Brystol
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 6 Galerie - 25
W Rupieciarni: Do poprawienia - 2
|
Panowie, przedstawiam pseudo galeryjum kolejnego skończonego tak na niby rozgrzebańca, na niby bo pogubiłem tablice rejestracyjne i kierunkowskaz.
Model wydany 20 lat temu, a przeleżał w pudełku prawie gotowy, grubo, grubo dłużej jak dekade.
Dorobiłem ino reflektory i plandekę, i przykleiłem gotowe koła.
Wydany prawie 20 lat temu, więc wszelkie jęki i stęki, czy co pasowało, to jak śledzie po obiedzie, zresztą i tak nic nie pamiętam.
Projektant tłumaczy nazwę "Kommissbrot" na "koszyk na chleb", co jest nieprawidłowe. W wyrażeniu Kommissbrot nie ma słowa koszyk.
"Koszyczkiem" (Koerbchen) nazywano tylko przerobione prywatnie na zlecenie wersje "wyścigowe", to one miały karoserie z wikliny i dlatego koszyczek
Kommiss to dawna nazwa wojska , armii, a Kommissbrot to po prostu wojskowy chleb, taki mały kwadratowy bochenek, i stąd ta pieszczotliwa nazwa .
isc w kommiss, to isc ochotniczo czy być capnietym do wojska ,
cuś mie to przypomina nasze isć w kamasze, może to od tego ich komisu, bo podobne.
Autor umieścił kierownice na lewej stronie , przerobiłem na prawą, bo ten maluszek miał na prawej stronie,
Drzwi w modelu autor umieścił po obu stronach, były tylko na lewej, te na prawej zakleiłem.
Plandeki nie przykleiłem na fest, ino tak sie dynda, można zdjąć.
Zdjęcia jak zwykle mataczno-krętacze.
przednie czarne reflektory ukręciłem z czarnej masionki, zero farby.
Tytuł ksiązki widać, wydana w 2005 roku z okazji 80 -ej rocznicy, w 2018 została wydana z okazji 90-tej, multum informacyj i zdjęć.
Nieliczne orginalne orginały jezdzą jeszcze, Gugła opowie.
I jak zwykle, wszelkie yoby wzmocnione wyzwiskami, mile widziane.
--
brystol jest gupi! lalalalaala!
Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt
|