FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
09-01-25 12:51  [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Czołem,
40 kg czystego srebra - dużo to czy mało ?
Wg obecnych cen to ok. 250.000,- PLN - spora, ładna sumka :-)
Tyle właśnie wynosił koszt budowy w Gdańsku w pocz. XV w. holka o ładowności ok. 200 łasztów (ok. 40 ton).
Jak dla mnie to na pierwszy rzut oka wydaje się skromną zapłatą, jednak w tamtych wiekach srebro miało zupełnie inna wartość.
Kolumb nie dotarł jeszcze do Ameryki a konkwiskadorzy nie podbili państw Ameryki Płd. i tym samym nie było masowego transportu srebra do Europy.
W tym czasie w Polsce walutą był grosz. 1 grosz i zawierał ok. 3,53 g czystego srebra.
Jakie były ceny ? I tak np.
obiad dla króla ze świtą (10.05.1389 r.) - 153 gr
łan ziemi - 192 gr
koń pod wierzch - 400 gr
owca - 2 gr
prosiak 8 gr
trzewiki - 6 gr
pełna zbroja płytowa - 200-400 gr
kusza 40-60 gr
miecz - 16 -72 gr
A zarobki ?
żniwiarz za dzień - 1 gr
drwal za dzień - 1,5 gr
sekretarz miejski w Krakowie za rok pracy - 672 gr
Tyle tytułem wstępu :-)
Tak jak koga elbląska z 1350 r. była modelem "przypadkowym" tak holk jest "zamierzonym" W tej skali jest "duży", co pozwala na zabawę w waloryzację a i nie ukrywam, że będzie do pary z kogą.
Model popularny, wielokrotnie wykonany i pokazywany na stronach modelarskich.

Wydanie w MM posłuży mi tylko jako szablony już wymiarowane w skali 1 : 100

pozostałe źródła to model holka w skali 1 : 50 z Muzeum Morskiego w Gdańsku), publikacje i info ze stron internetowych (głównie strony modelarskie Koga, Szkutnik etc.)

Za nim zacznę relację chciałbym się podzielić pewnymi uwagami odnośnie modelu holka.

Autor opracowania modelu w MM 3/2003 Patryk Zuzański we wstępie pisze:

Na okładce MM mamy malunek holka z poszyciem na zakładkę

Widać planki burt ułożone na zakładkę.
Dlaczego więc projekt tego nie uwzględnia ?
Poszycie jest na STYK !

W piśmie Modelarz 6/1971 autor planów Jerzy Litwin (na których jak należy sądzić opierał się projektant MM) pisze:

Tekst jest zilustrowany

„Model holka budowanego w skali 1 : 50 przez autora” [J.Litwina]

„Zdjęcie przedstawia holk na pieczęci Gdańska z 1400 r.”

Widoczne wyraźnie pokrycie deskami na zakładkę.

W opracowaniu (pdf)

znajdujemy taki opis

Ilustracje z powyższego artykułu i z książki „Dawne żaglowce” – autor P. Smolarek

Pieczęcie ukazujące holk z poszyciem zakładkowym (klinkierowym)

Prócz poszycia na odwróconą zakładkę drugą cechą charakterystyczną dla tego typu konstrukcji było poszycie „z góry na dół”

Ważna jest data pieczęci z holkiem z Gdańska 1400 r. - model tak właśnie jest datowany.
Dlaczego ta data jest tak istotna ?
Wg badaczy, znawców historii rozwoju żeglugi i szkutnictwa w drugiej połowie (a więc od ok. 1450 r.) zaczęto budować większe holki (o ładowności nawet do 400 - 450 łasztów czyli 800 – 900 ton) i ze względu na konieczną większą wytrzymałość konstrukcji kadłuba zaczęto stosować poszycie na styk (tzw. karawelowe).

Pozostaje jeszcze kwestia ułożenia desek pokładu.
Tak jak w kodze elbląskiej z 1350 r. (MM 9/2000 - projekt tego samego autora) tak i w holku z Gdańska pokład jest ułożony poprzecznie.
Dlaczego więc J. Litwin (na którego planach oparł się P. Zuzański) swój model zbudował z ułożeniem desek wzdłuż osi symetrii ?

