FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 5Strony:  <-  1  2  3  4  5  ->  => 
16-11-24 17:58  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Masz rację. Zrobię podział z pojedynczych blach.
Po przymiarkach burty faktycznie było by trochę karkołomne na tych wszystkich krzywiznach trasować rowek na nitkę imitującą spaw. Przynajmniej dla mnie :-)
Mniejszy element, łatwiej nad nim zapanować.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

18-11-24 10:46  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Jest na trasowanie po krzywiźnie pewien workaround: ]. Robi się kopie elementu, nakleja na sztywny karton, wycina po linii jakiej potrzeba i mamy szablon do trasowania na właściwym elemencie. Niezależnie od techniki którą przyjmiesz, będzie dobrze.

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico, RN Trento
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

22-12-24 20:28  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Minął miesiąc. Roboty postępują. Powoli ale do przodu.
Zrobiłem sobie pod górkę moim wyobrażeniem modelu i wyborem metody w jaki sposób to wyobrażenie będę realizował.
Cierp ciało jak się chciało.
Ale do rzeczy już bez jęczenia ;-)
Po paru próbach zdecydowałem że iluminatory będą wyglądały tak:

Nawet kupiłem sobie te osławione sztance biopsyjne do wycinania otworów.

Teraz jestem w trakcie pokrywania kadłuba "blachami".
Strasznie żmudna robota a to największy element, kadłub. Detale jeszcze przede mną.

Wartości "artystyczne" zdjęć są znikome ale chciałem dać znać że projekt nie został zarzucony, żyję i prace trwają :-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

22-12-24 20:32  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
QN 

Na Forum:
Relacje w toku - 1
Relacje z galerią - 25
Galerie - 8

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 1

- 3

Miód na oczy.

Patrzeć na taką pracę to prawdziwa przyjemność.

--
Pozdrawiam

------------------------------------------------------------------------

22-12-24 21:36  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
Waldek K 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 2
Galerie - 4

Świetnie to na razie wygląda, a wszyscy wiemy, że dalej będzie tylko lepiej.
Takie mi się nasunęło pytanko: czy wszystkie spoiny były rzeczywiście dobrze widoczne? Obecnie spawa się blachy kadłuba doczołowo, czyli na tzw. "styk", a potem dokładnie szlifuje, więc zupełnie łączeń nie widać. Podczas II w.ś. spawano czesto jeszcze na zakładkę, czyli podobnie jak przy nitowaniu lub doczołowo, ale bez szlifowania. A jak było w tym przypadku?

--
Najlepsza skala to...? 1:100!!!
W budowie: PT-109 i PT-171 , USS Emmons
Free papermodel LCP(S)

22-12-24 22:12  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Dzięki za dobre słowa :-)
Ten okręt to projekt który powstał w czasie wojny
a budowany był zaraz po niej przez radzieckie stocznie czyli można domniemywać że wymuskany Mercedes to nie był.
Z dostępnych mi zdjęć wynika że blachy były spawane na styk. Spawy szlifowane nie były. Raz widoczne bardzo a raz mniej ale ogólnie dostrzegalne.
Jak to wyjdzie u mnie po wciśnięciu nitki w szczeliny i pomalowaniu podkładem a potem kolorem docelowym?
Nie wiem ale mam nadzieję że nie będą dominować ;-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

23-12-24 08:30  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
Lukee 

Będzie piękny model - to wiadomo. Ale jeżeli mogę wtrącić 3 grosze to kadłub raczej powinien być gładki nawet w tej skali... Albo za mało zdjęć obejrzałem ;-)

23-12-24 08:53  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Teraz w setce żeby nie zostać z tyłu wręcz nie wypada robić gładkich kadłubów ;-)
Pojedyncze blachy, nitowanie a nawet wynikające z eksploatacji krowie żebra zaczynają powoli być normą.
Przy budowie w standardzie w nowych wydaniach grafika przeważnie robi robotę ale przy malowanym? Było by trochę łyso moim zdaniem :-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

24-12-24 09:27  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
Lukee 

Hmmm, no może i racja... Chociaż mnie zawsze zastanawiało dlaczego modelarze tak dążąc do perfekcji w odwzorowywaniu rzeczywistych przebiegów blach poszycia, ich wymiarów, ilości itp zapominają o jednoczesnym odwzorowaniu wymiarów szpar między nimi lub wysokości spawów (zrozumiałem, że chcesz powypełniać te szpary nitką by uwypuklić spawanie?)... Przy założeniu, że lico spawu może wystawać 8mm ponad blachę, co chyba i tak jest wartością wyolbrzymioną) musiałbyś dobrać nić tak by wystawała 0,08 ponad poszycie. Znając Twoje możliwości to pewnie to wykonasz. Tak samo się zastanawiam nad plastikami i tym szałem czernienia linii podziału blach - przecież patrząc na jakikolwiek samolot z odległości większej niż nos przy ścianie tychże linii prawie nie widać...
Chociaż jak zaznaczyłeś, na modelu fajnie to wygląda i może tu jest "pies pogrzebany"
Nie zmienia to faktu, że Twoja praca jest po prostu niesamowita i każdy model jak i tu obecny to perełka :-)

24-12-24 10:21  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

Mam malusie pytaniusio do Starego, te linie podziału na kadłubie, jakimi zródłami sie kierowałeś ?

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

wieje nudą

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 2 z 5Strony:  <-  1  2  3  4  5  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024