FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 
09-02-25 21:27  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Ten BCG z zieloną zakrętką uważam za lepszy…

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

09-02-25 22:00  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Niestety na konkursie zdążyło się już zamknąć stoisko, bo już kolegę do nich prowadziłem, a mieli właśnie ten BCG w wąskiej tubce.
Jednak Astra nie jest zła i chyba nawet szybciej ją powinien kolega opanować bo jest "łatwiejsza".

--
W budowie: Halny; PGM17

Post zmieniony (10-02-25 09:35)

10-02-25 19:51  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Piterski / mam nadzieje, że adamus 93 nie ukręci mi ucha / wspominałeś o ,, Tu-144 ,, enerdowskiego wydawnictwa. Pamiętam, że w roku 1968-69
kolega podarował mi model / prawdopodobnie tego samego wydawnictwa / ,, Tu-134,, skrzydła i gondole silników miał srebrne, był w barwach ,, Interflugu ,, Pamiętam, że był doskonale opracowany. Twierdził, że dostał od innego kolegi, próbowałem zdobyć inny model tej firmy, ale nie udało się.
Po kilku latach zorientowałem się, że w Krakowie był Ośrodek Kultury NRD, ale wtedy zaczęły powstawac polskie wydawnictwa komercyjne i dałem sobie spokój.

--
Pozdrawiam.
Andrzej K.

14-02-25 01:45  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
adamus93 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

Witam w następnym odcinku relacji z budowy Sztukasa. Niestety nie udało mi się wyrobić z modelem na Syrenkę, ale przywiozłem to co udało mi się dotąd zrobić i miałem wrażenie, że odbiór był pozytywny, plus miło było poznać część z was :) . Niestety na tą chwile był mały postęp prac, gdyż musiałem przygotować coś na dwóch kołkach w skali 1:1 dla przyjaciela, dla którego posredniczyłem w zakupie MZ TS 250/1. Tak, oprócz modelarstwa zajmuje się też zabytkowymi motocyklami :D 

A teraz omówienie prac. Tak wygląda Model na dzień dzisiejszy. Zgodnie z podpowiedzią ogarnałem tło, ale potrzebuje jeszcze jednego źródła światła. Jak widać Model już uskrzydlony, brakuje jeszcze powierzchni sterowych. Ma już też buciki.

Maty antypoślizgowe załogi troche uplastyczniłem, gdyż oryginalne były białą ramką z liniami. Potrasowałem je a potem pomalowałem na czarno. Nie jest idealnie ale jest lepiej.

Pora ujawnić po co robiłem szyny :D . limuzyna jest otwierana.Limuzyna strzelca też będzie :). Owiewkę wytłoczyłem samodzielnie na nowej zabawce: małej formie prózniowej z własnym polem grzewczym. 
Jako że w wycinance obramowanie przedniej owiewki jest białe, to posłużyło mi jako szablon do wycięcia tego elementu w kolorze. jako baza koloru posłuzył mi arkusz z Reichenberga który się ostał jak lata temu kleiłem ten sam model. Dawcą tkanki było skrzydło.

Osłony kół były bardzo wymagające, ale udało się je zgrać i ładnie wyoblić. Zestaw kulek na patyku robi robotę.

No i to na razie tyle, mam nadzieje, że przez weekend uda się cos wiecej ;)

14-02-25 11:19  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Krakus czy masz na myśli ten stary model MM z samolotem osobowym z konkursu Kartonowa Syrenka?
Widziałem chłopca, który go skleił, a mam to opracowanie w pudełku.

--

Post zmieniony (14-02-25 12:06)

14-02-25 11:32  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Nie pamietam juz, ale to było wydanie chyba enerdowskie, chyba, ze coś w naplywie zadowolenia coś przeoczyłem , jeżeli chodzi o wydawnictwo.
Nie neguję Twojej informacji, ale do zadania tego pytania skłoniło mnie, to, że w Krakowie wówczas był Ośrodek Kultury NRD..
Jeżeli masz to opracowanie, to wrzuć jakąś fotke

--
Pozdrawiam.
Andrzej K.

14-02-25 13:19  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

adamus93, przepraszam za te dywagacje ale wyszły przypadkiem :-)

A tu są zdjęcia sklejonego https://papermodels.pl/showthread.php?tid=564.

--

14-02-25 13:29  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
adamus93 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

Potem wrzuce foty tych enerdowskich modeli

14-02-25 15:18  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
rysiu62   

Taki klej BCG kupuję w ekskluzywnych chińskich sklepach typu TEDI lub ACTION.

13-03-25 23:48  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
adamus93 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

Hej ho! Troche długo się nie odzywałem, ale spokojnie, żyje oraz model nie poszedł do kosza i przysięgam że dociagnę relację do końca. Trochę brak czasu, ale też zanik weny, ale powoli powraca i coś podłubałem. Postępy nie sa pozornie duże, bo doszła raptem następna sekcja owiewki, ale musiałem zrobić krok w tył z podwoziem. Ale o tym poniżej

Z powodu ze owiewka jest otwierana, to w nowej sekcji musiałem wyciąc szparę na wcześniej wklejoną szynę. Jako, że mięsa w tym rejonie jest mało, to ramę owiewki nakleilem na wycięty kawałek folii i tak w całości przykeiłem do kadłuba. Szparę wyciąłem dopiero na wymiar po wklejeniu. Wyszło dobrze, owiewka swobodnie się przesuwa po szynie ,nigdzie nie zaczepia.

A teraz o kroku w tył. Spostrzegawczy zauważą, że trochę zmieniło się podwozie w stosunku do tego co było poprzednio. Niestety, śpiesząc się na Syrenkę nie zauważyłem ze osłony kół są po prostu za duże. Dopiero jak przeglądałem zdjęcia to zauważyłem ze są nieproporcjonalnie duże w stosunku do reszty modelu, plus wykonałem za małe i za wąskie koła. A że miałem zapas, to wykonałem elementy od nowa i posługując się siatką osłony z GPMu wyciąłem części osłon tak, by miały odpowiedni rozmiar i wyglądały tak jak powinny, plus od siebie dodałem mały bonus
Tu dla porównania rożnica rozmiarów osłon i ile musiałem wyciąc

Jak już wspomniałem koła także zrobiłem od nowa. Średnicowo większe od poprzednich i grubsze. Pokusiłem się także o zrobienie im bieżnika zeby nie było za biednie i jestem zadowolony z efektu. koła szlifowane na dremelu, zaimpregnowane wikolem a potem tryśnięte podkładem

A tu już podwozie w stanie przed wklejeniem. od siebie dodałem imitacje harmonijki na goleniach. z wycinanki to były po prostu wydrukowany niby pomarszczony brezent. Ja zdjąłem z nich tylko wymiar, na cienki papier nakleiłem po 5 nitek z cienkiej cyny, po czym zostało to najpierw zaimpregnowane cyjanoakrylem, a potem rozwodnionym wikolem i na to naklejona  husteczka higieniczna, i nato znowu rozwodniony wikol. Po wyschnięciu pomalowałem i nakleiłem. Wyszło całkiem spoko :P

a tak nowe buciki prezentują sie na modelu. Wyglada to wszytko teraz o wiele lepiej i ma zachowane proporcje, A model nie stoi wysoko jak koza

I to na razie tyle. Trzymajcie kciuki żeby wena wróciła na dobre ;)

--

Post zmieniony (13-03-25 23:49)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024