W Muzeum Morskim w Gdańsku znajduje się wspaniały eksponat - model holka gdańskiego z ok. 1400 r. (jego detale konstrukcyjne są doskonałym materiałem źródłowym do waloryzacji modelu) gdzie wyraźnie widoczne są deski pokładu – wzdłuż osi a nie w poprzek oraz odwrócona zakładka poszycia.

Model holka z MM w Gdańsku 1 : 50 (wyk. J.Litwin)

Deskowanie pokładu wzdłuż osi symetrii

Widoczne poszycie (do wodnicy) na tzw. odwróconą zakładkę i „góry na dół” a burty na „normalną” zakładkę

RELACJA Z BUDOWY

- nie wiem jeszcze czy będę obudowywał burtę od wewnątrz, jeśli nie to na deskach burty od wewnątrz poprzyklejam końce żeberek i zrobie parapet

Szkieletu nie piankowalem (wypełniałem pianka florystyczną) a do zrobienia pokładu i burt użyłem tektury piwnej i potem szpachlowałem szpachlą do drewna

Drzwi wycięte (w wydaniu MM drzwi i luki zejściowe to szara powierzchnia). Luk zejściowy na rufie przeniosłem na burtę bo wypadał on na osi symetrii gdzie jest główny dźwigar szkieletu.

Poszycie
Skleiłem xero oklejek kadłuba i po wyrysowaniu na nich nowego przebiegu desek będę miał szablony właściwe planki.

Do następnego spotkania,
Serdecznie pozdrawiam - Ryszard

--

Post zmieniony (09-01-25 12:54)

09-01-25 15:55  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Brystol - Skoro J. Litwin opracował plany kogi, holka i Petera von Danzig i w Muzeum Morskim w Gdańsku jest jego autorstwa model holka gdańskiego z podłużnym deskowaniem to dla mnie plany przez niego opracowane są jak najbardziej wiarygodne i jest to podstawowe źródło wiedzy o konstrukcjach tych jednostek. Plany kreślił naukowiec, który się na tym znał.

Zauważ, że zarówno koga elbląska jak i holk mają luki ładowni (koga wg planów P.Zuzańskiego nie ma luku) i w takiej sytuacji deskowanie nie ulega wątpliwości jest podłużne. Odkopano i opisano tylko kogę z Bremy - poprzeczne deskowanie bez luku a typów kog było więcej.
Wg P. Smolarka było kilka typów kog i zapewne różniły się szczegółami konstrukcji.

Lukee - jak zdążyłem się zorientować podczas szperania w sieci to właśnie rysunki jednostek żaglowych z pieczęci są jednym z ważnych materiałów do badań nad rozwojem żeglugi. (vide "Dawne żaglowce" - P.Smolarek)

09-01-25 16:31  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

A ja bym się zapytał projektanta modeli do M/M P.Zuzańskiego skąd on wynalazł te deskowanie poprzeczne pokładu ?
Nie ma żadnych info w publikacjach specjalistów w tym temacie (publikacje w Polsce) a gdyby to było tak nietypowe, to logiczne jest, że tego typu konstrukcja pokładu byłaby opisana.
P.Zuzański zaprojektował kogę elbląską nie bremeńską (z poprzecznym deskowaniem) - M/M ukazał się w 2000 r. a holk w 2003 r.
Czyli - miał już opracowane plany poprzecznego deskowania to umieścił je także w modelu holka (niewielkie różnice, skala ta sama) :-)

--

Post zmieniony (09-01-25 16:32)

09-01-25 18:36  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Mam w pdf wszystkie Mdelarze od 1955 do 1976
Materiały źródłowe z których korzystał J.Litwin
2/1970 Koga

6/1971Holk

09-01-25 20:52  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Pozycja 3, The Ship , tam jest perspektywiczny szkic kogi z lukiem i wzdluznymi deskami (!) :-)

Ciekawe są te informacje o bremeński3j kodze.
Eksponat muzealny, model i pływająca replika.

