FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
26-01-25 14:35  [G] Janequeo, 1:200, wg. proj. Cordela
Tomasz K. 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 59

- 11

W ramach oddechu od żagli wziąłem na warsztat surówkę modelu projektu Krzyśka "Cordela" Koczwary. Sam temat ciekawy, prezentowany już przez kolegę Białego czas temu. Jest to kuter wytykowy lub jak kto woli torpedowiec pod banderą Chile, o wymiarach nieco większych od szalupy.

--
Pozdrawiam!
Po za klejeniem - malarstwo i rysunek http://sabbstone.deviantart.com/

26-01-25 14:47  Odp: [G] Janequeo, 1:200, wg. proj. Cordela
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

faktycznie taki nie za ogromny
a te oklejki kadłuba o szerokości 1cm to już kompletnie

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

26-01-25 19:44  Odp: [G] Janequeo, 1:200, wg. proj. Cordela
Bialy 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 9
Galerie - 37

- 7

Hurrrrraaaaaaa........................

No to teraz możemy już we dwóch wywierać presję na Autorze opracowania żeby jak najszybciej opracował do kompletu Independencie.

Z doświadczenia wiem jak mikroskopijne są części w tej skali więc gratuluję poskładania tego pływadełka.

26-01-25 21:25  Odp: [G] Janequeo, 1:200, wg. proj. Cordela
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Ciekawy modelik. Taki prawdziwie odpoczynkowy mimo wielkości.
Gratulacje dla obu za pomysł i wykonanie.

--
Pozdrowienia dla wszystkich

Winek (WiesławK)

26-01-25 22:08  Odp: [G] Janequeo, 1:200, wg. proj. Cordela
Cordel 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 3
Galerie - 2

Dobry ;)
Dziękuję Tomku za pocięcie, sklejenie i podzielenie się uwagami dotyczącymi tego maleństwa :P
Bardzo ładnie sobie z nim poradziłeś ;)

Żółtodziób Modelik ten projektowałem od razu z myślą o dwóch skalach (1:100 oraz 1:200), z tym, że nie różnią się one ilością części.
Starałem się jakoś wypośrodkować np. detalizację, by w 1:200 części były możliwe do wycięcia i sklejenia, a z kolei by skala 1:100 nie wiała nudą/pustką na pokładzie. Jak łatwo się domyślić, wszystkie elementy w tej skali będą 2 razy większe.

A co do samego poszatkowania poszycia- jestem bardzo wrażliwy na wszelkie możliwe "kaleczenie" sylwetki (może wręcz przewrażliwiony xD)
Zwłaszcza tyczy się to dziobów/ogonów samolotów (dla przykładu- "nos" F-15 od "Hala", albo P-38 z WAKu. Przepraszam autorów, ale te akurat najszybciej przyszły na myśl :P) oraz kadłubów okrętów. Jeśli coś w realu szło po łuku albo miało wyraźne obłości, staram się to w miarę możliwości odtworzyć, zwykle właśnie poprzez zwiększenie ilości segmentów. Wyoblanie kartonu ma przecież swoje granice, a krótsze oklejki stawiają mniejszy opór. Po prostu nie lubię kanciastych kadłubów/modeli xD
Oczywiście, jeśli coś w "realu" miało kanty, to też nie mam zamiaru ich specjalnie wygładzać xD

Dziób jest mocno poszatkowany, bo było tam charakterystyczne uwypuklenie:

W skali 1:100 byłoby pewnie bardziej widoczne.

Patrząc teraz na wykonie Tomka utwierdzam się w przekonaniu, że to dobra droga. Udało Mu się pięknie "zlać" kadłub w całość nawet przy obecności tak małych elementów. Warto było również nie dawać kreski konturowej na elementach dna :)

Co do Independencji- nie trzeba wywierać presji :P Projekt stanął z powodu problemów z silnikiem, wg rysunku i umieszczonej na nim skali w stopach wychodzi za mały. (dla ścisłości- sam silnik powstaje na bazie innego rysunku niż ten w tle. Działo z lawetą również xD).

