FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
12-01-25 21:21  [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Cześć,

Po zakończeniu ciągnącej się relacji z budowy StuGa z WAK-u, casting na kolejny model, który trafi na matę nie był prosty:-) Z jednej strony pancerka to dziedzina, gdzie czuję się najpewniej, ale z drugiej strony trochę mnie to wszystko znużyło i postanowiłem zrobić małą - dosłownie i w przenośni, odskocznię od głównego trendu:-)

Na matę trafiła niepozorna lokomotywa wąskotorowa Maffei WLs typ Bd, wydana w 2022 roku przez ORLIK. To chyba jedna z najmniejszych lokomotyw jakie widziałem i może właśnie dlatego w pewnym momencie mnie tak urzekła:-)
Co ciekawe, oryginał znajduje się w Stacji Muzeum w Warszawie

Na początek zwyczajowo okładka:

Autorem modelu jest Jacek Tryc i jest to podobno jego debiut:-)
Mam nadzieję, że za wielu chorób wieku dziecięcego nie będę musiał doświadczać:-)

Model wydaje się prosty, chociaż jest parę elementów, do których należy się dodatkowo przyłożyć - bo to, że trzeba sklejać czysto i starannie to wiadomo, chociaż ja do końca tego nie jestem w stanie opanować:-)

Zacząłem od wycięcia otworów na osie kół i nie tylko - najpierw w częściach kolorowych, a potem tą samą sztancą zaznaczałem rozstaw otworów na tekturze - części posłużyły mi za wzornik.
W ten sposób chciałem uniknąć uszkodzenia tych otworów, głównie w częściach zewnętrznych, co chyba się udało:-)

Do podklejonych elementów bocznych ostoi dołączyły inne jej części składowe. Wydawało się to wszystko dziecinnie proste.
Niestety okazało się, że wewnętrzne prostokąty są nieco za szerokie, albo użyłem do podklejenia boków ostoi zbyt grubej tektury.
W instrukcji jest mowa o grubości 0,8mm, ja miałem 0,85, ale po przymiarce rozbieżności były znacznie większe, przynajmniej na moje jedno kaprawe oko:-)

Po docięciu elementów wszystko jako tako się spasowało, więc mogłem zacząć doklejać kolejne części - głównie czarne:-)

A propos czarnego - widziałem wiele modeli, w których kolor czarny odbiega znacznie od statystycznego pojmowania tego koloru, ale akurat tutaj nasycenie tego koloru jest jak na mój gust - bardzo dobre. Porównywałem go z innymi arkuszami, np. barwionymi w masie i nie miały do tego orlikowego startu:-)

Najciekawszym i chyba najtrudniejszym elementem na początkowym etapie było wykonanie koła zębatego wraz z osłoną. Osobiście pasek osłony zaprojektowałbym odwrotnie - to znaczy jako zewnętrzną część, opierającą się na dwóch półokrągłych elementach z każdej strony. Autor zaproponował system odwrotny, który komplikuje ładne sklejenie tego elementu, ale dało się coś z tego wyrzeźbić - oczywiście na styk:-)
Śrub nie ma przewidzianych w opracowaniu, więc dorobiłem we własnym zakresie.
Po analizie zdjęć stwierdzam natomiast, że otwory, w których znajdują się śruby są nieco za duże, więc śruby są też delikatnie większe, ale akceptowalnie:>

Zawsze, gdy zaczynam nowy model, dostaje białej gorączki w związku z koniecznością wymieszania farb do retuszu.
Tym razem udało mi się dobrać kolory wśród markerów Real Colors firmy AK Interactive - co ciekawe, zupełnie "na czuja":>
Czarny i czerwony pasują bardzo dobrze, zielone (oliwkowe) kupiłem dwa, ale tutaj jest już gorzej, być może będę musiał skorzystać jednak ze standardowych farb. Podobnie ma się sytuacja z kolorem szarym, którym pomalowana jest w środku budka maszynisty.

