FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 
15-01-25 19:31  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
bomb007b   

Model wygląda świetnie, ale...cyt. "Z elementów waloryzacyjnych: lufa toczona, gąsienice, koła, jarzmo działa. Figurka czołgisty wydruk 3D."
Tak w uproszczeniu, to kartonowy jest tylko kadłub. Nie lepiej przerzucić się na modele plastikowe?

--

15-01-25 21:07  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
Łosiu 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Znowu się zacznie?

--
Się robi: coś...
skończone ORP Błyskawica 1:300 MO , OS2U Kingfisher 1:33 Orlik , Nowgorod 1:200 Pro-Model , Kamow A-7 1:33 Orlik , TKS 1:25 GPM , Od2 1:25 Modelik ,ISU-152 Modelik 1:25

16-01-25 14:19  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Ja bym zarządził sekcję zwłok, każdy skończony model na stół i oddzielamy papier od kleju, plastiku, farby i drutu. Jeśli masa kartonu jest mniejsza niż pozostałych składników to model nie godzien być papirowym: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

16-01-25 14:51  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Bez przesady chłopaki, reagujecie histerycznie:-)
Kolega bomb007b zadał neutralne pytanie, nie deprecjonując pracy autorów modelu, wręcz przeciwnie:-).
Każdy może sobie budować modele jak chce i z czego chce, ale nie brońcie nikomu zadawać pytań, czy wygłaszać opinii, szczególnie gdy mieszczą się w ramach kulturalnej dyskusji:-)

Model wygląda znakomicie, do czego już nas dwójka kolegów przyzwyczaiła, ale gdyby koła, lufa i gąsienice były z papieru, to mój szacun byłby jeszcze większy:-) Takie zboczenie:-)
Natomiast malowanie i brudzenie jest bezapelacyjnie wysokich lotów.

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

16-01-25 16:21  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

StuGu zgadzam się z Twoimi tezami i wnioskami za wyjątkiem twierdzeń o "zboczeniu" przejawiającym się wykonywaniem co trudniejszych elementów z kartonu na forum modelarstwa kartonowego. Logicznie rzecz biorąc "zboczeniem" jest raczej wykonywanie (czy częściej stosowanie kupnych) elementów z innych materiałów niż papier/karton/tektura.
Bardzo mnie ciekawi ewentualna odpowiedź autorów tego niewątpliwie pięknie wykonanego modelu na pytanie kolegi bomb007b, co decyduje o wykonaniu modelu w części z kartonu skoro są modele plastikowe także w skali 1/25 ? Brak tego modelu w plastiku, brak w modelu w tej skali ? A może kadłub łatwiej/szybciej/taniej wykonać z kartonu niż z arkuszy polistyrenu ?

--
Wicher 1:100 cz.3 , Wicher 1:100 cz.2 , Wicher 1:100 cz.1

19-01-25 18:12  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
Krys 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 42

Chciałbym odpowiedzieć na kilka pytań.
jhradca, modele w 1/25,1/24 można policzyć na palcach jednej ręki. A te z kolei są bardzo stare.
Łatwiej jest stworzyć coś nowego, niż przerobić to, co jest oferowane. Asortyment też nie jest zbyt duży. T 34/85, Su 100, tygrys, pare panter.
Producenci nie są zainteresowani naszą skalą...... niestety. Wydrukowanych 3D nie próbowałem kleić
Dlaczego karton, już się do tego przyzwyczaiłem. Dodatkowo używając tektury o różnej grubości imituję grubość płyt pancernych. W żadnym wypadku nie chciałem urazić „papierowych ortodoksów” . (choć już chyba ich nie ma). Zazwyczaj ktoś coś dodaje. Modelarstwo to dla mnie hobby, z którego „czerpię radochę”. Łączę karton, żywicę, plastik,metal w jedną całość i podoba mi się to, co z tego wychodzi.I w żadnym wypadku nie proszę Cię, abyś za mną podążał. Każdy ma swoją własną ścieżkę.
Dziękuję za wasze komentarze i słowa uznania dla tego co robię.
Pozdrawiam wszystkich
Aleksander.

--
KARTONOWY TUR
Zrobione: BTR 60 PB, PTS, ZU 23-2, Bofors wz.36 plot, C2P, Pz.Kpfw I Ausf F, H 13 C Sioux, Grecka Cerkiew, TKS, Kfz 14 Adler, Aerosanie RF-8,Bofors wz.36 37mm ppanz., drezyna TK, drezyna R, wz.29, wz.34,Putiłówka,Aerosanie NKL-16/42,Starachowicka
W budowie: Su 76

Post zmieniony (19-01-25 18:13)

19-01-25 21:18  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Ja akurat nie jestem ortodoksem kartonowym ani nawet kartoniarzem standardowym. Np. w klejonym shermanie wykorzystuję zarówno elementy żywiczne jak i drewnianą lufę a cały model będzie malowany więc akurat w pewnym sensie podążam Twoją drogą. Przyłączyłem się do pytania bo po prostu byłem ciekawy motywacji. Robienie kadłuba z kartonu wydaje mi się trudniejsze/dłuższe niż z tanich i dostępnych w różnych rozmiarach i grubościach formatek polistyrenu. Odpada problem robienia szkieletu czy impregnacji kartonu aby się nie strzępił i lepiej obrabiał.

--

19-01-25 21:33  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Dzięki Krys za wstawienie odpowiedzi od Aleksandra.
Zgadzam się z tymi słowami, co zresztą wcześniej też napisałem:-)
Fajnie by było, gdyby kiedyś panowie podzielili się jakimś poradnikiem, jak malują i brudzą swoje modele, taka wartość dodana do tych pięknych prac, z której na pewno wielu by skorzystało:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

20-01-25 08:01  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Zgadzam się ze zdaniem, że nie ma to najmniejszego znaczenia, kto, jak i z czego sobie buduje. Liczy się zabawa i fajny model na końcu, a ten niewątpliwie jest, więc roztrząsanie procentowe ile papieru a ile plastiku jest totalnie bezsensu.

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

20-01-25 11:35  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
jhradca 

Na Forum:
Relacje w toku - 5

Ani ja ani kolega bomb007b nie rozstrząsa procentów. Chodzi o powód użycia danego materiału niezależnie czy to jest karton czy żywica. Dla mnie jest to ciekawe tak jak technika wykonania poszczególnych elementów. Jeden robi maszty z drutu i lutuje, drugi z drewna a trzeci z plastikowych prętów. Większość modelarzy jest chyba ciekawa dlaczego modelarz taką wybrał technikę czy materiał albo klej. W relacji Wichra, dostawałem tego typu pytania i to wielokrotnie i wyjaśniałem dlaczego użyłem ten materiał a nie inny. Nie widziałem powodu aby się na takie pytania obrażać "bo co komu do tego ile cukru w cukrze".
Aleksander wyjaśnił, że się przyzwyczaił stosować karton i w zasadzie wystarczyło tak odpowiedzieć koledze bomb007b. Ale teoretycznie mogł być inny istotny z modelarskiego punktu widzenia powód.
Z czego i jak ma moim zdaniem znaczenie. To forum modelarskie i zadawanie także pytań z czego i jak jest jego immanentną cechą. Chyba, że chodzi tylko o miejsce do wstawiania galerii a forumowicze są tylko od dawania lajków.

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024