FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 8Strony:  <=  <-  4  5  6  7  8  ->  => 
28-01-25 21:24  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

30-01-25 11:02  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, domek gotowy do zamontowania, ale co z tego, jak jeszcze sie z kadłubem obijam o ściany, jak ten w Warsie.

Jak żem zaczynał lepienie, to zamyślałem wszystkie te tekturowe połączenia ślifować, a gładzić i cudować, żeby może sie mie udało na cacusio i gładziusio, ale sie odmyśliłem i nie będę , bo mie sie niechce, szkoda czasu i nie umie też.

Musiałem chyba głos w głowie wkurzyć, bo słysze, ty leniu śmierdzący, dziadu jeden, zobacz, te w średniowieczu siekierami lepiej te koge wygładziły, wstydził byś sie, dziadu jeden !!

No więc sie wstydzę , ale na cacusio nie będzie.

a dziure na kibel zaślepłem, a niech rąbią za burte ! ćwicząc zwis zaburtowy

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

31-01-25 14:40  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, podskakuje w tym modelu jak tarantula udzebana przez tarantulę, raz lepie to, raz tamto, a na końcu to z tamtym.

Teraz jestem przy patykach, autor zaplanował maszt i reje składane z dwóch elementów, łączone razem za pomocą papierowych czopów.
Zrobiłem maszt z jednego patyka, a reję z dwóch, na czop z mosiężnego drucika.

Panowie, z wiatrowców jestem ciemna masa do kwadratu sześćciennego, a autor zaplanował w modelu trochę tej pajęczyny do poplątania,
a do tego jeszcze jest jedna rzecz w tej replice z Kilonii, co mie wpadła do oka, i będę próbował, to te paciorki kulowate, będę je nanizał.

--

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

03-02-25 19:19  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, boazeria na obydwóch czy obadwach ? ścianach położona, zderzaki z przodu i z tyłu ino przykładać, płoze na spodzie też mam gotową do zamocowania, ino startować.

Stewa dziobowa i rufowa w wydobytym wraku składały sie z dwóch części, wewnętrznej i zewnętrznej, zewnętrzne zakrywały schodzace sie na wewnętrzenej stewie deski poszycia.

Kil wystawał z kadłuba tylko na 3 do 7 cm .

Na dziobie znaleziono "dziwną" deske , "violine" ( na moim zdjęciu to takie koliste z dziurami) nie wiadomo do czego służyła, tzn jedne zródła przypuszczają, a drugie zapewniają, ale uwaga, nikt sie nie wyzywa, i nie bije , że jego jest mojsze jak twojsze.

Na replikach i tu na modelu, jest to zamocowane na stewie dziobowej

Panowie, dokonałem nikczemnego czynu, zafałszowałem Rzeczywistość Najrzeczywistrzą !!!

ło rety, ło rety, rety rety , co to będzie !?

Na nadburciu paskiem z papieru golizne nakryłem, żeby dziur nie było widać.

Tak jest na replice, a tak na mojej, na lewo jeszcze nie zakryte, a na prawo zakryte

zdjęcie pochodzi z 10-minutowego filmiku na jutubie, reklamy wkurzają, ale warto obejrzeć , mimo,że jak u Rosiewicza w kuchni przy dziecku ktoś mówi po niemiecku

https://www.youtube.com/watch?v=BckaSGcif1o

--

Post zmieniony (03-02-25 19:34)

03-02-25 20:17  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Bardzo ciekawy film.
Podobny system refowania żagla był na długich łodziach Wikingów.
Nie wiem dlaczego zaprojektowano w modelu reję z dwóch części. "Oryginalna" miała 14,6 m długości (vide foto strona książki) więc takiej długości sosny tzn. pnie były dostępne.
Na zdjęciu części burty widać jak wspaniale "równe" są elementy konstrukcyjne - planki poszycia i nadburcie.
To jest właśnie cały ten urok przy budowie modelu z maksymalnym życiem forniru, drewna, że nic nie musi (nie ma być !) jak spod igły :-)

03-02-25 20:47  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ryszardzie, ten podział reji i masztu w modelu na dwie części , to pewno dlatego pan Hansen tak zaprojektował, aby łatwiej zwijać w rulon, modele Schreibera to kiedyś i dzisiaj , dla dzieci,

Koga na filmie ma już ponad 30 lat, babulka prawie , maszt jest już drugi

--

Post zmieniony (03-02-25 20:48)

03-02-25 22:59  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

A ja teraz przywalę z zupełnie innej beczki :-P

Brystol-u, jako prawilny wodnocywilec, zapewne w następnej kolejności zbierzesz się za ten cywilec:

,który zapewne też maż rozgrzebany??

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

03-02-25 23:33  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Rozegrała się tu onegdaj dysputa na temat ciemności a raczej zajasności poszycia więc powiem jak ja to widzę....
A wew d...e to miej... ;P
Wyjdź z założenia, że model przedstawia statek w samo południe pewnego pięknego, słonecznego dnia przy sztilu gdzieś w połowie lipca i niech się znajdzie bohater co udowodni że wtedy tak nie było :P Pod chmurami wyglądał by ciemniej, w deszczu i sztormie to już w ogóle... A tak? Pięknie lśni w blasku słońca a jak komuś się nie podoba to zaleca się wyciągnięcie kija od mietły z d...y i spojrzenie jeszcze raz, tym razem w blasku słońca ;)
Mi się ta kolorystyka ogromnie podoba👍

Pozdrawiam

--
GG 6801515

04-02-25 16:23  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Chopin, nie mam, ale może.

Jarosław, jak już kilka razy wspominałem, jest mie całkowicie koło umby, jakie kolory mają odpustowce, które zlepiam, nawet zielone w różowe gwiazdki, też biere.

Ino tej ciemno czarnej waloryzacji nie jadam.

Panowie, stewa dziobowa, rufowa i listwa z tektury imitująca wystający kil przylepione, ale ster ino aby, w jednym punkcie, dla prezentacji, zawiasy jeszcze sie dyndają, nieprzyklejone.

A tu makabra abrakadabra, pasując kasztel do kadłuba, musiałem dokonać makabrycznych cięć nadburcia na rufie, aby ten kaszel jakoś tam wetkać.
Oczywiście po ostatecznym jeszcze cięciu i dopasowaniu, makabra będzie zakryta listwą z drugiej wycinanki.

Panowie, moja Kogusia-Frajdolusia zaczyna mie sie podobać, tu se tak kasztel na niby i patyk wetkłem, aby se popatrzeć, co to z tego może wyjdzie.
Na razie kasztel i kadłub zostawiam i biere sie za patyki i sznurki, ide szukać malusich koralików abo kuleczek, bo te co mam, to jak globusy.

--

Post zmieniony (04-02-25 16:23)

05-02-25 15:40  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Ja proszę Pana w sprawie kolorków...
100 % modelarz daltonista nie miałby tych problemów :-)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 8Strony:  <=  <-  4  5  6  7  8  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024