FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
10-01-25 21:27  [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, pozbyłem sie wojowców, to sie miejsce zwolniło na cywilce.

Mam ich rozgrzebanych łohoho, ale kierowany niskimi pobudkami (zazdrość) wybrałem koge, bo tak mie sie Ryszarda koga
spodobała, że mie aż pogięło z zazdrości, a jeszcze do tego jakiś głos w głowie mie mówi, "a widzisz dziadu jeden, lepisz jakieś fajansy i kaszany, model zrób !! "

No więc nie wiem, czy to będzie model, ale robie.

Ten tu pudełkowiec-rozgrzebaniec w porównaniu do innych moich rozgrzebańców to małe dzidzi, bo ma dopiero niedużo ponad roczek, bo go zaczęłem jak mie sie Pinta znudziła.

Autor to pan Alvar Hansen, model z roku 2002, pan Hansen wzorował sie na replice kogi z Bremy i przypuszczam, że na wydanych w 1992 roku obszernych planach zrobionych na podstawie wraku.

Model taki wizualnie w pozytywnym znaczeniu zabawkowy, ale stopień trudności na okładce to 3.

Zaimpregnowany z obu stron gęstym wikolowatym, w każdym zeszycie tego wydawnictwa są arkusze tektury 1 mm, szczeliny w pokładzie, wręgach i niektóre krawędzie nasyciłem zamiast glutem to wikolowatym, bo opary glutu zmieniają mnie w siódme dziecko Frankensztajna abo jakiego Mister Hajda.

Musiałem nasycić, bo trzeba dużo szlifować, na skos itd.

Krawędzie pomalowałem kredką, ale zrobiłem sie na starość organistą, bo kolorów nie rozróżniam i wyszedł jaki wyszedł.

Wszystkie sklejki na burtach (zabki),usunąłem, skleję poszycie osobno i potem dopasuje do szkieletu.

aktualizyjum wkrótce

Tutaj z bliska, aby było widać jak autor położył klepki

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

11-01-25 15:37  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

;)))

"Z jakiego powodu tylko jedna wręga jest pozbawiona wewnętrznej powierzchni a np. ta sąsiednia już nie?"

ten powód to moje nabyte i pielęgnowane z lubością lenistwo

W instrukcji nic nie ma , że te pola należy wyciąć, tak se jedno na próbe wytłem, nie wiadomo po co, bo i tak tego po zakryciu pokładem nie bedzie widać,

--

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

Post zmieniony (13-01-25 09:04)

12-01-25 17:28  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, po sklejeniu pierwszych dwóch elementów poszycia, zmieniam sposób oklejania kadłuba, okleję go pojedyńczymi "deskami" , po uprzednim wypełnieniu przestrzeni między wręgami.

Przyczyna: podczas dopasowywania i sklejania tych dwóch segmentow musiałem sie uciec do matactwa, gdyż w kilku miejscach pasy nie tworzyly jednej linii.

Dlatego, po kilkukrotnym kontakcie ze ścianą z rozbiegu, wywołałem głos w głowie, który nakazał mi robić poszycie z pojedynczych desek, i tak też będę czynił.

Z wypełnieniem nie będzie dużo roboty, bo kadłub ma 19 cm, ino sie kurzyć będzie ( notabene moje dwie byłe żony wyganiały mnie nawet w zimie na dwór, abo do piwnicy ,złorzecząc i gestykulując), ale tera to se moge ślifować do woli, gdzie i kiedy chce.

Matactwo z bliska

Autor modelu zrobił wregi z ostrym kantem na boku (pewno dla ułatwienia oklejania kadłuba segmentami z ząbkami)- przed wypełnieniem zniweluje te ostrość na łagodną obłość.

Na opublikowanych w 1992roku przez Muzeum Zeglugi w Bremerhaven planach, wręgi są "łagodne"

Plany te zostały wydane w tomie I, dwuczęściowej edycji o wraku z Bremy, ten tom to wielkie, ozdobne pudło z tektury, format trochę większy od A3, zawiera rodzaj książki z opisem elementów wraku i ich składaniu w całość, oraz 37! arkuszy szczegółowych planów w skali 1:10 i 1:20, arkusze o wymiarach ok. 120cm na 80cm, 120 na 40.

