FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 5 z 7Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  ->  => 
24-01-25 21:57  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
szad 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 5
Galerie - 17

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Szanowny, kartonowy Kolego z twardszego papieru, Bristolu.
Dziękuję uprzejmie za poglądowy filmik, Wyjaśnia on, ten filmik wszystko co w temże temacie jest potrzebne. Czyli całe klu.
Ja już wcześniej znalazłem jak on, ten napęd działa, niemniej jednak przyda się on dla innych wściekłych szczurów lądowych.
Bardziej jednak mą ciekawość zaspokaja druga część Twej odpowiedz, o tym urzędzie co to wydaje certyfikaty, aby repliki, takie jak rzeczona Koga pływać mogły po morzach i oceanach a szczególnie po ich zasilających w wodę dopływach.
Tego właśnie nigdzie nie znalazłem.
Jeszcze raz z modelarsko, sklejarsko, frajdolarskim pozdrowieniem, dziękuję.
Szad.

PS. Pozdrów wszystkie panie z zakładu fryzjerskiego, bo to widać bardzo obeznane z życiem osoby.

--

Post zmieniony (24-01-25 22:06)

24-01-25 22:18  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Właściwie wszystko co pływa musi mieć zgodę, czyli dokumenty Polskiego Rejestru Statkòw, między innymi świadectwo klasy , PRS kontroluje wszystko, statki budowane są wg przepisów PRS, bąka nie można puścić bez ich świadectwa, zresztą nawet ten bąk musi być wyprodukowany wg norm PRSu. Wszystko np koła ratunkowe, też musi mieć ich atest

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

25-01-25 20:15  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie,mała aktualizacja, zaczęłem wypełniać wnętrze pokładu, tu na prawej burcie, zamontowałem dwa polery, belka pod nimi będzie jeszcze trochę poprawiona krętaczym matactwem.
Panowie, na drugim planie widać rozpoczętego świeżo kolejnego rozgrzebańca , ta sama skala , co koga,(kto zgadnie, niech łapie co popadnie) a to dlatego, że zwolniły mie sie moce przerobowe, gdyż postaniłem dozgonnie i absolutnie skończyć z lepieniem militarnego złomu wszelakiej maści, wszystkie rozgrzebane na śmietnik !, a jest tego kurde bolek , jest.

Zostawie tylko te kilka z relacyj tutaj , dwa mesie, Grom, kuter, italiano i U16, jak je kiedy może skończe, to wstawie galeryjum

Syfilitykum na pokładzie dziobowym zostawiłem , ku przestrodze, aby nie chodzić w butach po pokładzie i nie szurać , bo sie politura rysuje.

--

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

Post zmieniony (25-01-25 20:19)

25-01-25 20:34  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Brystolu
Germanische Lloyd już nie istnieje.
Najpierw w 2013 (chyba) został wykupiony przez DNV i powstało DNV GL
a potem GL zostało z nazwy usunięte. Jakieś 2-3 lat temu

Wiem, bo od 19 lat pracuję w DNV...

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

Post zmieniony (25-01-25 23:51)

25-01-25 20:59  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

to nie wiedziałem, panie dzieju, nie siedze w temacie, popatrzyłem teraz, najpierw to była fuzja, a potem ich całkiem zjedli.
globulizacja Z

--

Post zmieniony (25-01-25 21:02)

25-01-25 22:40  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Strzelam z łuku by nie było huku - ten kadłub obok kogi to... jacht kajzera Meteor z końca XIX w.

26-01-25 15:57  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ryszardzie, celnie, to pierwszy z pięciu Meteorów kajzera.

Cysorz to ma klawe życie, jak mu sie zechce, to sobie yacht kupi, jak ja bułkę.
Zaczynam go robić razem z kogą, bo to też model p.Alvara Hansena i takie ładniusie kolorki ma

Nie będę mnożył bezpłodnych relacyj (pokazał okładke i szkielet, a potem zniknął) ino od czasu do czasu, w tej relacji, ale na drugim planie pokaże podstępy w jego budowie.

a w kodze robie płot na lewej burcie, stachety nie są pojedyncze, ino trzeba ciąć z długiego kawałka, a później przyjdzie walec i wyrówna.

Kasztel ma "wnętrze", ściany zewnętrzne na tekturze 1mm, obkleja sie "wnętrzem".

--

Post zmieniony (26-01-25 16:00)

28-01-25 18:00  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, między jedną sztachetą, a drugą, w pomiędzy tym czasie robie domek.

Domek jest można powiedzieć trochę zdetalizowany, na zewnątrz i wewnątrz, detalizacje częściowo pominąłem, zamiast wycinać drugą strone, to zamalowałem farbą z kredki, a jak sie głos w głowie będzie pytał, czemu, to mu powiem, że co mu do tego.
Komin na dachu domku też jest,

We wraku znaleziono kilkanaście przedmiotów, narzędzia, gwoździe, but skórzany i drewniany instrument muzyczny.
Czy któryś z Szanownych Panów Forumowiczów zgadnie, co to za instrument ?

--

Post zmieniony (28-01-25 18:03)

28-01-25 18:22  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Sedes.

28-01-25 21:09  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ryszard, zgadza się, ten instrument to kibelek,abo wC, g-racz, jak to woli.

Znalezisko okrzyknięto najstarszą zachowaną toaletą okrętową na świecie.
Między innymi po śladach gwoździ zidentyfikowano jej miejsce, na prawej burcie, w tylnej, wystającej nad wodą części kasztelu , wyroby plumsały prosto do wody.

Na modelu jest umiejscowiona na pokładzie, była pod pokładem- a delikwentowi wystawała głowa, abo troche korpusu,- tak stoi w tym artykule.

Nie będę jej przyklejał, a białe pola zamataczę łatką z desek pokładu.

Na replice z Kilonii, początkowo też taka była, zanim zamontowano nowoczesną.

Zdjęcia tutaj pochodzą z artykułu w roczniku Deutsches Schiffahrtsarchiv 4-1981.

--

Post zmieniony (29-01-25 10:06)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 5 z 7Strony:  <=  <-  3  4  5  6  7  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024