FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 
09-01-25 20:52  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Pozycja 3, The Ship , tam jest perspektywiczny szkic kogi z lukiem i wzdluznymi deskami (!) :-)

Ciekawe są te informacje o bremeński3j kodze.
Eksponat muzealny, model i pływająca replika.

--

Post zmieniony (09-01-25 20:58)

09-01-25 21:38  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

W Niemczech są obecnie dwie pływające repliki kogi bremeńskiej, były trzy , ale ta trzecia utonęła w 2014 roku, została natychmiast wydobyta,

Te dwie to "Ubena von Bremen" z Bremy , wybudowana w 1991, druga to "Hansekogge" z Kilonii, również 1991

Ubena była w Gdańsku w 1992 chyba, czy pózniej też, nie wiem, a czy Hansekogge była nie wiem , ta co utoneła była 2005 roku w Gdansku,

Te dwie zostały wybudowane scisle pod mozliwą rzeczywistosc, pod nadzorem fachowcow pracujacych przy wydobyciu wraku, ktrorzy zrobilli bardzo dokladne plany wydobytego, zrobiono bardzo duzo roznistych prob modelowych , z ozaglowaniuem i olinowaniem, i tutaj opierano sie tez na plywajacych replikach jednomasztowych vikingowców,

Obie repliki maja po dwa silinki i dwa pędniki strumieniowe na rufie, nie wystające z kadłuba.

Ta trzecia , co utoneła, Roland von Bremen , tez miala , ale je po utonieciu zdemontowano , przyczyną utonięcia był uszkodzony zawór denny.
Po wydobyciu odchudzono , demontując wiele, z mysą o kasacji, ale ktus sie ulitował i stała po kątach , coś tam ma sie z nia w tym roku dziać.

Jest bardzo ciekawa literatura w jez. niemieckim o tych dwoch replikach, znowu bede bezwstydny, ze je kiedyś nabyłem i obrazki oglądam

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

09-01-25 23:42  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Hastur 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 7
Galerie - 7

- 3

Ryszardzie, z przyjemnością obserwuję budowę, podobnie jak i galerię Kogi, bo kiedyś oba modele popełniłem mniej więcej w standardzie, jak autor zaprojektował. W twoim wykonaniu wyjdzie na pewno doskonały model.
Pozwolę sobie jedynie zwrócić uwagę, że model Kogi projektował pan Lech Zuzański, a Holka - pan Patryk Zuzański, czyli jednak inny autor.

Kogę Bremeńską wydał jakiś czas temu Shipyard, jako model wycinany laserowo. Więcej szczegółów TUTAJ
Nie jest to model stricte kartonowy, ale nadal ciekawa opcja, dla chcących mieć an półce taką kogę.
Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie holka.

--
Pozdrawiam,
Hastur

"Mądry się czasem wygłupia, za to głupi się wiecznie wymądrza."

Na macie: Dardo,
W porcie: s/y Spray, kuter D-3, Holk, Koga

Architektura: Ustka, Sv. Katerina, Okusa, Chasuyama

10-01-25 07:43  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Brystol - co tam masz o kodze, holku z lit. niemieckiej to publikuj, będę wdzięczny.

Hastur - dziękuję za info odnośnie projektantów, co nie zmienia moich poprzednich uwag.
Zdjęcie modelu kogi z Shipyardu zamieściłem w relacji z budowy kog elbląskiej.
Materiały źródłowe mam mocno rozbudowane łącznie z wizytą w MM w Gdańsku, Muzeum Konserwacji Wraków w Tczewie i Muzeum Wisły (tamże - dot. modelu szkuty wiślanej).

PS - napisałem, że plany w Modelarzu (12.1959) "Perera von Danzig" są rówież autorstwa J.Litwina.
Prostuję błędną informację - autorem jest Ireneusz Schnitter

Mam go w planach budowy oczywiście po przeskalowaniu na 1 : 100.
Pozdrawiam

10-01-25 09:54  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Art 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 5
Galerie - 27

- 8

Ryszard, wydaje mi się, że powinno się wstawić dodatkowe kołki mocujące deski pokładu do wręg pomiędzy łączeniami desek.

