FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 9 z 9Strony:  <=  <-  5  6  7  8  9 
30-01-25 22:14  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

updejt z ostatnich kilku dni. Udało mnie się ulepić 2 poziomy super struktury. idzie wolno, ale stabilnie. Te klamki w rzeczywistości nie wyglądają na tak UEba... no brudne. Bo ich za bardzo nie widać. Sam z siebie dodałem tylko usztywnienia pod pokładami.
pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

31-01-25 07:36  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Kruszyna 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 1
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 1

Pięknie! Z niecierpliwością czekam, aż sam będę mógł polepić budki ;)

--
Pozdrawiam
Wojtek

W budowie:
Szkuta Wiślana | Łódź z Gokstad
Ukończone:
A7V | Wieża Nyska w Otmuchowie | Crusader III | Tiger I
Zawieszone:
Mark I

31-01-25 09:03  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Fantom Model   

Wydawnictwo: 
Zapowiedzi i nowości

Jakie druciki stosujesz do budowy relingów?

31-01-25 10:43  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@Fantom Model, po przygodach z dziwnej treści drutami, obecnie testuje stalówki. kupiłem sobie druciki z kwasówki o,2 i o,1. I z tego robię. o,2 na słupki, bardzo sztywny i w zasadzie ciężko coś z nim zrobić, tzn jakieś prostowania, gięcia to nie bardzo, ale na szczęście takie małe odcinki jak na słupki to nie trzeba nic robić i nawet nie widać aby były krzywe od kształtu z rolki.
No i o,1 na poprzeczki. Tylko tego już da się formować, ale jest zdecydowanie sztywniejszy niż miedź o,1 która gnie się od samego patrzenia na nią. To jest w nim fajne, że jest sprężysty i sztywny jak na rozmiar, ale nie na tyle aby nie dało się go formować, tak jak drutu molibdenowego. Ale żeby nie było tak kolorowo. To jest upierdliwy jest w cięciu, nie wiem nie chce się skubany poddać, cążki zmiażdżą go, a nie przetną, nożem olfy też się da, ale nie na macie bo się zapada, ostatnio tnę go na powierzchni ostrza nożyka do tapet. tzn aby twarde było podłoże. Kolejna wada, to jakoś słabo się go maluje, tymi moimi goownianymi temperami, tzn farba nie chce w ogóle przylegać i trzeba maziać i maziać, aż coś zostanie, albo robią się takie kropelki(dobrze je widać), a potem jeszcze sporo poprawek. Mam nadzieje, że z czasem nie będzie schodzić farba jak z molibdenu. Więc, jeśli nić niespodziewanego się nie wydarzy, to zostanę przy tym zestawie relingowym, bo pomimo wad, nadal nic lepszego nie znajduję. Bardzo jestem zadowolony z wytrzymałości takiego relingu. do tego stopnia, że mogę swobodnie łapać model za ten reling, kłaść sekcje odwrotnie na macie i nie mam żadnego stresu, że coś się pognie i połamie. Więc pod względem wytrzymałościowym jest super, a tego mi bardzo brakowało.

--

31-01-25 15:36  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Agand 

@Karas - kwasoodporki prawie żadna farba się nie ima (że o wodnych nawet nie wspomnę), musiałbyś popróbować drucików z czarnej stali (nie wiem czy takie cienkie ciągną) albo z mosiądzu (gdzieś widziałem, ale nie pomnę gdzie - jest zdecydowanie sztywniejszy od miedzi, no i da się malować)

--
Pozdrówka
Agand

Post zmieniony (31-01-25 15:37)

01-02-25 13:42  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

@Agand , mądrego to i miło poczytać, na opakowaniu jest symbol ss304. No zobaczymy, na razie będę pracowwał z nim i powoli rozglądał się za jakimś zamiennikiem, nawet to cięcie jest do wytrzymania, najgorzej z malowaniem.
Dziękuje za wyjaśnienie tajemnicy, pozdr

--

01-02-25 18:24  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Spróbuj mosiądz, ja będę takie cienkie dopiero testował w przyszłym modelu.

--
W budowie: Halny; PGM17

15-02-25 10:43  Odp: [R] BB40 New Mexico 1:3oo
Hubert 

Na Forum:
Relacje w toku - 2

Właśnie relingi chcę pochwalić, bo są… proste💪🏻
Sam widzę potrzebę ucieczki od miedzi i usztywnienia materiału….

--
Jak na razie only Royal Navy choć nie wykluczam IJN

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 9 z 9Strony:  <=  <-  5  6  7  8  9 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024