FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok ze standardowym stronicowaniem  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1 
08-11-24 21:35  [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Dzień dobry.
Mam wrażenie że dojrzałem już do budowy następnego modelu. Oczywiście okrętu, no i rzecz jasna pływającego pod polską banderą.
Stąd ta relacja.
Wybór modeli do klejenia przeogromny ale z modeli które za mną chodziły musiałem w końcu coś wybrać.
Jedynie skala nie była powodem dylematów moralnych bo preferuję setkę.
Przy moich skromnych możliwościach przerobowych nie mogła to być jednostka duża ale to akurat było oczywiste. Lubię po prostu małe okręty.
Lubię też jak jest detal w modelu, musi się coś dziać na pokładzie, nie może wiać nudą i w/g mnie tytułowy model spełnia te wymagania.
Będzie to zatem.....

W naszej MW było w służbie osiem takich jednostek od lat pięćdziesiątych aż do siedemdziesiątych.
Konkretnie którą jednostkę zbuduję jeszcze nie wiem ale skłaniam się do tego żeby to był ORP Goźny.

W komplecie nabyłem dedykowane lasery. Nigdy z takowych nie korzystałem i mam mieszane uczucia. Szkielet wykorzystałem ale akurat jego koncepcja mi nie pasowała.
Wręgi w całości, podłużnica w całości a wodnica dzielona. Strasznie to wiotkie i niestabilne
było. Musiałem zbudować coś w rodzaju stoczni z kilblokami żeby go jakoś ustabilizować.
Przy jednoczęściowej wodnicy wystarczyła by płaska deska. Oczywiście mogłem to przerobić ale skoro już kupiłem...
Coś tam z reszty laserów wykorzystam ale podejrzewam że sporo jednak zostanie.

No i kluczowa informacja. Model będzie malowany i waloryzowany na wszystkie możliwe sposoby choć oczywiście będzie z kartonu.

Poniżej parę wczesno warsztatowych fotek przedstawiających koncepcję i sposób wykonania kadłuba.

Kadłub zamocowany do roboczej podstawki i gotowy do dalszej obróbki.
Prace trwają.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

10-11-24 09:42  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Dzięki koledzy za doping :-) Prace trwają. Motywacja jest.
Dwie fotki na szybko pokazujące postęp prac. Kadłub przygotowany do szpachlowania i już pociągnięty cienko szpachlą akrylową.
Teraz szlifowanie. Moja ulubiona czynność ;-)

ABC, co do laserów. Elementy łodzi okrętowej i gretingi czyli to co jest niby drewniane jest wypalone na brązowym kartonie barwionym. Łopaty śrub napędowych na złotym a cała reszta w tym relingi na szarym. Wręgi kadłuba, nadbudówki, komina itd. na białym. Oczywiście grubszym i twardszym.
Jakość moim zdaniem ok. Bardzo delikatne i dobrze wycięte.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

11-11-24 15:30  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Ciąg dalszy. Kadłub wyszlifowany.
To była chyba najbrudniejsza robota.
Pomalowany podkładem w/g starej reguły że farba wszystko wyciągnie.
Większych nierówności nie stwierdzono ;-)

Ciąg dalszy to poszycie. Prace w toku.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

11-11-24 18:09  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Wypędzlowane podkładem Vallejo :-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

16-11-24 11:08  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Dzień dobry.
Okręt w oryginale miał kadłub spawany więc żeby zachować minimum przyzwoitości dla skali 1:100 zabrałem się za ... spawanie.
Na razie pospawałem pokład. Gorzej będzie z burtami. Ciąć na pojedyńcze blachy czy trasować?
Nie cierpię robić kadłubów okrętów. A przecież to mała łajba. Co dopiero jak bym miał robić lotniskowiec który jest właściwie samym kadłubem ;-)
Prace trwają.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

Post zmieniony (16-11-24 12:15)

16-11-24 17:58  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Masz rację. Zrobię podział z pojedynczych blach.
Po przymiarkach burty faktycznie było by trochę karkołomne na tych wszystkich krzywiznach trasować rowek na nitkę imitującą spaw. Przynajmniej dla mnie :-)
Mniejszy element, łatwiej nad nim zapanować.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

22-12-24 20:28  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Minął miesiąc. Roboty postępują. Powoli ale do przodu.
Zrobiłem sobie pod górkę moim wyobrażeniem modelu i wyborem metody w jaki sposób to wyobrażenie będę realizował.
Cierp ciało jak się chciało.
Ale do rzeczy już bez jęczenia ;-)
Po paru próbach zdecydowałem że iluminatory będą wyglądały tak:

Nawet kupiłem sobie te osławione sztance biopsyjne do wycinania otworów.

Teraz jestem w trakcie pokrywania kadłuba "blachami".
Strasznie żmudna robota a to największy element, kadłub. Detale jeszcze przede mną.