Poniżej to, o co mi chodzi (oczywiście w nieco innym układzie deskowania, ale konstrukcyjnie rysunek pokazuje tę kwestię)

--
W budowie: Pancernik Borodino; Wodnosamolot PBY CATALINA; Czołg MERKAVA Mk II;

Zbudowane ostatnio: STS Lwów;

Zapraszam do: http://art-modele.pl/

10-01-25 10:09  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ryszardzie, w roku 2012-2013 Muzeum Morskie zapowiadało budowe repliki Piotra z Gdanska, miała stać na lądzie albo pływać, budowe

zaplanowano na 10 lat , wokół miejsca budowy miały powstać warsztaty na wzór średnowiecznych, budowa miała być widoczna dla wszystkich, turystów i miejscowych.

Czy coś z tego wyszło ? ; Gugła poza zapowiedziami z 2012 roku nic mi nie pokazuje

--

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

10-01-25 17:30  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Czołem,

Art - kołkowanie desek pokładu jest przewidziane tzn. je zamarkuję (chociaż może zamówię takie mini wiertełka i w dziureczki powtykam drewienka :-)
Dychtunek robię zamarkowany tzn . krawędzie deseczek zwilżam śliną modelarską i przejeżdżam ołówkiem 3B.
Po naklejeniu wszystkich desek rozcieram powierzchnię i jak przeschnie lekko szlifuję - na koniec zabarwiam brudną wodą z bardzo małą ilością brązowej farbki akrylowej.
Brystol - projekt chyba Purtk zabrał ...
https://www.portalmorski.pl/stocznie-statki/21541-powrot-piotra-po-wiekach

Prace nad holkiem trwają...

Poszycie kadłuba będzie zakładkowe.
W modelu z MM poszycie kadłuba to oklejki od burty do burty i na tak oklejony kadłub dopiero przyklejona ma być stępka i stewa dziobowa i rufowa.
Ja wpierw przykleję stępkę i stewy i do nich będą dochodzić deski poszycia
Stępka i stewy przed montażem

Ponieważ deski poszycia będą z forniru naklejonego na cienki karton czyli ok. 1 mm grubości zwiększyłem wysokość stępki i stew.
Wzorując się na modelu z muzeum poszycie będzie dzielone :
- powyżej listwy odbojnicy zakładka "normalna"- układanie z dołu do góry
- poniżej odbojnicy na tzw. "zakładkę odwróconą" - układana z góry na dół do stępki

Kadłub już ze stępką i stewami - przymiarka poszycia burt w celu wykreślenia przebiegu ułożenia desek

Naklejona odbojnica - jak dojdą deski poszycia (B = ok 1 - 1,5 mm) to zrobi się cieńsza :-)

Położone pokłady kaszteli

Przymiarka do szablonu desek burt (muszę sobie sprawić krzywik)

Wracając do ciekawostek stoczniowych związanych z holkiem to ok. 30 % czyli ok. 12 kg srebra stanowiły okucia steru, zawiasy i kilka tysięcy kutych gwoździ do łączenia desek poszycia.(w replice łodzi Sanktus Adalbertus użyto 2500 szt. kołków drewnianych).

Ukłony,
Ryszard

10-01-25 17:51  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Pùrtk – kaszubski zły duch swarów i kłótni a także smrodu, swędu i głupoty, zamieszkujący w kloacznych dołach, gnoju i gnojówkach.[

,)))

--

10-01-25 18:25  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Tak jest - bo po kaszubsku purtac to... wiadomo co ! :-)

11-01-25 22:57  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ryszard, w wydanej w 2014 roku przez Muzeum Morskie w Gdańsku książce "Miedziowiec", w pierwszym rozdziale autorstwa pana Jerzego Litwina znalazłem dwa pasaże, gdzie on sam pisze o poprzecznych deskach pokładowych w kogach i holku czy holkach.
a w modelu zrobił inaczej, może zrobił go , zanim miał materiały z Bremy o wraku

cegła formatu A4 w twardej oprawie, 432 strony, miljony informacji

ps
skorygowałem mój poprzedni wpis o wraku z Bremy, nie miał masztu, nie wiem skąd mie sie to ubzdało,

--

Post zmieniony (11-01-25 23:00)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024