Piterkowiec
Na Forum: Galerie - 13
|
Dzień dobry,
mam przyjemność zaprezentować ukończony model żaglowca Amerigo Vespucci, zbudowany w skali 1:100, wydany przez wyd. Fly Model Gomix (wyd. II), w roku 2004.
No cóż … jakby nie patrzeć to kawał modelu i jego wymiary przedstawiają się następująco:
- długość ~ 115 cm (wraz z bukszprytem),
- wysokość ~ 60 cm (wraz z podstawką),
- szerokość ~ 25 cm (wraz z szalupami).
„Amerigo” budowałem od połowy 2023r. do chwili obecnej, przy czym przez prawie rok jego kadłub leżał „zapomniany” na komodzie. Ale się w końcu wziąłem w garść i dokończyłem pracę.
Krótka recenzja…
Bez wątpienia model jest wymagający i czasochłonny oraz na pewno dedykowany dla doświadczonych modelarzy. W zeszycie jest naprawdę sporo wszelakich rysunków montażowych i schematów, jednakże poprowadzenie prawidłowo olinowania było dla mnie wyzwaniem (chociaż mam już pewne doświadczenie).
Same schematy olinowania oceniłbym na „4” kę. Chociaż nie zawsze ów „schemat” odpowiadał na wszystkie wątpliwości. Niektóre „sznurki” musiałem uprościć gdyż zwyczajnie miałem już ich dosyć.
Z istotniejszych zmian z zakresu techniki, którą zastosowałem to kolejność montażu lin. Najpierw olinowanie stałe ale tylko obrysowe ( na linii bukszpryt – maszty) , potem olinowanie ruchome ( pełne ), a prawie na sam koniec reszta olinowania stałego ( m.in. wanty dolne i górne).
Ogólnie wg mnie model jest dobrze zaprojektowany, a poszczególne elementy pasują do siebie.
Generalnie model wykonany jest w standardzie, tzn. bez większych ingerencji w detale, gdyż nie jestem zwolennikiem ( należy rozumieć brak umiejętności) wysokiej waloryzacji :)
Od siebie dodałem flagi, zmieniłem kolor poszycia dennego gdyż w wycinance jest ono szare i wg mojej opinii kolorystyczne źle ono wyglądało. Tym bardziej, że przeglądając internet najczęściej dno było ciemno zielone lub w odcieniach brudnej/złamanej bieli ( akurat na szare nigdzie się nie natknąłem:) ) .
To co mi jeszcze nie pasowało to kolor pokładów, a zwłaszcza nadbudówek ( ... ), ale z biegiem czasu przyzwyczaiłem się do tych kolorów.
Z końcowego rezultatu jest bardzo zadowolony, cieszy oko oraz daje satysfakcję.
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do galerii.

--
Pozdrawiam
Piterkowiec
"Nawet najdalszą podróż zaczyna się od pierwszego kroku" Lao-tzu, chiński filozof
Post zmieniony (21-01-25 18:31)
|