Te markery to efekt moich niedawnych poszukiwań czegoś, czym mógłbym zastąpić np. pomalowanie kawałka drucika czy innego materiału na czarno jako podkład, by go potem pomalować na kolor docelowy. Wcześniej musiałem do tego wyciągać aerograf, a chciałem sobie skrócić męki:-)
Są one dość popularne wśród modelarzy plastikowych i nieźle się chyba sprawdzają:-)

Ostatnimi pracami przy pierwszym etapie budowy (ostoja) było wykonanie stopnia oraz nitowanie powstałego tworu:-)
Stopień wykonałem z kawałka taśmy plastikowej do pakowania. Ma ona jednak tę właściwość, że wyginanie jej w wzdłuż jest możliwe, natomiast próby w poprzek kończą się jej złamaniem.
Podgrzałem jej kawałek nad świecą i starałem się nie zniszczyć jej przy wyginaniu, ale wyszło tak sobie:-)
Same ryflowanie, o które chodziło, jest nieco zbyt ordynarne, bo na rzeczywistym obiekcie jest bardziej subtelne. W grę wchodził jeszcze zakup blaszki Abera z takim wzorem, ale stwierdziłem, że nie będę już kombinować:-)

Po pierwszych dniach pracy z tym modelem mogę powiedzieć jedno - odskocznia, mimo że nie jest aż tak daleka (w końcu to też pojazd) - sprawdziła się jako pomysł na podkręcenie weny:-) Zobaczymy, czy będzie tak dalej, bo najtrudniejszym etapem budowy jest tutaj silnik, ale to dopiero za jakiś czas:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze / MAFFEI WLs typ Bd

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

12-01-25 21:50  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
Wojtuś 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 3

No kto jak kto, ale Ty takiej kratki na stopniu nie zrobisz? :>

Ciekawa odskocznia, chętnie popatrzam

--

"Tak tak, nie tylko żuczki potrafią ulepić z byle g.... cos ciekawego:-) Modelarze to ich bliscy pobratymcy:-)" - StuG

12-01-25 22:11  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Fajna maszynka. Sporo wartościowych zdjęć oryginału w sieci więc w Twoim wykonaniu model od tegoż oryginału będzie się pewnie różnił tylko skalą :-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

12-01-25 23:09  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
Bialy 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 9
Galerie - 37

- 7

Grzesiu będę w Warszawie w tym tygodniu to mogę to cóś obfocić :-)

12-01-25 23:52  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 22
Galerie - 27

- 47

Grzesiu, wrzucam Ci link do filmu kolegi ze studiów - inżynier lotnictwa z kolejowym zboczeniem - masz tam sporo materiału do budowy modelu.

https://youtu.be/eS12KgM_L34?si=HheCphXqpvBhBGh1

--
http://messer.cba.pl

13-01-25 10:43  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 12
Galerie - 6

- 2

Dziwny ten czołg, ale ja się słabo znam... :D
Nie wiem, co w sobie mają pojazdy szynowe, w szczególności lokomotywy, ale skutecznie nęcą ;) Może niedługo do Ciebie Grześ dołączę z jakimś projekcikiem ;)

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry modelarz sklei model każdego, nawet najgorszego projektanta.
Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat

13-01-25 13:24  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
guns 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 4

Dodał bym tu jakąś armatę.
Nie bardzo mi pasuje StuGu bez działa :)
Na serio to powiem że wieniec zębaty wygląda jak spod igły
a raczej z frezarki obwiedniowej .
Pryma sort!

--
Tomek

13-01-25 14:02  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
ceva 

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 6
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 28

- 4

--
Sterczące kolce Pondijusa, ostre grzebienie Daktyloskopei, Trygla i latający Wieprzoryb
są niczym wobec Bestii która nas gnębi...

Nie zabijam, nie kradnę, nie wierzę.

