FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 8Strony:  <=  <-  4  5  6  7  8  ->  => 
03-12-24 21:03  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Co do gładkości wyszlifowania kadłuba, naprawdę się nie zgodzę. Poszycie wg instrukcji jest podklejone dodatkową warstwą
kartonu, więc samo w sobie jest mocno sztywne i wystarczy, że kadłub nie ma niepłynności.
Zdjęcia nie oddają tego dobrze, ale jeadżc palcem wzdłuż kadłuba jest naprawdę OK.
Co do miejsca rozejścia - ten kadłub ma bardzo małe krzywizny wzdłuż ukośnic - zdjęcie materiału w tym miejscu
spowodowało by widoczną niepłynność linii. Tu się nie dam przekonać.
|Będę jeszcze to miejsce próbował inaczej uratować, może coś z tego wyjdzie

EDIT: te cienie na burtach, które można mylić z wklęsłościam to właśnie szpachlówka, która pozostała po kilkukrotnym nakładaniu i szlifowaniu

--
pozdro
Wojtek
...może i lepię powoli, ale za to beznadziejnie....
Ja każdy model potrafię schrzanić, a jaka jest twoja super-moc ?
-------------------------------------------------------------------------------------
W lepieniu: Luxtorpeda , Cerkiew , Bussard , Alkett , America
Polepione : Kaplica M.B.Śnieżnej

Post zmieniony (03-12-24 21:14)

03-12-24 21:16  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Albo ja ślepy ? Na zdj. widać wyraźnie nałożoną białą szpachlówkę i nie wyszlifowaną powierzchnię.

03-12-24 22:01  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

jeżeli masz na myśli to białe przy pawęży, to kolejne warstwy papieru nasączane lakierem i szlifowane, a potem na wierzch cieniutko szpachlówka.
Wierz mi - poszycie jest tak sztywne, że małe nierówności nie mają znaczenia

--
pozdro
Wojtek
-------------------------------------------------------------------------------------

05-12-24 12:05  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Ryszard 

Na Forum:
Relacje w toku - 22
Relacje z galerią - 1
Galerie - 34

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 20

- 9

Dno kryte płytkami
https://www.konradus.com/forum/read.php?f=1&i=407808&t=407808&filtr=0&page=1

05-12-24 14:26  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

Rysiu- w tamtym wątku są nawet moje wpisy :)
Ja wiem że tak można paskami albo osobnymi płatkami ale za punkt chorej modelarskiej ambicji
sobie wziąłem próbować zrobić to tak jak autor wymyślił :D
...bo my modelarze nie jesteśmy normalni hehe

--
pozdro
Wojtek

Post zmieniony (05-12-24 14:52)

05-12-24 16:09  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
fitter 

Na Forum:
Relacje w toku - 3
Relacje z galerią - 13
Galerie - 28

- 7

Żółtodziób napisał:

> wziąłem próbować zrobić to tak jak autor wymyślił :D

> --

Sorki, ale nie ja wymyśliłem klejenie całego poszycia poza kadłubem a nie na kadłubie ;)

--
pozdrawiam
fitter
----------------------
nie projektuję - po prostu robię sobie model...
----------------------

05-12-24 16:39  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

fajnie, że się w końcu odezwałeś
miałem na myśli nie rozcinanie oklejek na paski.
Nie wyobrażam sobie dobrego spasowania tych cegiełek naklejając po kolei oklejki na kadłub.
Pewnie za cienki na to jestem.
Klejeni poszycia poza kadłubem, to koncepcja, którą na tym forum niektórzy chwalą
i mi w tym wypadku też wydała się sensowna. Jeszcze nie wywiesiłem białej flagi jakby co.
pozdrawiam autorze

--
pozdro
Wojtek

Post zmieniony (05-12-24 16:44)

05-12-24 17:05  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Karas 

Na Forum:
Relacje w toku - 4
Relacje z galerią - 1
Galerie - 2

Te klejenie poszycia poza modelem, to jest ciekawa koncepcja, ale imo bardzo wrażliwa na ocenę sytuacji. Nie znam za wielu takich przypadków, a na pewno nie w całości i wychodziło to różnie. Tu gdzie poszycie jest dość... niestandardowe, raczej nie odważyłbym się na takie operacje, a klejenie po kosteczce, jest zdecydowanie łatwiejsze niż całości na raz. Tak jakby ciężko coś zEBać i od razu widać gdzie może wystąpić problem. No nic, nauka przyjęta, wnioski każdy musi sobie sam wyciągnąć.
Mały model, to mała tolerancje błędu, pozdr

--
Zwodowane: Shima, HMS Fiji, pampersHMS Suffolk, pampersUSS Somers
Stocznia: USS NewMexico
Zbiorniki: M6oA2, BWP Borsuk

05-12-24 17:23  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

mądrego to i miło posłuchać..
Nie przegrał ten kto wciąż walczy

--
pozdro
Wojtek

Post zmieniony (23-12-24 02:18)

24-12-24 23:09  Odp: [R] s/y America (WAK 1:100) czyli łabędzia szyja na lazurze fal czyli tym razem coś bezdyskusyjnie ładnego
Żółtodziób 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 1

"... jak psuć , to do końca
potem odpoczniesz, ... "

Obżarstwo zakończone, można coś na forum wrzucić

Dotąd nie pokazywałem oklejek prawej burty, bo skleiłem pierwsze 2 jako pierwsze w ogóle
i wskutek omsknięcia ręki przy wycinaniu uzyskałem po sklejeniu takie paskudztwo:

dlatego przerzuciłem się z pracami na lewą burtę, prawą zozstawiając na potem
czyli do teraz...
...najpierw wymieniłem płytkę pod linią wodną, następnie mozolnie dopasowałem łatkę dla płytek poniżej pierwszej

Efekt prac remontowych bardzo mnie usatysfakcjonował

3 oklejkę od dziobu rozciąłem wzdłuż i dopasowałem starannie cegiełki.
Poszycie nadal formowałem na kadłubie i kleiłem w powietrzu.
Stwierdziłem, że cegiełki jestem w stanie dopasować wystarczająco dokładnie bez rozcinania wzdłuż,
więc 4tą dokleiłem do reszty. Sklejone razem 1-4 przykleiłem do kadłuba pozostawiając niedoklejoną końcówkę,
żeby łatwiej dopasowywać dalsze oklejki.
5ka i 6ka zostały najpierw sklejone razem a potem doklejone do 1-4 a następnie od spodu posmarowane klejem i doklejone do podposzycia.
Wydaje mi się to optymalną metodą.Fota na dole jeszcze przed klejeniem do podposzycia - na razie dno nie malowane.

Kleję dalej ten kadłub, ale już wybitnie jako poligonowo-treningowy ("co? ja nie dam rady? Czym mje piwo !" 😉 ), ponieważ równolegle pracuję
and własną wersją kadłuba w 3D w oparciu o skany wycinanki.

@fitter - wysłałem do ciebie mejla ale moglibyśmy też pogadać. Mam parę pytań, których nie chcę załatwiać na forum
jakby co to

najpierw 606
potem 719
a na końcu 425

--
pozdro
Wojtek

Post zmieniony (24-12-24 23:12)

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 6 z 8Strony:  <=  <-  4  5  6  7  8  ->  => 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024