FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 13 z 15Strony:  <=  <-  11  12  13  14  15  ->  => 
31-01-25 12:46  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Piterski
Będziesz ten greting (nr,78) no pokładzie otwartym detalizował jakoś?

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

01-02-25 18:10  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Trochę go wytrasowałem i podretuszowałem. Większej ingerencji w niego nie planowałem.

--
W budowie: Halny; PGM17

03-02-25 08:43  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Lukee 

Ingerencja w zupełności wystarczająca. Ino mnie rażą w oczęta te kanciaste zaokrąglenia na drzwiach ;-)

03-02-25 09:35  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Lukee Masz rację jakoś tego nie zauważyłem, postaram się to wygładzić, powinno mi się to udać.

Arek, papierowy łom już jest prawie skończony, zastanawiam się tylko czy nie powinno być poniżej tulejki jakiegoś "stopki" bo normalnie by pewnie przez nią przejechał bo wyżej będzie tylko ucho w kształcie "U".

--

03-02-25 23:43  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

Tutaj widać mocowanie. Ta tulejka ma stożkowy kształt, który zapobiega wypadaniu.
Tutaj też można zobaczyć, jak to było mocowane:
https://drive.google.com/file/d/1fT4UUOQJQ8p8M3leITRT22k9yJfWGliv/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1JDf8DzoQyvzvLbasRCtffazTUfpoFZG6/view?usp=sharing
Zwróć uwagę, że ten prostokąt przy toporku, to nie ostrze, tylko "kieszeń" na nie.

A tutaj kolejna niespodzianka. Nałożone na siebie części 112 i 112b pasowane do środkowego okna. Jak widać nie wszystko pasuje, choć pewnie już o tym wiesz. :)

--
Pozdrawiam,
Arek

04-02-25 08:19  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Lukee 

Ale kosz na śmieci też będzie prawda? ;-)
A co do pasowania to (chociaż nie mam wycinanki i nie znam tego konkretnego przypadku) może właśnie jest prawidłowo? Wewnętrzna oklejka moze być nieco krótsza ze względu na utratę długości przy gięciu?

04-02-25 08:55  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Dzięki za te zdjęcia, byłe ciekaw jak to wykoncypowali Zostawię więc tulejkę i zrobię ucho w literę "U", na cele tego modelu wystarczy z wyglądać będzie lepiej niż ten namalowany łom i toporek. Generalnie Tam są większe rozbieżności z oryginałem ale w sumie nie buduje repliki. Może kiedyś wrócę do Halnego w nowym wydaniu z GPM i bardziej go zwaloryzuje zgodnie z rzeczywistością.
Obecnie dłubię przy tej drugiej burcie i doszedłem do wniosku, że muszę jeszcze zrobić kominy bo integralnie się z tymi burtami łączą, a mam tu pewne niedokładności i muszę zobaczyć czy coś ściąć zeszlifować czy dosztukować.

Z szybką jeszcze się nie mierzyłem ale dziękuje za ostrzeżenie bo nie mam zapasu koloru i mógłbym mieć poważny problem, a to jeden z tych widocznych elementów.

--

04-02-25 18:14  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

Lukee, słuszna uwaga. Oklejka zewnętrzna powinna być dłuższa i odrobinę wyższa (ze względu na pochylenie wiatrochronu). I te dwa elementy są uwzględnione w tym projekcie. Natomiast problemy z pasowaniem pojawią się ze względu na niesymetryczność tej części i różne kształty zaokrąglenia końcówek. Ale muszę przyznać, że dokładność ręcznego kreślenia jest na wysokim poziomie. W większości części odchyłki nie przekraczają grubości linii. Jestem pełen podziwu dla Sławomira Jakucia za ten projekt, i mimo drobnych nieścisłości, jest to dla mnie kultowe opracowanie.

Piterski, na zdjęciach są bliźniacze jednostki Halnego, które różnią się detalami. Cierpliwie czekam na kolejne zdjęcia z budowy.

--
Pozdrawiam,
Arek

05-02-25 10:53  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Jeszcze trochę czasu potrzebuje i będę mógł pokazać nadbudówkę. Kończę obecnie lewą burtę i biorę się za kominy. To mi umożliwi przymierzenie tego w całości i rozpoczęcie sklejania tej układanki w całość. Staram się pracować spokojnie bez pośpiechu by tego nie zawalić, nie wiem jak to wyjdzie bo ciężko precyzyjnie spasować kilka elementów równocześnie ale staram się dobrze do tego przygotować.

--

05-02-25 15:51  Odp: [R] Statek Polskiego Ratownictwa Morskiego "Halny"
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Arek. Wewnętrzna MUSI być krótsza, bo przecież boki są bardziej do osi symetrii statku przysunięte

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

Post zmieniony (05-02-25 15:55)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 13 z 15Strony:  <=  <-  11  12  13  14  15  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024