FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
31-01-25 15:27  [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
adamus93 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

Witam was w swojej relacji z budowy sztukasa z MM. Wracam po troche krótszej przerwie niż ostatnio co miało związek z brakiem miejsca na lepienie. na szczescie jestem już po remoncie i moge wrócić do rzeźbienia. Wrzucajac zdjęcia Meśka pare lat temu przypadł wam do gustu, tak samo budził zaciekawienie na ostatniej Warszawskiej kartonowej syrence. Ty razem chciałbym wam pokazać moje zmagania z leciwym już modelem. Plan był taki żeby skonczyc model akurat na Kartonową syrenkę i robie wszystko zeby sie udało :)

Na początku chciałem go skleić w standardzie, niestety po przejrzeniu zdjęc i dokumentacji zauważylem ze ten model ma dosyć poważny babol w kokpicie- grodź przedzielajaca pilota od strzelca jest w złym miejscu- powinna być bardziej z przodu. Więc po chwili namysłu i idąc za przykładem Meśka w którym wykonałem kokpit od podstaw postanowiłem przeszczepić cały kokpit z modelu JU-87 D-3 z GPMu. Jak wyszło ocencie sami :) . Post będzie dosyć długi, bo zdjecia były robione na przestrzeni miesiąca. Relacja na bierząco była prowadzona na fejsie na KartonowychPasjach gdzie także zapraszam

po raz pierwszy zakaponowałem arkusze i jestem zaskoczony- papier zupełnie inaczej się zachowuje, nie rozwarstwia się, nie gubi kolorów. Cudo

pierwsze 4 segmenty poszły bez wiekszych problemów. W celu przeszczepienia kokpitu i uniknięcia kolizji z poszyciem kokpitu z GPM po sklejeniu 3segmentów i wzmocnieniu wręgi cyjanoakrylem wręgę I prawie usunałem, a wręgę J znacząco odchudziłem. widać także ze dorobiłem prowadnice owiewki- to zapowiedź pełnej niespodzianki, ale to ujawnie dopiero jeżeli cała operacja się powiedzie ;) .

Z przeszczepem poszycia nie było większego problemu, jedyna kolizja była z wręgą J, w tym celu musiałem rozciąc poszycie oraz dorobić rowek w podłodzę na wręgę. samą podłoge podkleiłem tekturą. Poszycie musiałem troche dosztukować, gdyż w modelu GPMu grodź tylna zaczyna się trochę wcześniej. I co najsmieszniejsze- wszystko wskazuje na to ze wymiary samego kokpitu w MM są poprawne.

Postanowiłem poeksperymentować trochę przy modelu i zrobiłem przeszkloną tablice rozdzielczą :). A tak to wygląda z resztą drobnicy

jak widać na zdjeciach pododawałem dzwigienki, kulki zrobiłem z polimerowego kleju zanurzonego w cyjanoakrylu a potem pomalowałem. Niestety albo stety w trakcie budowy posiłkowałem się ze zdjeciami kokpitu sztukasa, i okazuję się ze choć sztukas z GPM ma lepiej odwzorowany kokpit, to miejsami to takze jest fantazja projektu- np przepustnica po lewej stronie w projekcie to po prostu puszka- wieksza po obwozie i w złym miejscu.
Drążek wykonany własnorecznie- chciałem zrobić imitacje brezentu, ale miał być bardziej pofałdowany

Z fotelu jestem bardzo zadowolony jak wyszedł :)

Zmęczony drobnicą myślałem, że odpoczne działając dalej z kadłubem. Niestety tylko myślałem, bo Pan Wiesław chyba miał słabszy okres projektując model- wręgi czesto nie trzymały osi, a same poszycie po przyłożeniu na sucho powodowało ze kadłub zamieniał się w banana :/. Ale postanowiłem się nie poddawać, sekcje dziobowe po uształtowaniu, sklejeniu na sklejkach dolnych i dopasowaniu wręg szlifowałem do rownej powierzchni- kosztem czarnej linii, ale udało się, kadłub znów był w osi.
Kolektory wydechowe wyszły ok, natomiast musiałem się posłuzyc zapasem koloru czyli drugim egzemplarzem żeby dorobić fasolki z przodu w celu przykrycia białego pola, które teoretycznie miała przykryć oklejka kolektora wydechowego.

Poeksperymentowałem także z chłodnicą oleju. W wycinance cale poszycie było niebieskie, co mnie wkurzało bo błednie wchodziło na kadłub gdzie już było Kamo. w tym celu częsci poszycia gdzie już powinien być kolor odciałem, a odciete elementy posłuzyły jako szablon dla zapasu koloru. potem przykleiłem to na styk i przerosło to moje oczekiwania- trzeba naprawde się przyjrzeć ze zostało to dosztukowane. jak widać uplastyczniłem także sama chłodnicę oraz przykleiłem reszte dziobowej drobnicy :)

Kokpit prawię skonczony i to na razie tyle :)

--

31-01-25 17:28  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Domyślam się, że jest opracowany w skali 1:33, czyli rozpiętość skrzydeł ok.40 cm, użebrowanie skrzydeł opracowane starą metodą, dwa dżwigary i trzy żeberka. Dlatego też popracuj trochę nad tym użebrowaniem, aby nie zapadło sie pokrycie skrzydeł, aby Twoja walorka nie poszła na marne.

--
Pozdrawiam.
Andrzej K.