GUZZISTI & LANCISTI

16-01-25 07:50  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
bronek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1

Ja tu widzę jeszcze platformę a na niej czołg i wtedy będzie coś z armatą i gąsienicami :)

--
Pozdrawiam
Bronek

16-01-25 15:36  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Takie to brzydkie że aż ciekawe a w Twoim wykonaniu z pewnością będzie jeszcze ciekawsze :)
Zasiadam na widowni👍

--
GG 6801515

16-01-25 20:18  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
szad 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 18

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

I ja popatrzę bo przecie to cywil.

16-01-25 22:32  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

No to zostałem zaskoczony…!
Ale i tak się cieszę, bo w Twoim wykonaniu najprostszy model to Perelman warsztatowa !
Przedsmak już jest, czekam na kolejne odcinki !

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

02-03-25 09:08  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
tofiki 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 10

Będąc w Warszawie odwiedziłem muzeum i zrobiłem mnóstwo fotek jakby co to służę nimi Grzesiu

--
IN-NY Dom Kultury Ruda Ślaska

20-03-25 16:48  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Po ostrym starcie przyszedł czas na pewne perturbacje, które spowodowały zwolnienie procesu budowy do totalnego minimum.
W dużym skrócie walczyliśmy o zdrowie i życie naszej kotki Zuzi, co sprawiło, że przez 1,5 miesiąca modelarstwo nie było moim głównym zainteresowaniem.
Na szczęście udało się na razie doprowadzić kotkę do ładu, chociaż walka nie jest jeszcze zakończona.

Wróciłem do pracy nad modelem, ale nie była to droga usłana różami.

Nie będę wchodził w szczegóły, ale jest dużo drażniących niedoskonałości, które zwalam na karb choroby wieku dziecięcego projektanta:-)
Jakoś o tym wiem, że tak będzie, a jestem zawsze zdziwiony:-)
Błędne oznaczenia części do podklejania, niekonsekwencja, niedokładna instrukcja, praktyka i teoria nie idące w parze - to tylko tak na marginesie.

Gdzieś przeczytałem, że obiekt rzeczywisty, który znajduje się w Warszawie, został skrupulatnie pomierzony, aby powstał ten model. W mojej ocenie, nie do końca tak jest, bo wiele rzeczy jest pominiętych, albo źle zinterpretowanych (nie wiem jak to wytłumaczyć inaczej) przez autora.

A teraz wracamy do budowy.

Budka maszynisty - dosłownie. To wszystko jest bardzo małe i proste, ale niestety instrukcja i elementy zawarte w modelu nie ułatwiają zbudowania prawidłowej konstrukcji. Albo nie pasowało do miejsca przyklejenia na szerokość, albo na długość. Trzeba było więc mocno kombinować ze ściankami.
Koniec końców coś udało się ulepić. Od siebie dodałem nity na każdej powierzchni, gdzie takowe były.
Sam popełniłem błąd, bo kątowniki na podłodze powinny być przymocowane śrubami. Nie chciałem tego zmieniać z uwagi na duże ryzyko uszkodzeń.
Duży problem sprawił mi szary kolor retuszu. Jak zwykle zresztą, retusz poprawiam przez całą budowę, a na końcu przy brudzeniu i tak nie ma to większego znaczenia:-)

W dalszej części prac skupiłem się na wykonaniu dźwigni hamulca.
Konstrukcja zaproponowana przez autora była dość uproszczona i nieco za niska z powodu zbyt małej rączki samej wajchy.
Dodałem kilka elementów, przerobiłem to i owo, aby upodobnić ją do oryginału.
Dałem sobie jednak spokój z wykonywaniem zębów na których zaczepia się hamulec.

