Sławomir Bloch
Na Forum: Relacje z galerią - 1 Galerie - 80
- 28
|
Witam Forumowiczów!
Po prezentowanej wcześniej, plenerowej sesji zdjęciowej z udziałem niemieckiej, ciężkiej drezyny pancernej Panzerjager-Triebwagen 51 zapraszam do kolejnej, której tym razem bohaterem jest wykonany i prezentowany wcześniej w Galerii model niemieckiego czołgu ciężkiego PzKpfw VI (Sd Kfz 181) Tiger I Ausf H1, który wykonałem z wydawnictwa Aswer.
O problemach związanych z organizacją i przeprowadzeniem takiej sesji pisałem już przy okazji plenerowej prezentacji w/w drezyny, więc tu już sobie daruję techniczne szczegóły.
Ale też chciałbym zwrócić uwagę, że oprócz poprzednio wspomnianych czynników ogromną rolę odgrywają warunki pogodowe i to nie tylko ze względu na odpowiedni kierunek i natężenie oświetlenia, ale również ze względu na siłę i kierunek wiatru.
Korelacja miejsca oraz kierunku robienia zdjęć w danym oświetleniu, ze względu na kierunek wiatru jest niekiedy niemożliwa, bo gdy jest on zbyt silny lub wieje prosto w obiektyw, to efekty wychodzą mizerne.
A dodatkowo, jak nie ma miejsca, gdzie można byłoby dobrze stanąć by odpowiednio zgrać te czynniki, to niestety nic się nie da zrobić i trzeba zwijać warsztat.
Celowo założyłem do tych plenerowych „przygód” mojego modelu „Nowy temat”, gdyż zdjęć w tej sesji zrobiłem bardzo dużo, więc największy dylemat był z wyborem kombinacji modelowo-dymowo-ogniowych, które były dla mnie tak ciekawe, że mimo nałożonych sobie ograniczeń ilościowych wyszło jak wyszło.
Mam nadzieję, że Was nie zanudzę ta ilością, ale naprawdę z kilkudziesięciu równie ciekawych musiałem zrezygnować!
Zapraszam do obejrzenia „przygód” mojego Tygrysa w plenerze…..
, , , ,
, , , ,
, , , ,
, , , ,
, , , ,
, , , ,
, , , ,
, , , ,
, , , ,
,
--
Efektownego modelowania!