FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4  -> 
24-12-24 11:34  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Lukee, wiesz o tym doskonale że modele to jedno wielkie oszustwo ;-)
Pewne detale są podkreślone, inne pominięte, coś jest imitacją czegoś, coś przeskalowane a inne niedoskalowane.
Teraz najczęściej stosowaną metodą oceny jest "podoba się/nie podoba się". Ważne jest moim zdaniem końcowe, ogólne wrażenie całości.
Z metra jak to mówią każdy model będzie wyglądał fajnie a ten "pies pogrzebany" to detal który widać z bliska.
A są tacy którzy potrafią bardzo skrupulatnie oglądać model, i to z bardzo bliska.
Np. mój na ostatnim konkursie. Nic się nie ukryje ;-)

[/urlłości

Brystol, linie podziału naniosłem korzystając z dwóch źródeł. Zdjęcia oryginalnych kadłubów i grafika 3D ze strony War Thunder.
Porównując grafikę z oryginałami byłem zdziwiony wiernością odtworzenia na tych rysunkach linii podziału blach.

No ale do pełni szczęścia oczywiście nigdzie nie było pokazane dno okrętu więc tu trochę improwizowałem.
Pewnie nie do końca ale sądzę że w bardzo dużym procencie odtworzyłem rzeczywiste linie podziału blach kadłuba i pokładu.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

24-12-24 13:36  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Spawy szlifuje się tylko na jachtach i może na pasażerach (chociaż wątpię - pewnie raczej wyjątkowo)

STARY - nie rób więcej blach L-kształtnych. Zakładam, ze tych co są już się nie da poprawić.
Poza tym - MIAZGA

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

24-12-24 13:47  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 6
Galerie - 25

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Liczyłem, że korzystałeś z jakiś innych zródeł jak zdjęcia, bo te w internecie to bida z nędzą.

ten 52 metrowy kadłub składał sie z 20 pojedynczych,osobnych , częściowo juz wewnątrz gotowych segmentów, które spawano ze sobą.

Może gdzieś są tego plany.

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

Spiciu, Meee..., Avia, ała, RWD-6, P-24G, U-9, Lajciu, Kolegiata, Mercedes170V, Odp-I, Odp-II, Chałupa, Wilczur, Kościół, Beczułka, Willa, Li-2, Betty, Heinkel-70, Junkers G38
Barkasa, Pudło, Dornier X, Dornier Wal, Zegar,Zero, Przyczepa, Kommissbrot, Messerschmitt

24-12-24 13:55  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Zachwiałeś moją pewnością co do odczytania linii podziału z tych zardzewiałych kadłubów na zdjęciach ;-)
Na zdjęciu coś tam widać a rysunek zdawał się potwierdzać to L
Nie praktykuje się takich kształtów? Jak nie to poprawię co będę mógł.
Chociaż teraz jak wytrzeszczam gały to faktycznie może być tam jeszcze jeden spaw.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

24-12-24 19:31  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Żółtodziób, nie twierdzę, że jest inaczej, ale jak oglądam zdjęcia przykładowo naszego Ślązaka, czy Kormoranów, to nie widzę żadnych spoin. Może jest tak dlatego, że teraz spawają maszyny i jakość spoin jest taka, że ich praktycznie zupełnie nie widać?

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

24-12-24 20:31  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
Agand 

@Waldek K - nie do końca jest tak jak myślisz, fakt faktem, ze dziś większość spawania automaty wykonują, ale one nie wszędzie dojdą, i tam wkracza spawacz. Z tym, że spawy spawaczy stoczniowych niewiele różnią się od spawu maszynowego (naprawdę dobrzy fachowcy, a nie 'smarkacze' typu pan Kazio z budowy - mają dziesiątki kilometrów spawów w ręce), to raz. Dwa - spoina wystaje ponad blachę 1-2 mm i jest na tyle szeroka, że po pomalowaniu i z odległości niknie optycznie ( zdjęcia się robi okrętowi a nie spawowi - jakbyś fotę machnął z metra to byłby fragment spawu, a nie okręt). Trzy wreszcie - blachy z których buduje się okręty mają średnio 8-10 mm grubości (nie mówię tu o kadłubach pancerników) to i spawy są adekwatne do grubości blach.
Summa summarum - jakbyś chciał zrobić replikę w skali - z czystym sumieniem można owóż pominąć, ale - jak Stary wcześniej napisał - modelarstwo polega na oszustwie i iluzji, temu takie cuda się wyczynia, coby uwagę oglądacza przyciągnąć i pokazać 'jaki ze mnie magik'.

:D

--
Pozdrówka
Agand

24-12-24 21:25  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

tu spawy na takiej mało znanej jednostce, ale może ktoś ją zna . Dar Młodzieży się nazywa ;)
Pionowych nawet nie widać ze względu na oświetlenie

USS KIDD - chyba dużo spawania już miał ? Tu niech specjaliści od USSów się wypowiedzą

--
pozdro
Wojtek
-------------------------------------------------------------------------------------

Post zmieniony (24-12-24 22:17)

25-12-24 07:18  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

A co do tego konkretnie typu okrętu budowanego w latach pięćdziesiątych to spawy na kadłubie wyglądają tak:

Są niewątpliwie widoczne. Fota współczesna ale na starych zdjęciach z okresu służby tych okrętów, zdjęciach dobrej jakości można je dostrzec.
Tak że czas i pierwsza warstwa podkładu pokaże czy moja koncepcja była słuszna ;-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

25-12-24 13:02  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
Lukee 

Stary - Zwracam honor i odszczekuję pod stołem co powiedziałem o widoczności spawów :-D
Rób to co zaplanowałeś! :-)

25-12-24 13:17  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Wszystkie klocki pasują
Mała jednostka. Blacha i tak nie może mieć poniżej 6mm , bo ciężko się już z takiej spawa
więc spoina taka sama jak na większych jednostkach = bardziej widoczna na kurduplu.

;)

--
pozdro
Wojtek

Post zmieniony (25-12-24 13:19)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 3 z 4Strony:  <=  <-  1  2  3  4  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024