--

Post zmieniony (09-01-25 20:58)

10-01-25 07:43  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Brystol - co tam masz o kodze, holku z lit. niemieckiej to publikuj, będę wdzięczny.

Hastur - dziękuję za info odnośnie projektantów, co nie zmienia moich poprzednich uwag.
Zdjęcie modelu kogi z Shipyardu zamieściłem w relacji z budowy kog elbląskiej.
Materiały źródłowe mam mocno rozbudowane łącznie z wizytą w MM w Gdańsku, Muzeum Konserwacji Wraków w Tczewie i Muzeum Wisły (tamże - dot. modelu szkuty wiślanej).

PS - napisałem, że plany w Modelarzu (12.1959) "Perera von Danzig" są rówież autorstwa J.Litwina.
Prostuję błędną informację - autorem jest Ireneusz Schnitter

Mam go w planach budowy oczywiście po przeskalowaniu na 1 : 100.
Pozdrawiam

10-01-25 17:30  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Czołem,

Art - kołkowanie desek pokładu jest przewidziane tzn. je zamarkuję (chociaż może zamówię takie mini wiertełka i w dziureczki powtykam drewienka :-)
Dychtunek robię zamarkowany tzn . krawędzie deseczek zwilżam śliną modelarską i przejeżdżam ołówkiem 3B.
Po naklejeniu wszystkich desek rozcieram powierzchnię i jak przeschnie lekko szlifuję - na koniec zabarwiam brudną wodą z bardzo małą ilością brązowej farbki akrylowej.
Brystol - projekt chyba Purtk zabrał ...
https://www.portalmorski.pl/stocznie-statki/21541-powrot-piotra-po-wiekach

Prace nad holkiem trwają...

Poszycie kadłuba będzie zakładkowe.
W modelu z MM poszycie kadłuba to oklejki od burty do burty i na tak oklejony kadłub dopiero przyklejona ma być stępka i stewa dziobowa i rufowa.
Ja wpierw przykleję stępkę i stewy i do nich będą dochodzić deski poszycia
Stępka i stewy przed montażem

Ponieważ deski poszycia będą z forniru naklejonego na cienki karton czyli ok. 1 mm grubości zwiększyłem wysokość stępki i stew.
Wzorując się na modelu z muzeum poszycie będzie dzielone :
- powyżej listwy odbojnicy zakładka "normalna"- układanie z dołu do góry
- poniżej odbojnicy na tzw. "zakładkę odwróconą" - układana z góry na dół do stępki

Kadłub już ze stępką i stewami - przymiarka poszycia burt w celu wykreślenia przebiegu ułożenia desek

Naklejona odbojnica - jak dojdą deski poszycia (B = ok 1 - 1,5 mm) to zrobi się cieńsza :-)

Położone pokłady kaszteli

Przymiarka do szablonu desek burt (muszę sobie sprawić krzywik)

Wracając do ciekawostek stoczniowych związanych z holkiem to ok. 30 % czyli ok. 12 kg srebra stanowiły okucia steru, zawiasy i kilka tysięcy kutych gwoździ do łączenia desek poszycia.(w replice łodzi Sanktus Adalbertus użyto 2500 szt. kołków drewnianych).

Ukłony,
Ryszard

10-01-25 18:25  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Tak jest - bo po kaszubsku purtac to... wiadomo co ! :-)

13-01-25 16:06  Odp: [R] Holk gdański z 1400 r. 1 : 100 (na podst. MM 3/2003 i Modelarz 6/7 - 1971)
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

O,la,la ! I jak tu żyć !
Powinienem deski pokładu ułożyć w jodełkę ! :-)
Tak jak wcześniej napisałem będę się wzorował na modelu z Muzeum Morskiego.
Lewa burta prawie, prawie ukończona ale nim zaczniemy załadunek jeszcze to trochę potrwa.

Ryszard

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024