Autor tych planów to p.Werner Lahn, specjalista od budowy drewnianych statków, kierował wydobyciem i składaniem wraku.

Drugi tom, ukazał sie dopiero w 2003 roku, zawiera między innymi opis 18-letniej konserwacji wraku chemią i miliony innych ciekawostek

--

Post zmieniony (13-01-25 09:04)

13-01-25 10:53  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

ale te plany w moich rękach to profanacja i marnotrawstwo, to tak jakby małpie dać zegarek.

W tych planach jest tylko wrak , kadłub, nie ma nic o maszcie i olinowaniu.

maszt i olinowanie tych dwoch pływajacych replk kogi to "nieznany teren " /cytat jednego z budowniczych repliki/ opierano sie na pozniejszych, udokumentowanych zrodlac, probach modelowych, i oczywiscie tzw.dobrą praktyką zeglarska.

i oczywiscie na wszystkim możliwym, wszelkich wizerunkach z epoki, przed, po, na wikingowscach itd, idt.

a esencja tegoż, multum interpretacyj, a dowody leżą jeszcze nieodkryte na dnie Bałtyku i gdzie tylko, nie ma sie o co zabijać.

W rozdziale pana J.L. w Miedziowcu naliczyłem 34 fragmenty w trybie przypuszczającym, a tryb jest często spotykany w opracowaniach o starej zegludze .

--

13-01-25 14:06  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

----będziesz obkładał kadłub fornirem drewnianym, czy tak?

nie, zostanę przy papierze , drewniane będzie wypełnienie (balsa), maszt i handszpaki do kabestanu.
Pasy z wycinanki, nakleje je tylko na cienki karton 100g , aby było troche lepiej widać uskok.
zagiel papierowy, sznurki bez kłaków mam, a cał'a reszta tak jak sobie zamyślił autor, ino ster zrobie osobny, tzn rozetnę, bo w zeszycie jest jako całość ze stewą.

zdjęcie na łapucapu, tu tak na próbę paski sklejone na dlugości .kilku centymetrów, nie podklejone kartonem, widać, że uskoku nie widać, śpachla przyjdzie tylko na jakieś ubytki, odłamania.
Zmienie balse na miękką, ten tu kawałek to twarda, za dużo starczej siły musiałem zużyć, z miękką, to fiuuuuu i gotowe.

--

Post zmieniony (13-01-25 14:10)

14-01-25 13:16  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, krowy wydojone, deski na karton naklejone !

Pierwszy zgrubny ślif pierwszej warstwy gipsowej śpachelkirumchelki, schnie w try miga, ino sie pyli, na gładziusio -cacusio nie będzie, gdyż później przy parkietowaniu ewentualne niepasowalności wyślifowanego i tak będę doślifowywał, to po co cacusio.

Po kontakcie z głosem w głowie, postanowiłem zrobić również kołowrót pod pokładem i kabestan na pokładzie z drewna, bo to tylko rurki .

--

15-01-25 15:07  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, pierwsze koty za płoty, zaczęłem kłaść parkiet.

Części środkowej, płaskiej nie rozcinałem, tylko te z przodu i z tyłu, na styk, wszystkie następne na zakładke.
Po naklejeniu wszystkich pasów, wszelkie śpary pozatykam nacierając kadłub utartą na drobnym papierze ściernym jasnobrązową kredką, a na to lakier do paznokci !

Widoczną rurkę-kołowrót zrobie z patyka.
Kołowrót był we wraku, tu na replice kogi z Kilonii, zdjęcie z książki "Die Kieler Hansekogge", wydanie z 1991 roku

--

Post zmieniony (15-01-25 17:50)

17-01-25 21:11  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, klepki parkietu na podwodnej części przyklajstrowane, kleiłem klepka nad klepką
Klepki na burcie, to mam dwa wyjścia, albo najpierw całe burty, a potem klepka po klepce z drugiej wycinanki, abo od razu klepka po klepce.