Wartości "artystyczne" zdjęć są znikome ale chciałem dać znać że projekt nie został zarzucony, żyję i prace trwają :-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

22-12-24 22:12  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Dzięki za dobre słowa :-)
Ten okręt to projekt który powstał w czasie wojny
a budowany był zaraz po niej przez radzieckie stocznie czyli można domniemywać że wymuskany Mercedes to nie był.
Z dostępnych mi zdjęć wynika że blachy były spawane na styk. Spawy szlifowane nie były. Raz widoczne bardzo a raz mniej ale ogólnie dostrzegalne.
Jak to wyjdzie u mnie po wciśnięciu nitki w szczeliny i pomalowaniu podkładem a potem kolorem docelowym?
Nie wiem ale mam nadzieję że nie będą dominować ;-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

23-12-24 08:53  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Teraz w setce żeby nie zostać z tyłu wręcz nie wypada robić gładkich kadłubów ;-)
Pojedyncze blachy, nitowanie a nawet wynikające z eksploatacji krowie żebra zaczynają powoli być normą.
Przy budowie w standardzie w nowych wydaniach grafika przeważnie robi robotę ale przy malowanym? Było by trochę łyso moim zdaniem :-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

24-12-24 11:34  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Lukee, wiesz o tym doskonale że modele to jedno wielkie oszustwo ;-)
Pewne detale są podkreślone, inne pominięte, coś jest imitacją czegoś, coś przeskalowane a inne niedoskalowane.
Teraz najczęściej stosowaną metodą oceny jest "podoba się/nie podoba się". Ważne jest moim zdaniem końcowe, ogólne wrażenie całości.
Z metra jak to mówią każdy model będzie wyglądał fajnie a ten "pies pogrzebany" to detal który widać z bliska.
A są tacy którzy potrafią bardzo skrupulatnie oglądać model, i to z bardzo bliska.
Np. mój na ostatnim konkursie. Nic się nie ukryje ;-)

[/urlłości

Brystol, linie podziału naniosłem korzystając z dwóch źródeł. Zdjęcia oryginalnych kadłubów i grafika 3D ze strony War Thunder.
Porównując grafikę z oryginałami byłem zdziwiony wiernością odtworzenia na tych rysunkach linii podziału blach.

No ale do pełni szczęścia oczywiście nigdzie nie było pokazane dno okrętu więc tu trochę improwizowałem.
Pewnie nie do końca ale sądzę że w bardzo dużym procencie odtworzyłem rzeczywiste linie podziału blach kadłuba i pokładu.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

24-12-24 13:55  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Zachwiałeś moją pewnością co do odczytania linii podziału z tych zardzewiałych kadłubów na zdjęciach ;-)
Na zdjęciu coś tam widać a rysunek zdawał się potwierdzać to L
Nie praktykuje się takich kształtów? Jak nie to poprawię co będę mógł.
Chociaż teraz jak wytrzeszczam gały to faktycznie może być tam jeszcze jeden spaw.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

25-12-24 07:18  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

A co do tego konkretnie typu okrętu budowanego w latach pięćdziesiątych to spawy na kadłubie wyglądają tak:

Są niewątpliwie widoczne. Fota współczesna ale na starych zdjęciach z okresu służby tych okrętów, zdjęciach dobrej jakości można je dostrzec.
Tak że czas i pierwsza warstwa podkładu pokaże czy moja koncepcja była słuszna ;-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

02-07-25 11:40  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Gorący dziś dzień.
Trochę wody upłynęło. Szczerze mówiąc byłem/ jestem bliski wywalenia tego kadłuba do kosza. Brnę dalej choć nie mam pojęcia czy po zagruntowaniu podkładem osiągnięty efekt będzie zgodny lub choć zbliżony do wyobrażenia jakie miałem gdy zaczynałem.
Jak nie to …
Kadłub mimo wypełnienia pianką i poszpachlowania był miękki i ciężko było osiągnąć równą głębokość szczelin na wklejenie imitacji spawów.
Raz głębiej, raz płycej. Nie pomagało to że płyty poszycia były robione osobno.
Może lepiej by było zrobić standardowo i natrasować rowki?
No ale jest jak jest. Teraz nie zmienię już obranej metody.
Potraktowałem wszystko SG i przeszlifowałem ale w miarę delikatnie żeby jakoś wszystko wyrównać ale też nie zeszlifować do końca tych ”spawów”.
A co doszło od ostatniego razu? Dodaję detale które są integralną częścią kadłuba, burt i pokładu i co trudniej było by przykleić do zagruntowanej całości czyli wszelkiej maści listwy odbojowe wraz z imitacjami ich mocowań.
Osłony wyjścia wałów z kadłuba, podpory wałów i ster oraz stępki przeciwprzechyłowe.
Cały czas coś dodaję nie mając pewności jak to będzie wyglądać po zagruntowaniu.
Ciekawa metoda. Rzekłby nawet że nowatorska ;-)
Stara prawda modelarzy "ciaprających" swoje modele mówi że farba wszystko wyciągnie.
Całą nagą prawdę wyciągnie.
Zobaczymy.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

02-07-25 12:28  Odp: [R] Ścigacz okrętów podwodnych 122bis - 1:100 GPM
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Wentylacja to podstawa choć nie przeczę że czasami zdrowo zajechało. Jednak "po odzyskaniu przytomności" kontynuowałem ;-)

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
Jacht motorowy WITEK

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 1 z 1Strony:  1 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024