FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 
28-11-24 20:46  [Galeria] HMS Speedy 1:100 Modelarstwo Okrętowe
Guciu 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 18
Galerie - 79

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 8

Ahoj!
Dawno nic nie wstawiałem, bo i niewiele się w temacie kartonowym działo. Perypetie zdrowotne mocno utrudniające pracę przy tego typu modelach (jak się Wam ręce w dość młodym wieku trzęsą, a serduszko puka jak metronom w tempie "Stayin' alive" Bee Gees-ów, to weźcie pod uwagę problemy z tarczycą), do tego trochę (no nie tak trochę bo całą gablotę zapełniłem) zdradzania z plastikowymi gąsienicami w 1/72. Prace nad Speedy zacząłem ponad rok temu, tak więc leżał sobie kadłubek biedny czekając aż się zmobilizuję. To i się w końcu doczekał, choć relację sobie podarowałem. Jeśli się nie mylę jest to dziewiąty projekt Seahorsa (Tomasz Weremko) który skleiłem, nie muszę więc mówić jakie to "och i ach", liczby nie kłamią :). Model wydany jako dodatek do Modelarstwa Okrętowego. Tematycznie niby nic porywającego -ot kuter, ale mnie urzekła bardzo zgrabna sylwetka samej łupinki, oraz karonady z którymi pierwszy raz miałem styczność. Zastosowałem konfigurację uzbrojenia 4x działa i 4x karonady, także na pokładzie coś tam się dzieje. Porobiłem też pełne słoneczka przez co w ogóle zrobiło się tłoczno; darowałem sobie upychanie ponadprogramowych dodatków. Zabieg ze słoneczkami trochę dla hecy, bo powątpiewam, że na pokładzie aż taki ordnung panował, ale kto wie. Nie ukrywam, że pauza w klejeniu dała się we znaki, szczególnie w kwestiach merytorycznych. Połowę okrętowego słownika zapomniałem, kilka gaf strzeliłem, no ale jest jak jest, cieszę się, że dobrnąłem do końca. Jedyne miłe zaskoczenie to że paluchy pamiętały jak się wyblinki wiąże.
Aha, zdjęcia nieco wybieliły żagle, ale zapewniam -do bieli baardzo im daleko :)

Tak to wygląda:

I garść zdjęć z czasu budowy (jedyne jakie mam):

Pozdrawiam
Pioter

--
Skończone: Sao Gabriel, Duyfken, HMS Alert, Carro Veloce C.V. 35, Ursus wz.29, PaK 43/41, Cristobal Colon, Voisin LA III, P-39 Q Airacobra, TKS, Kanone 18, Revenge

"Głupota ma pewien urok, ignorancja nie. " -Frank Zappa

Post zmieniony (28-11-24 21:15)

28-11-24 20:59  Odp: [Galeria] HMS Speedy 1:100 Modelarstwo Okrętowe
Tomasz K. 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 6
Galerie - 58

- 11

No i gratulacje! Myślałem, że po cichu Prowincje się budują ;)
Pozornie jednomasztowiec, ale gabarytowo to jest kawałek modelu.
Stosowałeś dodatkowe podposzycie?
Z ciekawości do porównania mogę prosić zdjęcie z Alertem?

--
Pozdrawiam!
Po za klejeniem - malarstwo i rysunek http://sabbstone.deviantart.com/

28-11-24 21:25  Odp: [Galeria] HMS Speedy 1:100 Modelarstwo Okrętowe
Guciu 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 18
Galerie - 79

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 8

Tomku, fakt, Prowincje kuszą, bo to byłby "model życia". Mam nawet samą wycinankę, jeszcze bez dodatków, przyznaję, kartkuję nieraz, ale trochę przeraża mnie takielunek i różne dziwne patenty weń zastosowane. Może kiedyś.
Co do poszycia to nie wydziwiałem. To co przewidziała wycinanka, plus trochę szpachli przed ostatecznym kolorowym poszyciem.
Gabarytowo mały nie jest -tak jak mówisz, z resztą go kleiłeś, a galerię wyświetlałem wieeele razy. Wielkość zbliżona do Alerta, choć ten wyszedł w 1:96, ale to różnica niewielka.
Aż Ci wyjąłem zza szkła całą królewską flotę drobną :)

--
Skończone: Sao Gabriel, Duyfken, HMS Alert, Carro Veloce C.V. 35, Ursus wz.29, PaK 43/41, Cristobal Colon, Voisin LA III, P-39 Q Airacobra, TKS, Kanone 18, Revenge

"Głupota ma pewien urok, ignorancja nie. " -Frank Zappa

28-11-24 21:38  Odp: [Galeria] HMS Speedy 1:100 Modelarstwo Okrętowe
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 24
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Śliczne te drewniane liliputy.

Maleństwa, ale wielce klimatyczne, pięknie sklejone i baaardzo efektowne.

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

28-11-24 23:29  Odp: [Galeria] HMS Speedy 1:100 Modelarstwo Okrętowe
piotter 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 11
Galerie - 21

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 4

No i przez ciebie będę musiał się przekopywać przez te kilogramy makulatury żeby sobie powzdychać nad moim egzemplarzem. ;)
Piękny jest - niech się schowają wszystkie fregaty i barkentyny. :)
Gratuluję.

--
Tyle pięknych samolotów do sklejenia...

29-11-24 09:11  Odp: [Galeria] HMS Speedy 1:100 Modelarstwo Okrętowe
Lukee 

Wspaniały model! Tak ładnie sklejony, ze nawet bez dodatków drewnianych wygląda rewelacyjnie.
Trochę mnie kłują w oczy te kręgi lin tak ślicznie i równiutko zwinięte i położone elegancko na deskach. Czy w trakcie normalnego działania statku kiedykolwiek tak liny były rozłożone?

29-11-24 09:45  Odp: [Galeria] HMS Speedy 1:100 Modelarstwo Okrętowe
97 

Na Forum:
Galerie - 3

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

japierdziu! fajna ferajna 😃

--
----------------------------------------------------------------------------
o tu choszm ... o takie
F4 Phantom II A10 Thunderbotl II Mirage 2000D

29-11-24 10:23  Odp: [Galeria] HMS Speedy 1:100 Modelarstwo Okrętowe
Piotr D. 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 24

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 6

- 4

Aż mi się łezka w oku zakręciła, bo przypomniało mi się, jak sam go kleiłem ;-)
Gratuluję świetnie sklejonego modelu i wspaniałej kolekcji!
Trzymam kciuki za przezwyciężenie problemów ze zdrowiem.

--
pozdrawiam
Piotr

29-11-24 11:08  Odp: [Galeria] HMS Speedy 1:100 Modelarstwo Okrętowe
Art 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 4
Galerie - 27

- 8

Piękny standard, wspaniała kolekcja.
Gratulacje!

--
W budowie: STS Lwów; Pancernik Borodino; Wodnosamolot PBY CATALINA; Czołg MERKAVA Mk II;

Zapraszam do: http://art-modele.pl/

29-11-24 12:02  Odp: [Galeria] HMS Speedy 1:100 Modelarstwo Okrętowe
Kris 

Na Forum:
Relacje w toku - 3

- 10

Mam pytanie, czy taki laik z okrętów żaglowych jak ja, mający doświadczenie w szelakich kartonówkach, dałby radę poprawnie zbudować taki model?

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 2Strony:  1  2  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024