FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
20-12-24 23:02  [R] An-2W - GPM - 1:33
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 22
Galerie - 27

- 47

Pora na kolejną relację z mojej strony - tym razem bohaterem jest model samolotu używanego w naszym kraju - An-2W- czyli wersja na pływakach. Jak tylko zobaczyłem go na stoisku GPM-u, od razu chciałem go mieć, nawet pomimo strasznej waloryzacji na skrzydłach, imitującej ugięcia płótna. Potem doszedł jeszcze jeden problem, ale o tym poniżej.
Sam model nie jest bardzo szczegółowy, jeśli chodzi o ilość części - kabina pilotów jest w sumie bardzo uboga. Od niej zacząłem budowy, dodając dźwignie sterowania silnikiem. Poniżej kilka zdjęć z tego etapu budowy:

A teraz drugi problem, na który zwróciłem uwagę, szykując się do wykonania przedziału transportowego - różnice w kolorach na arkuszach. O ile w przypadku wnętrza to jeszcze mały problem, to już zielony kolor pokrycia samolotu może przeszkadzać. Podobne cuda działy się ostatnio w Hellcatach z GPM-u.

--
http://messer.cba.pl

20-12-24 23:27  Odp: [R] An-2W - GPM - 1:33
MARIUSZ 
moderator

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 21
Galerie - 9

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

- 10

Grupa: ŁSM

Zasiadam z przyjemnością i pewnością uczty modelarskiej !

--
Pozdrawiam wszystkich ! MARIUSZ

Mam profil na FB.

23-12-24 07:03  Odp: [R] An-2W - GPM - 1:33
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

messer po cichu będę podglądał Twoją relację.
Odnośnie różnicy w kolorach to w UH-60 wcale nie było lepiej...

--
Skończone:
Bell AH-1F "Cobra", PZL W3-W "Sokół", Pantera, Sopwith F.1 Camel, Hawker Hurricane Mk.IIB, Messerschmitt Me 109 F-4, F-104G Starfighter, Mirage F1CT
W toku:
IJN Oyodo

21-01-25 20:32  Odp: [R] An-2W - GPM - 1:33
messer 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 22
Galerie - 27

- 47

Po miesiącu warto coś znowu pokazać. Utknąłem trochę podczas budowy przedziału transportowego, ale chyba się udało. Wg instrukcji, najpierw należy szkielet przedziału transportowego okleić pokryciem wewnętrznym, a następnie do całości przykleić pokrycie zewnętrzne. Moim zdaniem to się nie może dobrze skończyć, bo jedno pokryć wewnętrznych opiera się tylko na jednej wrędze - druga część wisi w powietrzu. Dodatkowo, podłoga w przedniej części przedziału jest bez podklejania - ja nie wytrzymałem i całą podłogę podkleiłem tekturą.

Po wykonanie pierwszego segmentu przedziału transportowego (pokrycie zewnętrzne i wewnętrzne sklejone razem), przykleiłem je do szkieletu i wkleiłem większość siedzisk.

Pozostałe dwa siedziska przykleiłem, mając przyklejony do prawej strony szkieletu tylny segment przedziału transportowego. Ogólnie z pasowaniem nie było większych problemów. Segmenty się zeszły, otwory do mocowania pływaków pokryły się z miejscami w szkielecie.
Wykonałem również segment przedziału załogi, wraz z osłoną silnika. Tutaj musiałem pocienić ściany wewnętrzne tego przedziału, aby segmenty do siebie pasowały.

Zanim przejdę do budowy silnika i osłony kabiny, chcę najpierw wykonać sam ogon ze statecznikiem - na razie mam tyle:

--
http://messer.cba.pl

21-01-25 22:27  Odp: [R] An-2W - GPM - 1:33
Jaroslav 

Na Forum:
Relacje w toku - 8
Relacje z galerią - 3
Galerie - 10

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

Michał, są rzeczy, których nie przeskoczysz...Może po sklejeniu całej bryły uda Ci się jako to zniwelować washami czy innymi technikami których nie znam... Jedno jest pewne, Antki były malowane tak niechlujnie, że np.utkwiło mi w pamięci jak kiedyś obchodziłem egz. z Muzeum Uzbrojenia na poznańskiej Cytadeli, nie żeby specjalnie... To to mi się rzuciło w oczy, że był cały w smugach jakby malowany ławkowcem z wiadra a przy drzwiach "desantowych" dosłownie w farbie na kadłubie była upamiętniona masa pędzlowego włosia...
Znając Twoje doświadczenie, wybrniesz z tego bez wielkiego wysiłku 👍
Pozdr.

--
GG 6801515

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024