodzi mi do gardła. Nie wiem, czy to wina presji – bo model ma być prezentem i chciałbym aby wyszedł idealnie. Ogólnie pierwszy raz w życiu mam takie odczucia frustracji i bezradności przy modelu… Jako pedant i perfekcjonista nie jestem zadowolony z uzyskanego efektu. Tak czy siak, zamierzam skończyć model. Jeśli do końca modelu ww. uczucia będą mi towarzyszyć to „viking” będzie moim pierwszym i ostatnim „żaglowcem”.
W końcu hobby powinno sprawiać frajdę i a nie frustrację. Mogę, przez półtorej roku kleić klepki do czołgu, ale 4 sznurki mnie przerastają. Dlatego chapeau bas wszystkim z Was, którzy tak pięknie kleją i odnajdują się w sznurkach 😉 Koniec pierdzielenia. Trochę mi lepiej po wylaniu żali 😉

Na pierwszy ogień poszło olinowanie stałe, czyli wanty i sztag. Jako laik w dziedzinie węzłów o poradę pomoc poprosiłem autora modelu. Tomek od razu podesłał mi LINK do swoich materiałów. TAKI PROJEKTANT to mega skarb. Zawsze pomocny. Tak samo mi zrobił wykład na temat nici i ich grubości. Po obejrzeniu filmików, w moje dwie lewe ręce wziąłem sznurówki i ćwiczyłem oplot. Gdy już byłem zadowolony z techniki i efektu wziąłem na tapet nici.
Jak na pierwszy raz wyszło ok.

Za radą Tomka nici przetarłem w wosku pszczelim. Na początku było ok, ale po pewnym czasie zaczęły wychodzić włoski oraz nici tak jakby się lekko odbarwiły (warstwa wosku). Dodatkowym problem jest to, że mamy kota rasy Ragdoll, którego mikroskopijny puszek lata i jest wszędzie. Mimo, że wszystko sobie wyczyszczę to podczas pracy nagle okazuje się, że linka już jest uwalona puszkiem 😉

Nie do końca wyszły mi oploty want i stagu przy burtach, przyjmijmy, że załoga za dużo wypiła 😉

A więc mam skończone szalone stałe olinowanie:

--
Pozdrawiam
Wojtek

24-02-25 08:48  Odp: [R] Łódź z Gokstad | WAK | 1:72
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Jest naprawdę spoko, choć śnurki jak sam zauważasz, to ciężki temat. IMO dużo może zależeć od samego materiału, ciekawe jak ta skrętka od Tomka, jak to się zachowuje w stosunku do zwykłej linki.
Na pocieszenie, a sam najlepiej wiesz, to dużo tego tu nie masz: ], powodzenia

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

24-02-25 09:45  Odp: [R] Łódź z Gokstad | WAK | 1:72
kudłaty 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 4
Galerie - 26

- 3

Ładnie, tak dyplomatycznie, napisałeś o uczuciach towarzyszących rzeźbieniu śnurków...
W 100% się zgadzam :))

To nie jest łatwe. Szczególnie jeśli człowiek nie siedzi tylko w żaglowcach.

Moim zdaniem osiągnąłeś całkiem przyzwoity efekt.

Ze sznurka zabezpieczonego woskiem czy jakimś rozwodnionym klejem podczas montażu zawsze wylezie jakiś kłaczek...

Jest ok. Model na pewno spełni oczekiwania jako prezent :)
Pzdr,

--
"The idea is to die young, but as late as possible"
Ashley Montagu

... A trolla, to najlepiej ignorować :)) ...

25-02-25 10:52  Odp: [R] Łódź z Gokstad | WAK | 1:72
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

@Michał, taaaak śnurki to dla mnie megaaa ciężka sprawa. Jestem ciekaw też tej skrętki. Do modelu użyłem nici z Ariadna - Fabryka Nici. hehe dobrze, że koniec jest bliski, w tym tyogdniu zamierzam zabrać się za żagiel.
@Kudłaty, juz nie chciałem rzucać mięsem, model i żona się nasłuchali :)) Jak pokazałem żonie Twoją "Piękną Kurę" to mi powiedziała, że jak zacznę takie coś kleić to mam się wyprawdzić :P

--
Pozdrawiam
Wojtek

25-02-25 14:35  Odp: [R] Łódź z Gokstad | WAK | 1:72
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Podziwiam sobie po cichutku te marynistyczne poczynania.
Wspominasz o chwilach frustracji przy takielunku ; mam podobnie przy robieniu naciągów przy moich druciakach. Dobrze, że mam w domu osobne pomieszczenie, modelarnię, gdzie z tego powodu zdarzają się głośne i kwieciste wiązanki… Naciągi robię z plecionych nici syntetycznych, które dobieram tak, by nie były widocznie „kosmate”.
Co do zdjęć to polecam poza zaprzyjaźnieniem się z aparatem, jakiś dodatkowy program do obróbki zdjęć. Ja mam w komputerze program ACDSee, jeśli dobrze pamiętam. A że zdjęcia ostatnio z lenistwa wykonuję smartfonem, to mimo ich wstępnej obróbki w telefonie, po przerzuceniu do komputera kombinuję jeszcze we wspomnianym programie. Tam można wycisnąć wi3cej nawet z pozornie nieudanego zdjęcia. Tylko ostrości nie da się „oszukać”…
Podglądam dalej, powodzenia!

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 9 z 9Strony:  <=  <-  5  6  7  8  9 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024