FORUM MODELARZY KARTONOWYCH   
Regulamin i rejestracja regulamin forum  jak wstawiac grafike, linki itp do wiadomosci grafika i linki w postach

FORUM GŁÓWNE
Modele kartonowe, ich budowa, technika, problemy, recenzje, nowości oraz wszystkie tematy związane z Naszym Hobby :-)

Projekt Grupowy:  50 lat Małego Modelarza  
Na tapecie:  Akcja sprzątania forum. W czynie społecznym, bez nagród i medali :>  
Na tapecie:  Projekt 50 lat Małego Modelarza - apel o uzupełnienie brakujących zdjęć.  

Działy  |  Tematy/Start  |  Nowy temat  |  Przejdź do wątku  |  Szukaj  |  Widok rozszerzony (50 postów/stronę)  |  Zaloguj się   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 8 z 9Strony:  <=  <-  5  6  7  8  9  -> 
16-06-25 09:55  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Tomasz75 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Cześć Wszystkim
chwile mnie nie było a tu proszę - dyskusja. Myślę że temat relingów będzie tak długo żywy jak długo będą pojawiać się w relacjach relingi laserowe mniej lub bardziej dopasowane gabarytami do skali modelu. Nie mniej u mnie praca powoli idzie do przodu. Doszło kolejnych kilka detali, które uwidoczniłem na poniższych zdjęciach. Tak na prawdę to już nie wiele zostało do zrobienia- szalupy które zostawiłem sobie na .... no właśnie "deser" to w przypadku tych szalup to złe słowo.

i widok na całość

Do następnego
Pozdrawiam Tomasz

16-06-25 10:18  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Fajnie go wzbogaciłeś ale mam pytanie jak marynarze mają po tych drabinkach dostać się na pokład? Wydaje mi się też, że są one za długie, wypadają sporo poniżej linii wodnej. Może koledzy znają jakieś zdjęcia/rysunki pokazujące jak to wyglądało w rzeczywistości.

--
W budowie: Halny; PGM17

16-06-25 10:36  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Tomasz75 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

Piterski poniżej zdjęcie, którym się sugerowałem . brakuje lin do kontroli wychylenia. Drabinki są mniej więcej do linii wodnej . Moim zdaniem kiedy marynarze znajdowali się na drabince wysięgnik był obracany i wchodzili na pokład - tak mi się wydaje.

Pozdrawiam Tomasz

16-06-25 12:14  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Może było tak jak Tomku piszesz bo jakieś liny tam majaczą. Przy okazji może się pokusisz o tramp na wysokości rufy, chyba nawet nasz w tym miejscu przerwę w relingu.

--

16-06-25 13:07  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Tomasz75 

Na Forum:
Relacje w toku - 1

tak tak ... jest w planach żeby je zrobić tj po obu stronach.

16-06-25 13:48  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Świetna decyzja, moim zdaniem tylko podniesie walory Twojego modelu.

--

20-06-25 21:29  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
piotr d   

Ukośna lina na której wisiał bom była mocowana tak, aby jej wysokość na krawędzi pokładu umożliwiała chwycenie rękami uniesionymi do góry. Wchodzenie z łodzi tą metodą wymagało pewnej dozy akrobacji, której marynarze uczyli się na szkoleniu początkowym.

[edit] jeśli główna lina wychodziła zbyt wysoko, dodawano linę albo liny na stosownej wysokości służące za poręcze i tak było na typie Wicher.

--

Post zmieniony (20-06-25 22:08)

21-06-25 11:46  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Brystol 

Na Forum:
Relacje w toku - 5
Relacje z galerią - 6
Galerie - 26

W Rupieciarni:
Do poprawienia - 2

wizualizacja powyzszego, troche większy jak Burza i Wicher, ale chyba zasada ta sama

obrazki po tygodniu usunę
----------------------------------------

obrazki usunięte

--
brystol jest gupi! lalalalaala!

wieje nudą

Post zmieniony (02-07-25 08:51)

21-06-25 22:01  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
Piterski 

Na Forum:
Relacje w toku - 9
Relacje z galerią - 1

- 1

Dzięki Brystol za tę fotkę, tego się nie spodziewałem, to znaczy że to tak wyglądało w rzeczywistości.

--

22-06-25 07:16  Odp: [R] ORP BURZA 1942 Mały Modelarz -
stary 

Na Forum:
Relacje w toku - 2
Relacje z galerią - 5
Galerie - 1

- 2

Warto zwrócić uwagę na to że górna część bomu jest płaska co jest logiczne ale czego nie było widać na zdjęciach które pokazywały ten bom z innych ujęć.
Ta fotka doskonale to pokazuje.

--
Ukończone
HMCS AGASSIZ
Okręt WOP
Holownik portowy
KOMINTERN ciągnik gąsienicowy
Jacht motorowy WITEK

Tematy/Start  |  Wyświetlaj drzewo   Nowszy wątek  |  Starszy wątek 
 Strona 8 z 9Strony:  <=  <-  5  6  7  8  9  -> 

Działy  |  Chcesz sie zalogowac? Zarejestruj się 
 Logowanie
Wpisz Login:
Wpisz Hasło:
Pamiętaj:

Zapomniałeś swoje hasło?
Wpisz swój adres e-mail lub login, a nowe hasło zostanie wysłane na adres e-mail zapisany w Twoim profilu.

© konradus 2001-2024