FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 
19-09-24 14:46  Odp: [R] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Lepiej nie kłócić się z sąsiadami ;P Zwykle robię zdjęcie na parapecie, staram się żeby słońce już przeszło. I tak foty wydają się niemiłosierne dla makro ;P Model jest wstępnie przelakierowany i te refleksy wyciągają wszystko. Spróbuję bardziej na ostro zrobić ten segment.
To łódź podwodna - uwaga skupia się na łączeniach segmentów, utrzymaniu ciągłości płaszczyzn itd... Nic więcej nie ma poza kioskiem. Oglądam model w dzień, oglądam w nocy, przy jednej lampce, przy dwóch, pod żyrandolem i z każdym ujęciem też mi coś nie pasuje ;P No ale cytując klasykę "na żywo wygląda lepiej".

--
Model udany, to model który sprawił nam przyjemność i nauczył nas czegoś nowego

20-09-24 20:32  Odp: [R] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Akra 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5

- 2

Łódź podwodna - ŁOJEZU!

21-09-24 11:56  Odp: [R] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Józef 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Ja zamiast czarnego używam black gray Vallejo... :)

--

22-09-24 11:21  Odp: [R] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Wydruk nie jest całkiem czarny. Ja na potrzeby retuszu rozjaśniłem czarny kolor białym matem tyle ile uważałem za stosowne. Widziałem już te Orły z czarnym retuszem i to nie jest to.. Black Gray może następnym razem - wczoraj zakupiłem ORP Kondor w Przeciszowie i też jest ciemny, ale nie całkowicie czarny. Może będzie okazja przetestować Vallejo, bo moja rozrobiona farbka się kończy.

--

10-11-24 11:54  Odp: [R] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Kadłub praktycznie skończony:

Stery na razie luzem:

Na roboczo peryskopy jak niżej. Wykonane są z pręcików polistyrenowych. Gięte nad palnikiem kuchenki. Drugi pocieniony jeszcze przed gięciem. Ten długi prosty pocieniony to antena. Nie jest łatwo nad płomieniem palnika gazowego utrzymać kontrolę nad ciągliwością. Na końcu antena doszlifowana jeszcze pilnikiem.

--

31-12-24 14:13  Odp: [R/G] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Model ukończony. Poniżej kilka fotek:

Na prośbę Stuga jeszcze kilka fotek:

--

Post zmieniony (06-01-25 12:37)

31-12-24 15:17  Odp: [R/G] ORP Orzeł, Answer, 1:200
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Ładniejszy jak oryginał.
Wiem co mówię bo widziałem oryginał w tym roku w Gdyni :-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

31-12-24 18:20  Odp: [R/G] ORP Orzeł, Answer, 1:200
StuGu 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 14

Grupa: GEKO

Widzę, że nie jestem jedynym GEKOnem, który zdecydował się na finał relacji z budowy równo z końcem roku, dla większego efektu:-)
Ja rozumiem, że model nie ma zbyt wielu szczegółów, ale mógłbyś pokusić się o jakieś zbliżenia, bo z tego co widzę, efekt końcowy jest bardzo zacny.
Świetnie poradziłeś sobie z kadłubem, chociaż przód jest delikatnie kanciaty:-)
Ale to drobnostka i utyskiwanie starego dziada:-)

Świetny model, gratulacje:-)

--
StuGu

Relacja w toku - Charron-Nakaszidze

Relacja/galeria - StuG Ausf. F / ChTZ-16 / FAI-M / T-50 / T-37A Modelik / Pz.Inż. 130 / T-38 / Ha-Go / T-37A Orlik / L6/40 / 7TP Dwuwieżowy

06-01-25 12:41  Odp: [R/G] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Pablos 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 7
Galerie - 5

Wiesz Stugu... najlepsze wino zostawia się zawsze na koniec ;P A tak na poważnie to chyba w październiku patrzyłem na niego i mówię sobie - jeszcze tydzień i będzie gotowy. Powoli coś dorabiałem i schodziły kolejne tygodnie, a że w grudniu miałem 3 tygodnie urlopu no to się udało. Dodałem jeszcze trzy fotki.

--

06-01-25 12:58  Odp: [R/G] ORP Orzeł, Answer, 1:200
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Mam pytanie. Czy te "kratki" na poszyciu zewnętrznym, z tymi przegródkami, to kleiłeś z ręki czy masz jakieś metody na zachowanie równego odstępu między nimi.

--
W budowie: Halny;

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024