FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 
14-01-25 19:39  [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
Krys 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 42

Przedstawiam Państwu nowy, wspólny projekt Aleksandra Nikitina i Siergieja Jastrebowa.
Model ciężkiego radzieckiego działa samobieżnego SU-152 (pierwotnie Obiekt 236, KW-14, SU-14) z czasów Wielkiej Wojny Ojczyźnianej. Zbudowany na bazie czołgu ciężkiego KW-1S i uzbrojony w potężną haubicę 152 mm ML-20S.
Podstawą modelu była wycinanka wydawnictwa Answer. Skala 1:25. Projekt Macieja Herbuta.
Zgodnie z wypróbowaną technologią, korpus impregnowany cyjanoakrylem, następnie naniosłem imitację pancerza, spawy.
Z elementów waloryzacyjnych: lufa toczona, gąsienice, koła, jarzmo działa. Figurka czołgisty wydruk 3D.
Malowanie i brudzenie- Siergiej Jastrebow.
Podkład Gunza 1500, farby spirytusowe Jim, AMMO oraz AK. Weathering AMMO i AK, pigmenty ZIP. Używano także markerów i kredek.

Opis i zdjęcia A. Nikitin

--
KARTONOWY TUR
Zrobione: BTR 60 PB, PTS, ZU 23-2, Bofors wz.36 plot, C2P, Pz.Kpfw I Ausf F, H 13 C Sioux, Grecka Cerkiew, TKS, Kfz 14 Adler, Aerosanie RF-8,Bofors wz.36 37mm ppanz., drezyna TK, drezyna R, wz.29, wz.34,Putiłówka,Aerosanie NKL-16/42,Starachowicka
W budowie: Su 76

15-01-25 00:50  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Piękny kawał luja... Imitacje spawów wręcz idealne👍
Szkoda tylko, że kół nośnych nie przetoczyłeś na papierze ściernym i filcu... były by nie do odróżnienia
od prawdziwych na czarno-białym zdjęciu a zużywały się w potwornym tempie \m/
Noo i lufa jak na paradzie, zbyt czysta IMO...
Generalnie piękny model👍

--
GG 6801515

15-01-25 07:52  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Jak zwykle piękne wykonanie.
Oprócz lufy przyczepiłbym się do tego, że miejscami jest za bardzo błyszczący.
Ale to może wina zdjęć.

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

15-01-25 09:12  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
Jasiek 

Na Forum:
Relacje w toku - 7
Relacje z galerią - 9
Galerie - 3

Kawał świetnej roboty! No i malowanie fajnie wyszło. Ja jeśli robię maszynę styraną polem walki to na koniec nakładam bardzo mocno rozrzedzony kolor buff, czyli taki kolor kurzu na cały model. Nic się wtedy nie błyszczy a i kolory są mniej intensywne, takie fajnie stonowane.

--
Pozdrawiam!

15-01-25 09:26  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Świetnie się model prezentuje. Brawo. Mistrzowskie wykonanie.
Jednak to jest tylko model i w moim odczuciu do pełnego obrazu brakuje choćby symbolicznej podstawki uzasadniającej te realistyczne zabrudzenia.
Czołgista jest więc to już jakby mini diorama. Taka podstawka choćby minimalna stworzyła by spójną, kompletną całość.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

15-01-25 10:51  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Ładny...
hehe, Gdyby to był Twój Krys, to nie śmiałbym się nawet tak odzywać, ale ponieważ nie jest, to napiszę, że Łosia był ładniejszy: ] bardziej przypadł mi do gustu, ehehehe: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

15-01-25 15:12  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
Chopin 

Na Forum:
Relacje z galerią - 1
Galerie - 48

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Ta kupa złomu na stonogach, jako obiekt rzeczywisty, nie robi na mnie żadnego wrażenia (mam w planie reanimacje takiego trupa modelarskiego, ale do stanu wraku), choć jako model jest OK. Ale to akurat jest nieistotne...

Macie tu Panowie, i zapewne też Panie, wreszcie dobry przykład, jak powinny wyglądać figurki w waszych modelach. Bo to co było tu dotychczasowo, przy innych okazjach, prezentowane to są jakieś wyroby kinderniespodziankowe, niegodne tych modeli. A tu jak widać można się było przyłożyć do tematu, a nie odwalić chałę ;-P I to jest ta wartość dodana do modelu, a nie zapchaj dziura na sztukę ;-)

--
Pozdrawiam!
Chopin

Moje galerie. Nie chce mi się już walczyć z hostingami. Nie pasuje taki układ? Nie zaglądaj.

15-01-25 15:35  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
Borowy 

Na Forum:
Relacje z galerią - 13
Galerie - 3

- 2

Witam. Tradycyjnie już wspaniałe wykonanie. Wspaniałe pod każdym względem. Gratulacje !

--

Wykonane:
ORP Błyskawica , ORP Piorun , Torpedowce Kit i Bezszumnyj , Torpedowiec A-56 , Torpedowiec ORP Kujawiak , ORP Burza - stan na 1943 r , Pz.Kpfw. III Ausf J , T-34 , IS-2, Komuna Paryska , Sherman M4A3 , Star 25 - samochód pożarniczy , Zlin 50L/LS , Gaz AA , PzKpfw. VI Tiger I Ausf. H1, Krupp Protze OSP,

W budowie:

Pozdrowienia z krainy podziemnej pomarańczy !

15-01-25 17:05  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
Łosiu 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 4
Galerie - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Bardzo fajny model. Karaś, dzięki, ale ja właśnie chciałbym mieć taki efekt malowania i brudzenia, ten mój to efekt braku umiejętności i czasu na dodatkowe etapy technologiczne :-) (żałuje braku lakierowania przed brudzeniem, było przez to trochę problemów)

Piszesz o elementach waloryzowanych. Skąd Aleksandr miał takie jarzmo ? Jest inne niż moje, więc jedno źródło odpada ;-) Sam rzeźbił?

--
Się robi: coś...
skończone ORP Błyskawica 1:300 MO , OS2U Kingfisher 1:33 Orlik , Nowgorod 1:200 Pro-Model , Kamow A-7 1:33 Orlik , TKS 1:25 GPM , Od2 1:25 Modelik ,ISU-152 Modelik 1:25

15-01-25 18:59  Odp: [G] SU 152 1/25 Answer A. Nikitin
gadu   

1: Czy wydruk 3d to: lufa toczona, gąsienice, koła, jarzmo działa i figurka czołgisty?
2: Co to jest "lufa toczona"?
3: Masz jakieś fotki z okresu budowy?
4: Model świetny, pozdrawiam

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024