Musze sie skonsultować z głosem w głowie, bo kusi i jedno i drugie

W międzyczasie roztrząsam co z żaglem, czy papierowy gładziusi-cacusi, czy papierowy wymemłany

PS

Uzgodniłem z głosem w głowie, że od następnego wpisu, dodawał będę drobne info o wraku i jego replikach.
Nie będą to moje mundrości, ino czyjeś. Czyje i skąd, to będę podawał, jak kto będzie miał reklamacje abo żaluzje , to nie do mnie, ino do tego kogoś.

--

18-01-25 16:04  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie,jednak dobrze mieć głosy w głowie, doradziły mie abym najpierw przykleił pozostałe burty a potem na nie , pojedyncze klepki, to szybciej i prościej

Kładąc te poprzednie klepki, stwierdziłem, że brak mi piątej klepki !

Nie mam piątej klepki !!!

I mie sie od razu przypomniało, że panie w Salonie Fryzjerskim to od dawna wiedziały, że jej nie mam, bo mie zawsze mówiły, że chyba nie mam piątej klepki, bo jakieś bzdety z papieru lepie.

Skąd one to wiedziały, że mie będzie klepki brakować przy tej kodze ?

ps

Chopin, przekonałeś mnie, żagiel zrobie umemłany, tak jak mówisz,jak psu z depozytu

--

Post zmieniony (18-01-25 16:05)

19-01-25 17:23  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Waldek, wydęcia i wzdęcia spróbuję uwzdęcić.

Ryszardzie, słusznie, ten odpustowy kolorek to jakby na jakim luksusowym jachcie, takie ładniusie drewienko.

Panowie, ten błysk z psich cojones, to dopiero wstęp do prawdziwego błysku, ten tu wstępny błysk, to impregnacja nierozcieńczonym wikolowatym, tak właśnie wygląda, a prawdziwy błysk to lakier do paznokci na sam koniec.

Podczas wydobywania elementów wraku z Bremy-ciągło sie do roku 1965- nurek znalazł beczkę, niestety, nieostrożne jej wydobycie spowodowało, że beczka sie rozpadła, obręcze zgineły, a to co w niej było, wylało sie, zostało ok. litr.

Zostało potem zidentyfikowane jako smoła drzewna z drzew iglastych, to co zostało miało ciemnobrązowy kolor.
Zdjęcie z drugiego tomu o kodze, rozdział o znalezionej beczce, jej konserwowaniu i składaniu potem w beczke .

Autorem rozdziału jest Per Hoffman,pracownik muzeum w Bremerhaven, który ją reanimował, wspomina o pomocy pracowników Muzeum w Gdańsku, którzy badali beczki z Miedziowca
W Miedziowcu jest kilkanaście stron o beczkach.

Notabene, ten kolorek przypomniał mnie tak modne w dawnym PRL-u, kładzenie boazerii, wszędzie, korytarzu, kuchni, salonie, kiblu i w piwnicy.
Dlatego zmieniam terminologie, nie kłade już klepek parkietu, ino kłade listwy boazerii,
Tu zaczełem od prawej burty, pierwsze dwie listwy od dołu, położone

--

Post zmieniony (19-01-25 17:26)

23-01-25 17:39  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Panowie, ciąg dalszy partactwa odpustowego, tu mam na myśli moje krętaczo- mataczne manipulacje z papierem, a nie projekt p.Hansena.

Listwy boazerii na obu burtach do wysokości pokładu pokładu położone, zostały trzy listwy nadburcia na potem i nie później, a wcześniej.

Właśnie przy kładzeniu tychże musiałem sie uciec do krętactw matacznych.

W międzyczasie , miedzy tymi krętactwami, zaczęłem elementy na pokładzie, belki nie belki, kanty malowane kredką.

Ten syfilisowy brud pokładu, tylko na dziobie, to moje bazgroły kredkami i ołówkiem, bo ten w wycinance, to taki ładniusi , żółciusi.
Musze sie skonsultować z głosem w głowie, czy dalej babrać, czy wygumować myszką szkolną.

--

23-01-25 19:46  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

;)

--- więc nie ma sensu starać się o waloryzację

Ryszardzie, masz całkowitą racje!

ten syf co tam widzisz, to tylko dla tzw jaj, żadna tam nawet próba waloryzacji, nawet jak bym chciał, to nie umiem,

To prostu jaja sobie robie, jest mi też obojętne, czy kolory w jakimkolwiek modelu są z depozytu, abo na jednym arkuszu taki odcień , a na innym siaki.