Zleceniodawca traktuje temat bardzo poważnie :P i postanowił poszukać jeszcze dodatkowych materiałów (podobno istnieją, ale ciężko je dorwać), dlatego prace tymczasowo stanęły.
Jako ciekawostkę dodam, że wedle zapisów szalupa posiadała dwie śruby, co było w przypadku takich jednostek chyba czymś rzadkim ;)

Dziękuję Winku ;) Przekażę gratulacje pomysłodawcy :P
Pozdrawiam

--

26-01-25 23:50  Odp: [G] Janequeo, 1:200, wg. proj. Cordela
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Cordel
i tuś mi bratem. Jestem za dokładnym oddawaniem kształtów a pan majndblołing jest tylko wyrazem podziwu
Sam mam dylemat, bo leży u mnie na stercie Oklahoma i z tego co widziałem w necie to kształt rufy jest straszliwie zmasakrowany
przez zbyt małą liczbę wręgów. Chciałbym to sobie przerobić, ale nie wyguglałem odpowiednich rysunków.
Posiadasz może linie kadłuba do rzeczonej ofiary z Pearl Harbour albo wiesz gdzie szukać ?

PS. Nowe VV z MM też ma skopaną z kolei gruszkę dziobową

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

27-01-25 10:57  Odp: [G] Janequeo, 1:200, wg. proj. Cordela
Tomasz K. 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 59

- 11

Dzięki za pozytywne słowa.
Biały - jak Krzysiek zaprojektuje drugą stronę barykady - nie mówię nie klejeniu surówki.
Cordel - miary z tamtej epoki, pomimo niemal identycznego nazewnictwa dość mocno się od siebie różnią. Upewnij się, że bazujesz na właściwej skali.

--
Pozdrawiam!
Po za klejeniem - malarstwo i rysunek http://sabbstone.deviantart.com/

27-01-25 19:07  Odp: [G] Janequeo, 1:200, wg. proj. Cordela
Ziga 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 6

Rysunki przenośnej maszyny parowej firmy John Penn and Sons, która stanowiła napęd peruwiańskiej szalupy Independencia, można znaleźć w książce "Modern Marine Engineering" Nicholasa Proctera Burgha (oczywiście, czy to był dokładnie ten sam typ zapewne nigdy się nie dowiemy).
Problem w tym, że kopia dostępna tutaj https://archive.org/details/modernmarineeng01burggoog/page/n474/mode/2up została bezmyślnie zeskanowana i rozkładane plansze z rysunkami pozostały w pozycji złożonej. Dlatego widoczny w linku rzut z góry jest jedynym do jakiego mam dostęp.
Jeśli ktoś ma jakieś rysunki/informacje na temat wspomnianej maszyny, to oczywiście jest mile widziany ;-)

--
Pozdrowienia
Kaz

"They say hard work never hurt anybody, but I figure why take the chance" - Ronald Reagan

Post zmieniony (27-01-25 19:07)

27-01-25 20:55  Odp: [G] Janequeo, 1:200, wg. proj. Cordela
Cordel 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 3
Galerie - 2

Dobry wieczór ;)

Żółtodziób z tego co widzę, na Oklahomę krąży w necie "Booklet of General Plans" , ale jak na złość przekrojów kadłuba (wręg) w nim brakuje :/

Tak, w Veneto poniekąd brakuje gruszki. Podobnie jak w Raimundzie i Garibaldim (tu z kadłubem jest mocno coś nie tak, również na rufie) ,ale to starsze projekty. Niektórym amerykańskim krążownikom też się oberwało, choć gruszki mają skromniejsze :P

Tomasz K. tak, mieliśmy świadomość, że stopy miewały różną wielkość i pasuje wybrać właściwe :P ale i tak dziękuję za zwrócenie uwagi ;)

Dzięki Ziga za włączenie się do tematu i rozjaśnienie sytuacji ;)

Pozdrawiam

--

27-01-25 22:11  Odp: [G] Janequeo, 1:200, wg. proj. Cordela
Agand 

Żółtodziób - przekroje poprzeczne Nevady, bliźniaka Oklahomy, (już z bąblami) są w książce "Жертвы Перл-Харбора" wyd. Эксмо 2012 i w Морская Кампания 2009-05. Chyba nawet te same rysunki. Z Twoim doświadczeniem powinieneś sobie poradzić ze adaptacją do Oklahomy

--
Pozdrówka
Agand

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024