Przed wklejeniem dźwigni do budki, wykonałem siedzisko maszynisty.
Górną część wykonałem z listewek, pomalowanym i nieco postarzonych, obdrapanych. Pewnie przy generalnym weatheringu, będę jeszcze coś przy niej robił. Kolor podstawy zmieniłem na czarny, bo boki były w wycinance szare, a przód czarny.
Aby to wszystko wpasować w odpowiednie miejsce musiałem nieco przeszlifować gotowy element, by jako tako prosto siedział
Na tylnej ścianie są w oryginale jakieś część zawiasów, być może było tez jakieś oparcie, ale dokumentacji brak:-)

Koła.
Mam co prawda cały zestaw elementów wycinanych laserowo, ale jak zwykle prawie z nich nie korzystam.
Koła też postanowiłem wykonać, a przynajmniej spróbować zrobić samodzielnie z elementów zawartych w modelu.
Warstwę zewnętrzną, jeśli można ja tak nazwać, rozciąłem na dwie części, by łatwiej było wycinać i szlifować krawędzie.
Połączyłem wszystkie warstwy, ale z oklejek kół nie skorzystałem, bo rozdrażniło mnie to, że były za duże.
Poszlifowałem, pomalowałem, nawet kolor szary dobrze współgrał z tarczą wewnętrzną koła:-)

Elementy wiązarów były dość trudne do wycięcia z uwagi na okrągłe zakończenia elementów.
Ponieważ wycinanie skalpelem niosło ryzyko mniejszej lub większej kanciastości tych części, postanowiłem odciąć maksymalnie dużo naddatku, a potem zeszlifować na okrągło pozostałą, białą część, aż do linii obrysowej.
Bardzo dobrze sprawdziły się tutaj ściereczki szlifierskie firmy 3M, które zakupiłem we wszystkich dostępnych gradacjach - 400/600/800/1000/1200/1500.
Świetnie się sprawdzają, szczególnie, gdy mamy do czynienia z obłymi powierzchniami, ale nadają się do wszystkiego. Przy tym są bardzo skuteczne i trwałe, bo po zabrudzeniu, wystarczy je umyć i osuszyć. Polecam:-)

Koła umieściłem na osiach wykonanych z pręcika plastikowego Tamiya 2mm, którego zresztą używam cały czas, bo w tym modelu większość szablonów ma ten wymiar:-) Na razie ich nie polerowałem, jeszcze nie wiem w jakiej konwencji będę budował ten model - czy jeżdżącej z epoki, czy może jako eksponat muzealny po przejściach:-)

Tak prezentował się model na dzień wczorajszy, bo obecnie jest wyposażony już w zderzaki. Ale o tym już w kolejnym odcinku:)

--
StuGu

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

20-03-25 22:29  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

wbrew temu co piszesz, ta chyba jednak dzierży palmę najmniejszości :)

a Mafei jest fajna, bo wszystko co małe jest fajne
a jak fajnie sklejone jak twoje to jeszcze fajniejsze

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

20-03-25 23:12  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Dziękuję za kolejną solidną porcję Twojej modelarskiej magii !
Trzymam kciuki za zwierzaka, bo sam mam w domu seniorkę marki York.

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

21-03-25 09:21  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Żółtodziób - wbrew temu co piszesz, nie napisałem, że jest najmniejsza, tylko jedną z najmniejszych, jaką widziałem:-))) Po drugie lokomotywa Siemens jest większa od Maffei, bo wymiary modelu, który buduję to (przynajmniej w teorii): 12,8x4,6x7,6 cm.
Ale fakt pozostaje faktem - małe jest piękne (chociaż złośliwy twierdza, że duże jest tańsze:-))
Kiedyś nawet chciałem zakupić tego Siemensa, bo wydawał mi się właśnie taki mały, ale to spora kwadratowa "beczka", w dodatku bardzo wysoka przez te druty:-)

MARIUSZ - dzięki stary druhu za słowa otuchy:-) No i dzięki, że ciągle trwasz przy wypocinach starego dziada:-)

--
StuGu

21-03-25 09:40  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Grzechu,
Ledwo zacząłeś a tu już koniec widać na horyzoncie ;)
Na 3 zdj. W pierwszej chwili pomyślałem: Ale zarąbisty pilnik do drewna 😆 Dopiero po chwili zaskoczyłem że to raster...
Co zaś do małych modeli to się zgadzam i popieram 👍
Pozdr.