To jest właśnie zaleta mojego partacznego frajdolarstwa zabawkowego----mam to w depozycie- lepie se i już !

Zalew modeli wydawanych z waloryzacją, gdzie na zaciemnionych elementach nawet z lupą mało co widać, to dla mnie "Brudzenie bez sensu" , powtorze sie, ale kilka razy kupując przez internet, dałem sie nabrać na model wloryzowany, czarno jak w depozycie.

PS

Trzecia z "replik" kogi z Bremy, po dziesieciu latach od zatonięcia w 2014 roku, ma w kwietniu tego roku być udostępniona do zwiedzania, robienia eventow, party, rodzaj muzeum itd.
przy jej renowacji po zatopieniu przez ostatnie kilka lat do dziś pracowali min. bezrobotni i uchodzcy.

Nie ma on niej jakis książek, ino artykuły z gazet w internecie

Tu kilka zdjęć z lat przed zatonięciem

http://www.tallship-fan.de/cgi-bin/tallship_d.pl?ACTION=DISPLAY&SCHIFFSID=1735

--

Post zmieniony (23-01-25 19:47)

24-01-25 10:55  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Równie dobrze można sie spinać o to, ile diabłów mieści sie na końcu szpilki.

Dwie pierwsze repliki, Ubena z Bremy , i ta z KiloniI , są ciemne, drewno nasycano tam nowoczesną chemią plus smoła drzewna.

W książce o budowie tej z Kilonii, autor U.Baykowski, kierujący jej budową, pisze, musiano zastosować kompromis,średniowieczna metoda konserwacji i nowoczesna chemia w celu jak największej skuteczności tej impregnacji, podaje , że wyszedł kolor coś jak "ciemny bursztyn".

W jednym z poprzednich wpisów zapodałem błędną informację, że wszystkie trzy repliki miały napęd strumieniowy, jest to nieprawda.

Ubena z Bremy od samego początku miała napęd śrubowy, jedna śruba w stewie rufowej.
Roland von Bremen, dwa pędniki strumieniowe na rufie, wymontowane po zatopieniu w 2014 roku.

a ta tutaj, Hansekogge, kilka lat jeździła na żaglach, bez dodatkowego pędnika, ino w asyście małego kutra, który ją np. dostawiał i odstawiał do nabrzeża, i był zawsze w pobliżu.

Chodziło o sprawdzenie "właściwosci jezdnych" kogi, okazało sie między innymi, ze można do pewnego kąta (jako wściekły szczur lądowy nie wiem co to znaczy) żeglować pod wiatr, stwierdzono też inne, pozytywne właściwości, trzeba jednak wiedzieć, że ożaglowanie, olinowanie i "omasztowanie" tej repliki przyjęto jako "hipotetyczno-przypuszczalne"

Dwa strumieniowe pędniki na rufie, wbudowano kilka lat później, nie szukałem kiedy.

Strona Towarzystwa opiekującego sie kogą z Kilonii

http://www.hansekogge.de/?page_id=430

PS

Panowie, nie mogę nigdzie znaleźć polskiej nazwy tego tu szkutniczego narzędzia ze średniowiecza i dużo wcześniej też, a może mi gdzieś umkło.
To rodzaj siekiery z ostrzem w poprzek, niemiecka nazwa to Dechsel.
Czy ktoś wie jak sie to po polsku nazywa.

--

24-01-25 12:57  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ryszardzie, gdzie to znalazłeś, szukałem wszędzie i nic, nawet w wielkim dwucegłowym słowniku ,niemiecko-polskim, jeszcze z głębokiego PRL-u,
a Gugła też ciemna masa , dopiero teraz jak jej zapodałem cieslica płaska , to az sie zapluła , tyle mie wyskoczyło zdjęć

--

24-01-25 14:44  Odp: [R] Koga hanzeatycka, Schreiber-Bogen, 1:100
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Możesz zdradzić tytuł tej o Wikingach, spróbuję ją gdzieś przywłaszczyć.

Uwe Baykowski w tej ksiażce o budowie repliki, pisze , że cały czas towarzyszył im podziw i szacunek dla dawnych budowniczych.

--

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024