Guciu
Na Forum: Relacje w toku - 2 Relacje z galerią - 18 Galerie - 79
W Rupieciarni: Do poprawienia - 8
|
Ahoj!
Dawno nic nie wstawiałem, bo i niewiele się w temacie kartonowym działo. Perypetie zdrowotne mocno utrudniające pracę przy tego typu modelach (jak się Wam ręce w dość młodym wieku trzęsą, a serduszko puka jak metronom w tempie "Stayin' alive" Bee Gees-ów, to weźcie pod uwagę problemy z tarczycą), do tego trochę (no nie tak trochę bo całą gablotę zapełniłem) zdradzania z plastikowymi gąsienicami w 1/72. Prace nad Speedy zacząłem ponad rok temu, tak więc leżał sobie kadłubek biedny czekając aż się zmobilizuję. To i się w końcu doczekał, choć relację sobie podarowałem. Jeśli się nie mylę jest to dziewiąty projekt Seahorsa (Tomasz Weremko) który skleiłem, nie muszę więc mówić jakie to "och i ach", liczby nie kłamią :). Model wydany jako dodatek do Modelarstwa Okrętowego. Tematycznie niby nic porywającego -ot kuter, ale mnie urzekła bardzo zgrabna sylwetka samej łupinki, oraz karonady z którymi pierwszy raz miałem styczność. Zastosowałem konfigurację uzbrojenia 4x działa i 4x karonady, także na pokładzie coś tam się dzieje. Porobiłem też pełne słoneczka przez co w ogóle zrobiło się tłoczno; darowałem sobie upychanie ponadprogramowych dodatków. Zabieg ze słoneczkami trochę dla hecy, bo powątpiewam, że na pokładzie aż taki ordnung panował, ale kto wie. Nie ukrywam, że pauza w klejeniu dała się we znaki, szczególnie w kwestiach merytorycznych. Połowę okrętowego słownika zapomniałem, kilka gaf strzeliłem, no ale jest jak jest, cieszę się, że dobrnąłem do końca. Jedyne miłe zaskoczenie to że paluchy pamiętały jak się wyblinki wiąże.
Aha, zdjęcia nieco wybieliły żagle, ale zapewniam -do bieli baardzo im daleko :)
Tak to wygląda:
I garść zdjęć z czasu budowy (jedyne jakie mam):
Pozdrawiam
Pioter
--
Skończone: Sao Gabriel, Duyfken, HMS Alert, Carro Veloce C.V. 35, Ursus wz.29, PaK 43/41, Cristobal Colon, Voisin LA III, P-39 Q Airacobra, TKS, Kanone 18, Revenge
"Głupota ma pewien urok, ignorancja nie. " -Frank Zappa
Post zmieniony (28-11-24 21:15)
|