--
GG 6801515

21-03-25 19:12  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
tofiki 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 10

Podoba mi się twoja praca. Ja ze względów na nadmiar niedokończonych modeli odłożyłem swój do pudełka. Wydaje mi się że super prezentował by się tak jak stoi na Stacji Muzeum

--
IN-NY Dom Kultury Ruda Ślaska

21-03-25 20:04  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

faktycznie. Siemens większy
Pewnie wydaje się mniejszy bo jest normalnotorowy
StuGu mam propozycję - sklej oba i postaw je obok siebie - będzie pięknie

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

21-03-25 21:01  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
Rafael 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 6
Relacje z galerią - 12
Galerie - 6

- 2

Jaroslav - miałem dokładnie takie samo wrażenie i zastanawiałem przez dłuższą chwilę, po co tam pilnik :D Ale kolejne zdjęcia szybko wyjaśniły zagadkę...
Grześ, podglądam, podglądam... Nazbierałem sobie 1:45 i teraz się zastanawiam, czy na moje okulary to nie za mała już skala :D

--
Pozdrowienia
Rafael
LSM member ;)

Dobry modelarz sklei model każdego, nawet najgorszego projektanta.
Dobry projektant zaprojektuje model który sklei każdy, nawet najgorszy modelarz.
Kat

24-03-25 12:35  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
El Comandante 
moderator

Na Forum:
Relacje z galerią - 6
Galerie - 13

Oczywiście, jak zwykle, genialne wykonanie. Precyzja, czystość... Na zdjęciach zawsze wychodzą jakieś babole a tutaj nie widać żadnych. Jak Ty to robisz?

Tradycyjnie muszę też wspomnieć że koła pierwsza klasa!

--
>> El Comandante - dla znajomych Renia <<
GEKOn

24-03-25 18:38  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
Krystian 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 39
Galerie - 31

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 7

- 3

Zacny czajniczek powstaje, a parowozy to jak pancerka tylko cywilna.
Pozdrawiam.

--
First comes smiles, then comes lies. Last is gunfire

ŁSM

16-06-25 00:09  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
Kwiatek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 5

Mordo, dlugo nie sledzilem tego, co masz na warstacie, ale przeskoku z panzerki na lokomotywy to sie nie spodziewalem ;). A kiedy ukonczysz budowe?

--
Malowaniu modeli mówię głośne TAK ;-)

Zakończone: T-40, Przodek
Nowe: T-26, Monitor "Warszawa"

16-06-25 09:52  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Kwiatek, chłopie o twarzy ociosanej jak bela drewna, gdzieś Ty był?;-)
Nie martw się, ta lokomotywa skutecznie zniechęciła mnie jak na razie do przejścia na pojazdy szynowe i wracam do macierzy:-) Szczegóły wkrótce.

P.S. Odezwij się, bo już 100 lat nie mieliśmy kontaktu:-)

--
StuGu

16-06-25 15:07  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
Kwiatek 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 5

>> Nie martw się, ta lokomotywa skutecznie zniechęciła mnie jak na razie do przejścia na pojazdy szynowe i wracam do macierzy:-) Szczegóły wkrótce.

No i prawilnie.

A ten mail w Twoim profilu jest aktualny? Jak nie, to w moim jest aktualny w przeciwienstwie do relacji z GEKO ;).

--
Malowaniu modeli mówię głośne TAK ;-)

Zakończone: T-40, Przodek
Nowe: T-26, Monitor "Warszawa"

17-06-25 08:57  Odp: [Relacja] Wąskotorowa lokomotywa spalinowa MAFFEI WLs typ Bd - ORLIK 10/2022
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Oooo StuGu struga ciufcie, hehe tego jeszcze nie grali: ]

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024