FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 
16-01-25 10:13  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Wydaje mi się, że kolor wnętrza kabiny powinien być taki jak tych wnęk właśnie.

--
W budowie: Halny; PGM17

16-01-25 11:18  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Michal 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Na zdjęciach z muzeum, kolory się różnią. W kabinie jest oliwkowa farba, a we wnękach turkusowa.
https://www.nationalmuseum.af.mil/Visit/Museum-Exhibits/Fact-Sheets/Display/Article/196313/mitsubishi-a6m2-zero/
Więc w modelu jest ok. Za wyjątkiem tego co pisałem wcześniej, dwie części w stateczniku pionowym mają taki sam kolor jaki jest w kabinie, zamiast takiego jaki jest w pozostałych wnękach. Pomijam fakt różnych odcieni tego samego koloru na różnych arkuszach :)

16-01-25 13:48  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Mi kiedyś JaCkyl napisał:
Zielonkawy, niebieskawy metaliczny (aotake-iro) - wnętrza kabin, tablice przyrządów
Ten kolor to w rzeczywistości zabezpieczający lakier bezbarwny o żółtawym odcieniu z niewielką domieszką kolorowego pigmentu niebieskiego lub zielonego, zmieniający odcień w zależności od grubości warstw, stopnia zużycia, rodzaju pokrytej powierzchni itp.

A na tych zdjęciach z muzeum to sam kadłub też za bardzo biały nie jest. Taki o raczej oliwkowym zabarwieniu.

Czy to jest ten słynny "złoty" Zero? Mam na myśli wydanie modelu.

--

Post zmieniony (16-01-25 13:50)

16-01-25 20:22  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Krakus 

Na Forum:
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Ja mam takie swoje powiedzenie... ten, kto zapomniał okularów nie zauważy a ten, kto się na tym nie zna, będzie myślał, że tak ma być.
Najważniejsze, aby model cieszył nasz wzrok.

--
Pozdrawiam.
Andrzej K.

17-01-25 10:42  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Ja się nie czepiam, po prostu dawno temu kleiłem ten model i tez szukałem zdjęć wnętrza.

--

10-02-25 22:29  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Michal 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Piterski masz rację, wszystko co wewnątrz Zero powinno mieć ten sam kolor. Jednak z tego co wyczytałem kolor lakieru aotake zależy od grubości warstwy i rodzaju metalu jaki został nim pomalowany. Więc nie wiemy jaki kolor był w rzeczywistości i w którym miejscu jaki miał odcień. Ja kleję ten model w standardzie i nie wnikam czy kolory są właściwe. Chciałem tylko zwrócić uwagę na brak konsekwencji w kolorach na sąsiadujących ze sobą elementach oraz na różnicy odcieni na różnych arkuszach wycinanki.

Swoją drogą pamiętam te dwadzieścia lat temu Twoją relację z klejenia Zero na innym forum i to że podziwiałem jak Tobie wyszła bardzo dobrze wyoblona owiewka silnika, po czym ją całą zaglutowałeś czymś świecącym ale nie pamiętam co to było :D Wtedy to nie miałem pojęcia jak można tak ukształtować papier, dzisiaj w teorii już wiem jak to zrobić, zobaczymy jak wyjdzie w praktyce.

Przechodząc do sedna, namęczyłem się ze skrzydłami :( Kombinowałem długo i poszycie za nic nie chciało się dopasować do szkieletu. Ostatecznie dokleiłem kilka warstw różnej grubości papieru tam gdzie poszycia było aż nadto oraz przeszlifowałem tam, gdzie było go za mało. Dodałem też kilka usztywnień w centralnej części.

Poszycie skrzydeł wzmocniłem w miejscu przyklejenia wnęk podwozia.

Ostatecznie udało mi się jakoś dopasować poszycie skrzydeł do ich szkieletu i kadłuba.

Przejście kadłuba w skrzydło z prawej strony jakoś się udało, chociaż było ciężko.

Gorzej wyszło z lewej strony. Tutaj musiałem podzielić ten element, bo nie udało mi się wygiąć go tak, by pasował.

