FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 
10-11-24 20:34  [R] PZL 37B Łoś Kartonowa Kolekcja nr 25
Radek 

Na Forum:
Relacje w toku - 10

Jakiś czas temu zacząłem budować Łosia z Kartonowej Kolekcji. Model chyba wszystkim znany, osoba projektanta gwarantuje sklejalność i czytelne rysunki montażowe. Do modelu używam dedykowanego zestawu laserów, zakupiłem też żywiczne km i magazynki Vickersa i tłoczoną kabinę z Gomixu.
Od początku przy oklejaniu zewnętrznego poszycia pojawiły mi się problemy, na niektórych segmentach kadłuba zabrakło mi poszycia, nie wiem czy to wina laserów, Wyglądało to tak, jakby długość zewnętrznego poszycia była taka sama jak wewnętrznego, przez co zabrakło mi na szwie. Jako, że model jest niedostępny w sprzedaży, również na alllegro postanowiłem kleić dalej i jakoś to zamaskować. Widziałem modele w sieci sklejone przez innych kolegów i nie mieli takiego problemu, więc kładę to na karb mojej niedokładności.
Poniżej zdjęcia z budowy:

--
pozdr, Radek

12-11-24 12:33  Odp: [R] PZL 37B Łoś Kartonowa Kolekcja nr 25
Winek 

Na Forum:
Relacje z galerią - 8
Galerie - 17

- 10

Cześć Radku

Mam ten model za sobą. Kleił się bardzo dobrze choć w kilku miejscach miałem problem.
Jednak każdy musi je sam rozwiązywać.
Masz dużo zrobione, więc o koniec jestem spokojny.

Ciekawy jestem pasowania kabinek z Gomixu.
Ja zakupiłem w GPM'ie bo wówczas nikt inny nie posiadał, lecz absolutnie nie pasowały.
Za to posłużyły mi do wykonania nowych kopyt i ostatecznie wytłoczenia swoich własnych kabinek.

Powodzenia!

--
Pozdrowienia dla wszystkich

Winek (WiesławK)

12-11-24 12:51  Odp: [R] PZL 37B Łoś Kartonowa Kolekcja nr 25
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Daleko zaszedłeś w budowie, trzymam kciuki i czekam na dalsze postępy.

Przy okazji jak patrzę na te luki bombowe to mam wrażenie, że przed laty widziałem je na QWAK, ale może to był inny model Pawła.

--
W budowie: Halny; PGM17

24-11-24 20:04  Odp: [R] PZL 37B Łoś Kartonowa Kolekcja nr 25
Radek 

Na Forum:
Relacje w toku - 10

Posuwam się do przodu z Łosiem, doszły bomby PUW 100 kg i gondole silników

--
pozdr, Radek

24-11-24 21:36  Odp: [R] PZL 37B Łoś Kartonowa Kolekcja nr 25
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Powtórzę się ale bardzo ładna czysta robota, brawo.

--
W budowie: Halny; PGM17

26-11-24 15:27  Odp: [R] PZL 37B Łoś Kartonowa Kolekcja nr 25
Kris 

Na Forum:
Relacje w toku - 3

- 11

pięknie ci idzie ten Łoś, ej chwila, a retusz na wręgach w komorze bombowej to gdzie???

28-11-24 06:13  Odp: [R] PZL 37B Łoś Kartonowa Kolekcja nr 25
Windus 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 1
Galerie - 5

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

- 1

Cześć.

Dobrze Ci idzie.
Ciekawy jestem pasowania kabinki z Gomixu o czym już wspomniał Winek.
W sumie to już niewiele zostało.
Mam ten model i uwierz mi, że po sklejeniu cieszy oko.
Powodzenia w dalszej budowie.

--
Skończone:
Bell AH-1F "Cobra", PZL W3-W "Sokół", Pantera, Sopwith F.1 Camel, Hawker Hurricane Mk.IIB, Messerschmitt Me 109 F-4, F-104G Starfighter, Mirage F1CT
W toku:
IJN Oyodo

08-12-24 20:56  Odp: [R] PZL 37B Łoś Kartonowa Kolekcja nr 25
Radek 

Na Forum:
Relacje w toku - 10

W tym tygodniu robilem makiety silników Bristol Pegasus. Do wykonania rur użylem plastikowych prętów Plastruck i pomalowałem Pactrą

[

--
pozdr, Radek

24-12-24 21:58  Odp: [R] PZL 37B Łoś Kartonowa Kolekcja nr 25
Radek 

Na Forum:
Relacje w toku - 10

Ciąg dalszy mojej przygody z Łosiem. Tym razem doszła część ogonowa i usterzenie. Przy okazji upaćkałem lotki i myślę czy nakleić łatki z zapasu koloru czy nie. Teraz zabieram się za podwozie

--
pozdr, Radek

01-01-25 21:24  Odp: [R] PZL 37B Łoś Kartonowa Kolekcja nr 25
Radek 

Na Forum:
Relacje w toku - 10

Łoś stanął nas kołach, teraz pora na część przednią i oszklenie, to będzie wymagające. Drażni mnie, że projekt nie przewiduje wykonania tego bocznego reflektora, jest tylko dziwnie zaznaczony na kadłubie. Chyba wydziergam ten otwór skalpelem i spróbuję dorobić, mam wycinankę z Gomixu, wykorzystam jako wzorzec.

--
pozdr, Radek

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 3Strony:  1  2  3  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024