Post zmieniony (31-01-25 17:29)

31-01-25 17:39  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
adamus93 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

słuszna uwaga i brałem to pod uwagę. przede wszystkim wzmocnie sam szkielet co zapobiegnie zwichrowaniu, bo pamiętam co było przy wasiakowym BF-109 i tam gdybym skrzydeł nie wzmiocnił ;)

01-02-25 08:41  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
rysiu62   

Na pierwszym zdjęciu w Wikipedii całe poszycie chłodnicy jest w kolorze błękitnym.

01-02-25 11:05  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Przyglądam się z zaciekawieniem.
Szanuję Twój wybór i koncepcję, choć dziwi mnie, że wybrałeś model (jeśli dobrze pamiętam) projektowany analogowo, ręcznie, z kiepsko odwzorowaną bryłą i kiepską grafiką .
Jednocześnie dobrze wiem, że włożenie dużego wysiłku modelarskiego i takiegoż serca w budowę nawet kiepskiego modelu może zaowocować zaskakująco dobrym efektem końcowym…
Zatem trzymam kciuki i podglądam.
Bardzo jestem ciekaw, co będzie dalej.

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

01-02-25 15:36  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
adamus93 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

Czy kiepski? nie uważam tak. Bryła jest dosyć poprawna, owszem jest problem przy dziobie ale da się to wyprowadzić. Są gorzej opracowane modele na komputerze, jak np He-111 z tego samego wydawnictwa gdzie ma skopaną geometrie skrzydeł i kadłub stracił jedną sekcje, więc z nim nie jest aż tak źle ze sztukasem :)
A co do wyboru- po prostu lubię kleić te starocia z MM, tak jak Emila Pana Wasiaka którego tez pokazywałem, kiedys za małolata go kleiłem ale nie skonczyłem, mam do nich jakiś tam sentyment. Niektórzy powiedzą zboczenie, a niektórzy choroba. Plus chce tez pokazać że z takiego starocia tez można zrobić ciekawy model. I mam nadzieje że zdążę go zrobić na przyszły weekend :)

--

01-02-25 21:03  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
Mucha 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 3

Podziwiam, szanuję. Osobiście brałbym GPM - wszystko jest, nie trzeba przerabiać. Rozumiem podejście, sam kleję w podobnym stylu, sporo dodając.

--
Co zostało zobaczone, tego się nie odzobaczy

04-02-25 01:37  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
adamus93 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

Witam w następnym odcinku relacji. Sztukas powoli rosnie, a ja się scigam z czasem żeby zdążyć. Dzięki Kolegom z Papermodels zmieniłem farbę retuszu jasnych krawędzi- jestem lekkim daltonem i myślałem,że skin tone warm pactry to dobry kolor, dopoki nie powiedziano mi że to lekki pomaranczowy. dorobiłem nową farbę, choc jest lekko ciemniejsza od jasnozielonego z wydruku, ale wydaje sie byc w tym samym tonie.

Przez Weekend wyrzeźbiłem sekcje steru kierunku i wysokości. Bardzo wymagający element, ale o dziwo więcej w nim pasowało niż nie pasowało. Zaczałem od szkieletu i oszlifowania go, a potem oklejałem częsciami poszycia. na poziomych wręgach polecam przykleić oklejki po całej długości, gdyż paski poszycia mają swoje oklejki i powoduja ze dolne krawedzie nie mają podparcia. w jednym miejscu musiałem dorobić wypełnienie z zapasu, bo zrobiła się duża dziura. Uważałem ze to najtrudniejszy element całego modelu. Dopoki nie wziałem sie za skrzydła...

Na początku je wzmocniłem wzdłuż dzwigara. Wyglądało to dobrze, poszycie przy kadłubie poszło bez problemu. Problem pojawił się przy drugim poszyciu. Okazało się, że wręga jest przesunięta o połowę szerokosci skrzydła :@ .Musiałem rozwalić całą moją niedzielną prace przy wzmocnieniu i oklejać to przy gięciu dzwigara do przodu, bo dzwigar idąc prosto wychodzi poza obszar na ostatniej oklejce. Także dla budującychten model w przyszłosci- zostawcie tak jak jest.
Ale jakoś udało się to skleić prosto,po sklejeniu musiałem docinać poszycie bo na szczescie miejscami było za długie a nie za krótkie. Ale na szczescie już wiem na co uważać przy drugim skrzydle.

Natomiast z rzeczy które się udały- dorobiłem reflektor wskrzydle. odbłyśnik zrobiłem z kawałka srebrnego papieru z enerdowskiego modelu kartonowego TU-144. Żarówka to kuleczka z pochłaniacza wilgoci. Zrobiłem też wyobloną koncówkę skrzydeł.

No i na razie tyle, niby bliżej niż dalej ale myślę że na Sobotę się wyrobię

04-02-25 07:10  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Co do retuszu ; ja używam innego materiału do tego, ale uważam, że trzeba używać lekko rozjaśnionego koloru. Wtedy jest lepiej… ;-).
Reflektor fajny. Ja odbłyśnik robię z tłoczonego kawałka aluminiowej foremki do pieczenia ;-)

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

09-02-25 20:59  Odp: [R] Ju-87 G-2 MM 4-5/96 czyli: znowu staroć z lekką domieszką nowoczesności
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

adamus93 miło było Cię poznać i pogadać, przepraszam jeśli byłem może taki nie do końca kontaktowy ale pomoc przy organizacji tej imprezy dała mi popalić. Znacznie fajniej jest być uczestnikiem lub gościem.

Obiecałem Ci zdjęcia klejów BCG.

--
W budowie: Halny; PGM17

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024