Art
Na Forum: Relacje w toku - 4 Relacje z galerią - 5 Galerie - 27
- 8
|
Witajcie ponownie.
Przedwczoraj zbombardowano okolice LWOWA…
Dziękuję za Wasze wskazania co do burt. Ja się jednak skłaniam do jednej burty czarnej, ale pawęż rufową pozostawię białą. Ostateczną decyzję podejmę po oklejeniu poszyciem kadłuba.
Tymczasem, tak jak przewidywałem, była zacięta walka o oklejenie rufy.
Pracowałem przy prawej burcie, ale nie zdobiłem zdjęcia problemu, podam jednak reprezentatywny układ z burty lewej.
Otóż chcąc przykleić stewę rufową na wręgach wg kształtu z opracowania, powstaje takcie coś

Wersja po przyłożeniu kolejnej oklejki

Nie chciałem zbyt ingerować z kształt oklejek, aby jakoś to poukładać, nie ma też zapasu koloru. Podjąłem więc decyzję walki z wręgami wg zasady: „gdy uwiera szkielet, tym gorzej dla szkieletu” 😊

Następnie wymodelowałem pancerne podposzycie z odpowiednim podniesieniem stewy (do granicy jej plastyczności w dwóch płaszczyznach) - z podkładkami w miejscach zaznaczonych strzałkami

Efekt końcowy

Zapewne nie odpowiada to kształtowi oryginału, zresztą jak około połowa detali w naszej, kartonowej profesji 😊 , ale jako tako to wygląda. Oczywiście układ pasów łączących planki poszycia jest czystą fantazją autora, ale z tym trudno było mi już powalczyć, będąc ograniczonym kształtem planek.
Musiałem też od podstaw wykonać pawęż rufową. Porównanie do kształtu szkieletu w tym miejscu:

Te części z wycinanki nie pasowały. Dobrze, że burty są białe, posiłkowałem się wiec brystolem z własnym wydrukiem napisów.
Zmieniłem też pasy zakładek nitowych. Ich nowe wzory opracował Tomasz K., za co mu bardzo dziękuję. Pasy wydrukowałem na barwionce i choć na zdjęciach czerwień jest różna, w świetle dziennym jest prawie ok.

Tyle udało się z tego wycisnąć. Zastrzegam jednak, że mogłem popełnić błędy i oryginalne części z wycinanki, bez owych błędów, pasowały by idealnie. Mnie się to nie udało.
Z moich kombinacji i „skreśleń”, czytaj: cięć i demolki, jestem niemal zadowolony 😊
Za wyjątkiem Panny Julii, która nie mogła patrzyć na moje męki z wyżej opisaną rufą, a przede wszystkim słuchać słów, które w powszechnym odbiorze uważane są za obraźliwe 😉
Biorąc pod uwagę powyższe, Panna Julia nie wystąpiła w tej odsłonie
😊
--
W budowie: Pancernik Borodino; Wodnosamolot PBY CATALINA; Czołg MERKAVA Mk II;
Zbudowane ostatnio: STS Lwów;
Zapraszam do: http://art-modele.pl/
|