FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 8 z 8Strony:  <=  <-  4  5  6  7  8 
29-12-24 23:22  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

I przypomniało mi się.
Inną - polską nazwą na królewską klepkę/plankę (tu kopia z angielskiego) jest "na rybkę"
choć nie jestem pewien czy nie jest to wynik bajzlu w nazewnictwie,
bo to co oni nazywają fishbone pattern to u nas jodełka

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

29-01-25 19:07  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Jazzu194   

Świetna robota

29-01-25 23:38  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Dziękuję

prace w końkuterze trwają,
Idzie powoli, bo przy okazji ogarniam jak efektywnie prcować z Rhino,
bo moje dotychcasowe upłynnianie przypomina trochę pracę na desce kreślarskiej
Mam na myśli pewien brak automatyzmu. Na pewno znam ten program za słabo., ale są nowe pomysły

Ostatnio wpadła mi do głowy myśl, żeby część roboty zrobić w komercyjnym sofcie, na którym pracuję w swojej "fabryce"

--
pozdro
Wojtek
-------------------------------------------------------------------------------------

30-01-25 08:33  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

A mógłbyś opisać, jak robisz to upłynnianie w Rhino?

--
Pozdrawiam,
Arek

Post zmieniony (30-01-25 08:34)

30-01-25 14:45  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Jest w poście z 2024-12-29 a obrazek parę postów wcześniej
...ale bardziej szczegółowo :
Zebrałem punkty z ukośnic / wodnic na skanach wręgów na jednym rzucie
Puściłem spline'a przez te punkty
Potem Edit-rebuild tej krzywaj na krzywą 7 punktową 4go stopnia (generalnie im mniej punktów, tym lepiej)
Jest od razu płynna, ale są potrzebne małe dociągnięcia, aby zminimalizować odchyłki od pierwotnej ukośnicy / wodnicy
Następnie przenoszę nowe punkty z powrotem na wręgi i przerabiam je aby przechodziły przez nowe punkty
i potem jazda tak samo za następna krzywą.
Generalnie strasznie to upierdliwe, dlatego muszę spróbować robić to na powierzchni a nie na krzywych.

Kiedyś próbowałem zrobić powierzchnie karoserii AC Cobry i słabo mi szło, i temat porzuciłem,\ale trzeba do niego powrócić , bo inaczej
albo Americę porzucę, albo zwariuję i z tego powodu porzucę - na jedno wychodzi :D

--
pozdro
Wojtek

Post zmieniony (30-01-25 14:54)

30-01-25 19:51  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Arek 

Na Forum:
Galerie - 1

Dziękuję za wyjaśnienia. Chciałem wiedzieć, w którym punkcie utknąłeś. Ale widzę, że jesteś na dobrej drodze. Część z krzywymi robię tak samo jak ty. Natomiast później bawię się już powierzchnią Przy pomocy funkcji "loft" tworzę powierzchnię na bazie przekrojów poprzecznych. Włączam punkty kontrolne (F10) i edytuję powierzchnię. Tu obowiązuje ta sama zasada, co przy krzywych. Im mniej punktów kontrolnych, tym lepiej. I tutaj dochodzimy do różnicy w modelowaniu. Nie dopasowuję poszczególnych przekrojów do siebie, tylko sprawdzam prawidłowość powierzchni za pomocą funkcji "Contour" Przy pomocy tej funkcji możesz stworzyć linie teoretyczne kadłuba. Jeśli, na przykład, jakaś wodnica w danym punkcie ma nieprawidłowy kształt, to znajdujesz punkt kontrolny powierzchni odpowiedzialny za tę nieprawidłowość i zmieniasz jego położenie. Czasem potrzeba jest edytować położenie dwóch, lub trzech punktów. Po wprowadzonych zmianach, ponownie sprawdzasz przekroje przy pomocy funkcji "Contour" i tak do zadowalającego efektu. Przy odrobinie wprawy po trzech, czterech edycjach punktów kontrolnych uzyskasz gotowy kadłub.

--
Pozdrawiam,
Arek

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 8 z 8Strony:  <=  <-  4  5  6  7  8 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024