FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
23-01-25 17:20  [G] Polikarpow Po-2 LNB KK39
Matrix OST 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 5
Galerie - 6

- 4

Witam.
Pierwszy raz pisze post z telefonu. Mam nadzieję, że zdjęcia zostaną umieszczone prawidłowo...
Samo opracowanie wyborne. Projekt Pawła Mistewicza. Wszystkie błędy, które powstały są moja winą.
Jest to mój pierwszy model sklejony nie butaprenem, a Magic. Klei się nim rewelacyjnie, jak już nabierze się trochę wprawy 😉
Wręgi to lasery.
Koła toczone z krążków tektury. Naciągi to jakaś cienka nylonowa nitka (coś około 0.3mm).
Zdjęcia robione telefonem niestety, ale w namiocie bezcieniowym.

--
W realizacji:
Su-7 BM Mack Superliner
Ukończone:
Mig-17 PZL P-11.c Reszel Zamek Biskupi PWS-A Lublin R-XIII D AH-64A Apache Ford T

23-01-25 17:50  Odp: [G] Polikarpow Po-2 LNB KK39
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Model jest cacy, ale zdjęcia są koszmarne :-( To oświetlenia zaburza sylwetkę, kolory i ogólny odbiór. Lepszy efekt byś uzyskał ustawiając model na jasnym tle i oświetlając go dwoma takimi samymi źródłami światła pod katem 45° od przodu. Bo sam namiot sprawy nie załatwia. Trzeba jeszcze mieć go czym oświetlić, i wiedze jak to zrobić. Wisienką na torcie jest użycie "obiektywu szerokokątnego" i kadrowanie od czapy. Ja tego nie kupuję. Ale zakładam, że model jest wykonany świetnie, i tu należą się gratulacje.

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

24-01-25 08:10  Odp: [G] Polikarpow Po-2 LNB KK39
Lukee 

Chopinie - a dlaczego uważasz, że oświetlenie zaburza sylwetkę?
Moim skromnym zdaniem zdjęcia są bardzo dobre - wyraźne, jasne... Oczywiście, że można by zrobić lepiej (np oddalić nieco telefon od obiektu by pozbyć się dystorsji co przy tej jakości aparatu nie powinno wpłynąć na odbiór modelu, skadrować potem ciaśniej by nadmiar białego otoczenia nie powodował odczucia zaburzenia barw czy kontrastu...) ale i tak myślę, że na tle niektórych na tym forum prezentowanych modeli to ten jest obfotografowany koncertowo ;-)
Troszkę więcej można zrobić zbliżeń i od dołu, było by ciekawiej :-)

24-01-25 08:40  Odp: [G] Polikarpow Po-2 LNB KK39
Matrix OST 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 5
Galerie - 6

- 4

Postaram się wieczorem cyknąć coś innego

--
W realizacji:
Su-7 BM Mack Superliner
Ukończone:
Mig-17 PZL P-11.c Reszel Zamek Biskupi PWS-A Lublin R-XIII D AH-64A Apache Ford T

24-01-25 18:03  Odp: [G] Polikarpow Po-2 LNB KK39
wasia 

Na Forum:
Galerie - 26

Bardzo ładnie wyszedł Ci ten model.

--
_ _ _ _ _ _ _
Halifax, Su-37, Su-35, Su-27, Black Widow, MiG-29M, MiG-29A, Mustang, SZD-22 Mucha, Iskra bis DF, Su-27 Fly Model, Su-30MKI, Su-30MK, LIM-2, SBLim-2Art , Su-30MK2, MiG-21PFM, Su-27S

24-01-25 21:32  Odp: [G] Polikarpow Po-2 LNB KK39
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Lukee to zboczenie zawodowe. Jak widzę takie zdjęcia, jeżące się od błędów w sztuce, to mnie bolą zęby. Tym bardziej, że ten model jest wart dobrych zdjęć.

Sam często fotografuję modele na odwal się, bo nie mam warunków, żeby ustawić dobrą scenę a do studia mam za daleko, ale są pewne zasady, których się nie łamie.

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

24-01-25 23:28  Odp: [G] Polikarpow Po-2 LNB KK39
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Rafał, weź
https://youtu.be/M6wRnouGZFQ?si=vFb0i8jBKuBmWPZA
Uśmiechnij się i żyj ;P
Model jest ok, gdzieś tam sznurek wisi, bywa....To w końcu forum a nie miszczostwa bógwieczego... a zdjęcia? Tej, to na moje lepiej nie patrz....

--
GG 6801515

25-01-25 08:46  Odp: [G] Polikarpow Po-2 LNB KK39
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 16

- 10

Bardzo ładnie wykonany model. Gratulacje!
Opiniami na temat zdjęć się nie przejmuj, to jest Forum Modelarskie a nie fotograficzne.
Jedynie czego w zdjęciach brakuje to zbliżeń. Nie wykadrowania, tylko zbliżeń.
A wykadrować nadmiar tła oczywiście można.
Model - sklejony Magic'iem zawsze wyjdzie dobrze. Używam takiego kleju od prawie 60-ciu lat i uważam go za bardzo dobry.
Powodzenia w następnych projektach.

--
Pozdrowienia dla wszystkich

Winek (WiesławK)

25-01-25 13:03  Odp: [G] Polikarpow Po-2 LNB KK39
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Jaroslav akurat Twoim, nic do szczęścia nie brakuje ;-P

--
Pozdrawiam!
Chopin

04-02-25 15:07  Odp: [G] Polikarpow Po-2 LNB KK39
adamus93 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Galerie - 1

Bardzo ładne wykonanie. U mnie też czeka w kolejce, choć boje sie druciaków i ich olinowania

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024