Brystol
Na Forum: Relacje w toku - 5 Relacje z galerią - 6 Galerie - 26
W Rupieciarni: Do poprawienia - 2
|
Panowie, dzisiaj zero sklejonego, a ględzonego, glendu smendu.
Wróciłem do miętoszenia żagla, pociełem go na pasy, nie dlatego , bo żagle to panie z pasów, ino po to, aby mie było je łatwiej obdzierać ze skóry, jak cieńsze , to sie lepiej miętolą.
Tutaj właśnie obdarte pasy i ich pozwijane skalpy obok.
Reje co prawda mam już gotową, ale spróbuję zrobić drugą, bo mie natrętne głosy w głowie namawiają wyzywając przy tem , dziadu jeden i jeszcze takie tam.
Reja w replice została zrobiona z dwóch pni modrzewiowych połączonych ze sobą w sposób podobny jak na tym szkicu poniżej.
Rysunek z niemieckiego wydania "Maszty, reje i olinowanie", autor Orazio Curti
Reja repliki ma długość 14,6 m, 24 cm średnicy w części środkowej, 14 cm na końcach.
Obie części są połączone na długości 8-miu metrów, wzmocnione ośmioma drewnianymi kołkami oraz 10-cioma opaskami z liny propylenowej o średnicy 12 mm.
Te opaski na reji można zobaczyć i jak kto matematyk, to policzyć na zdjęciach w internecie.
Te wymiary to wg przepisów niemieckiego urzędu klasyfikacyjnego dla drewnianych statków żaglowych, wtedy jeszcze Germanischer Lyoyd, replika była budowana w latach 1988-1991.
Rozważano wtedy budowę reji z jednego pnia, ale za zaleceniem Muzeum w Bremerhaven, które nadzorowało budowę i zgodność historyczną, zrobiono reję z dwóch.
No to panie dzieju , będę próbował zrobić też z dwóch patyków, ino bez kołków, a na wikol, panie, na wikol.
te białe patyki to ino przyłożone, będą zeszlifowane na zakładke na 8 cm.
maszt na dole w trakcie pogrubiania balsą,aby potem zrobić na odcinku ok.2 cm na kwadratowo.
Jak mie sie uda z ta reją , to polece sie pochwalić do sąsiada i Paniom w Salonie też, może mie w końcu przestaną obśmiewać, że jakieś bzdety z papieru lepie, a jak jeszcze im to pokaże na jednogroszówce, to już chyba je całkiem zatka , a ja sie będę nadymał.
--
brystol jest gupi! lalalalaala!
Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt
Post zmieniony (09-02-25 17:55)
|