Bardzo przeszkadzało mi to, że poszycie skrzydła w przedniej części uginało się w trakcie przyklejania tego paska. Gdybym kleił ten model jeszcze raz, podkleiłbym kawałkiem kartonu poszycie skrzydła w tym miejscu, żeby się nie zapadało.

Do teraz nie wiem jak mi się udało wszystkie elementy tak naciągnąć, by jakoś to wyglądało w przedniej części w pobliżu wnęk podwozia. Sporo tam było też docinania, szlifowania, drapania i innego "ania".

Tylna część połączenia kadłub-skrzydło wyszła trochę lepiej niż przód.

Końcówki skrzydeł wyszły mi lepiej niż w poprzednim modelu, ale nadal ta część w moim wykonaniu jest daleka od ideału.

Klapy. Dopiero po sklejeniu zauważyłem, że żeberka są różnej długości i trzeba było je kleić po kolei. Nie pokusiłem się by wyciąć wszystkie otwory.

Dokleiłem powierzchnie sterowe. Te od stateczników poziomych musiałem doszlifować na końcach, bo się nie mieściły. Za to w stateczniku pionowym wyszły dziwnie spore szpary.

Przybyła przednia część owiewki. W modelu na szczęście te elementy są zdublowane i to też jest moje drugie podejście. Wytłoczkę użyłem tę od Halińskiego.

Podczas prac nad silnikiem tak mnie pochłonął ferwor walki ze zwijaniem cylindrów, że tylny rząd przykleiłem odwrotnie :P Próbowałem jednego odkleić ale spowodowałoby to za duże szkody, więc tak zostanie. I tak nie będzie tego widać po zamontowaniu owiewki silnika. Silnik w standardzie jest bardzo ubogi i taki raczej zostanie, nie będę nic dodawał od siebie.

Spory update wyszedł. Kolej na owiewkę silnika :)

11-02-25 08:13  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Lukee 

Pięknie ci idzie to klejenie, chociaż miejscami wygląda, jak by papier był baaardzo mięciutki...

11-02-25 08:55  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Michale mi kilka detali z tego mojego modelu zostało czyli silnik, kołpak z śmigłem, golenie podwozia. Piszę o tym z tego względu, że coraz częściej się zastanawiam czy nie kupić tego wydania i nie zrobić tego modelu z wykorzystaniem tych część. Musiał bym tylko pomalować wnętrze kabiny podwozia i klap by to się trzymało kupy.

PS. Miałbym prośbę o link lub zdjęcie okładki modelu.

--

Post zmieniony (11-02-25 10:48)

11-02-25 12:03  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Michal 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

dziękuję Lukee za miłe słowa, ja nadal uważam że słabo mi ten model wychodzi. Papier wydaje się standardowy, to ja go tak wymęczyłem milionem przymiarek. Pewnie brak mi doświadczenia, albo to nabyte przed laty zapomniałem, jak kiedyś sklejałem A6M2 Zero z Kartonowej Kolekcji, to szło dużo przyjemniej

Piterski Pewnie jakbyś przerobił nieco przednią część kadłuba, to dałoby się dopasować silnik jaki masz. Ciekawe czy pozycja karabinów by się zgadzała
Co do wydania, kleję to z Modelika. Ale GPM wydało dokładnie ten sam model, części i rysunki są identyczne, różnią się tylko oznaczeniami samolotu i odrobinę szatą graficzną.

13-02-25 11:51  Odp: [R] Mitsubishi A6M2 "Zero-sen", MODELIK 32/10, 1:33
Michal 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Galerie - 1

Z osłoną silnika nie napotkałem problemów. Jedynie wewnętrzne oklejki są odrobinę za długie. Wyszło prawie dobrze
Trochę skopałem łączenie pierwszego paska z drugim. Powstały też szparki w łączeniach oklejek wewnątrz. Nie powinno być jednak problemu z wyretuszowaniem tego.

W opracowaniu brakuje rysunków wydechu. Nie miałem pomysłu jak go skleić ale znalazłem, że w Zero od Halińskiego jest prawie tak samo rozrysowany

Także mogę kontynuować prace nad częścią silnikową.

--

Post zmieniony (13-02-25 11:59)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 3Strony:  <-  1  2  3  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024